logo template4

Kardamón prášok - mleté semená 100 g

Výrobca: pimenta
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr 18277819
Dostupnosť: na sklade
5.49 bez DPH
6.59 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Kardamón prášok - mleté semená 100 g

Kardamóm (Elettaria cardamomum) je pikantné aromatické korenie z čeľade Zingiberaceae. Je to trváca rastlina dosahujúca výšku od 1,8 do 3,6 m. Zelené struky semien rastliny sa sušia a semená sa používajú v indickej a ázijskej kuchyni celé alebo mleté. Hlavnou zložkou kari je mletý kardamón.

Na Blízkom východe sa kardamóm pridáva do kávy a v iných krajinách, napríklad v Iráne, sa používa do čaju. Je zložkou bylinných čajov z Indie nazývaných „jogi čaj“. Indický štát Sikkim je prvým v pestovaní a výrobe korenia v Indii.

Kardamón má výraznú, jedinečnú chuť a veľmi výraznú vôňu. V Škandinávii sa často používa pri pečení. Hoci ide o jednu z najdrahších korenín podľa hmotnosti, stačí len malé množstvo, aby sa zmenila chuť.

Kardamón je tradičné korenie do čiernej kávy v arabských krajinách a do bylinkových čajov v Indii – čaj Yogi.

Mletý kardamón je jednou zo zložiek kari. V cukrárstve sa používa spolu so zázvorom, muškátovým orieškom a anízom na prípravu najmä perníkov a krehkého pečiva. Kardamón sa používa v údenárskom a likérovom priemysle, kde sa používa ako konzervačná látka a na dochucovanie.

Zdravotné výhody:

Chráni srdce
Dlhodobá konzumácia kardamónu vedie k zníženiu srdcovej frekvencie či normalizácii krvného tlaku. Antioxidanty obsiahnuté v kardamóne majú vplyv na hladinu cholesterolu.

Prírodné antidepresívum
Kardamón má antidepresívne vlastnosti. Kardamónový esenciálny olej je jedným z najpoužívanejších olejov v aromaterapii. Kardamón priaznivo pôsobí pri depresiách, ale aj ochoreniach žalúdka a pľúc.

Detoxikuje organizmus
Metabolické procesy v tele vedú k uvoľňovaniu toxínov a voľných radikálov. Kardamón bojuje práve proti týmto látkam. Na detoxikáciu organizmu sa odporúčajú éterické oleje a biochemické prípravky, ktoré obsahujú kardamón. Vedecké štúdie dokazujú, že kardamóm je účinný aj v boji proti rakovinovým bunkám.

Ingrediencie:

Kardamónové struky v prášku.

Indiáni a Ázijci fajčia kardamón na posilnenie, na psychické vyčerpanie a na stres. Vôňa je teplá a korenisto-sladká. Posilňuje dušu a dodáva dôveru, mobilizuje vnútorné sily.
Pôvod: Guatemala
Kardamón je bežné korenie. Kardamón sa hojne používa aj ako vôňa do mydiel, kozmetiky, parfumov, najmä do orientálnych vôní. Je tiež dôležitou aromatickou látkou, najmä v karí a korenených jedlách. Je súčasťou legendárneho jogínskeho čaju. Jogínske čaje sa odporúčajú najmä v zime, pretože vás prehrejú zvnútra. Recept na prípravu jogínskeho čaju:
Semená 4 zelených kardamónových strukov (asi 1 zarovnaná čajová lyžička)
4 čierne korenie
3 klinčeky
1 škoricová tyčinka
1 kúsok koreňa zázvoru
250 ml vody
1 štipka čierneho čaju
1 strek mlieka

Všetky koreniny zomelieme v mažiari a dáme do hrnca. Prilejeme horúcu vodu a povaríme asi 20 minút. Potom pridáme čaj a mlieko a krátko privedieme k varu. Preosiať a prípadne dosladiť trochou medu.

V Oriente sa semená po jedle používajú na čerstvý svieži dych. Indiáni a Ázijci fajčia kardamón na posilnenie, na psychické vyčerpanie a na stres. Vôňa je teplá a korenisto-sladká. Posilňuje dušu a dodáva dôveru, mobilizuje vnútorné sily a má erotický a hrejivý účinok. Plody musia byť nasekané, inak sa nespália správne.