Kardamón mleté semená
Mleté semená kardamónu 50 g
Indiáni a Ázijci fajčia kardamón na posilnenie, na psychické vyčerpanie a na stres. Vôňa je teplá a korenisto-sladká. Posilňuje dušu a dodáva dôveru, mobilizuje vnútorné sily.
Pôvod: Guatemala
Kardamón je bežné korenie. Kardamón sa hojne používa aj ako vôňa do mydiel, kozmetiky, parfumov, najmä do orientálnych vôní. Je tiež dôležitou aromatickou látkou, najmä v karí a korenených jedlách. Je súčasťou legendárneho jogínskeho čaju. Jogínske čaje sa odporúčajú najmä v zime, pretože vás prehrejú zvnútra. Recept na prípravu jogínskeho čaju:
Semená 4 zelených kardamónových strukov (asi 1 zarovnaná čajová lyžička)
4 čierne korenie
3 klinčeky
1 škoricová tyčinka
1 kúsok koreňa zázvoru
250 ml vody
1 štipka čierneho čaju
1 strek mlieka
Všetky koreniny zomelieme v mažiari a dáme do hrnca. Prilejeme horúcu vodu a povaríme asi 20 minút. Potom pridáme čaj a mlieko a krátko privedieme k varu. Preosiať a prípadne dosladiť trochou medu.
V Oriente sa semená po jedle používajú na čerstvý svieži dych. Indiáni a Ázijci fajčia kardamón na posilnenie, na psychické vyčerpanie a na stres. Vôňa je teplá a korenisto-sladká. Posilňuje dušu a dodáva dôveru, mobilizuje vnútorné sily a má erotický a hrejivý účinok. Plody musia byť nasekané, inak sa nespália správne.