Včelí peľ / med
Včelí med nie je regulovaným liekom, ale tisíce rokov ľudovej medicíny, ako aj nedávne štúdie moderných lekárov mu dávajú miesto medzi prírodnými produktmi s liečivým účinkom. Včelími výrobkami s potravinovými a liečivými vlastnosťami sú med, včelí peľ a materská kašička. Obsahujú všetky potrebné živiny: sacharidy, lipidy, bielkoviny, vitamíny a minerály. Ich biologická hodnota je spôsobená bohatým obsahom enzýmov, aminokyselín, antibiotík, hormónov a ďalších. Veľké množstvo týchto látok získavajú včely z liečivých rastlín. Okrem liečby určitých chorôb, celkového posilnenia tela a zvýšenia jeho odolnosti sú včelie produkty a najmä med vhodné aj ako každodenná zdravá strava.
Včely sa chovali v starovekom Egypte pred viac ako 6 000 rokmi. Potom sa zistilo, že med má okrem svojich výživových vlastností aj cenné liečivé vlastnosti. Na egyptskom papyruse pred 3 500 rokmi sa med odporúča na liečbu chorôb obličiek, pečene a gastrointestinálneho traktu.
Podľa druhu rastlín, z ktorých sa nektár zberá, je med polyflórny (z rôznych rastlín) a jednokvetý (väčšinou z jedného druhu rastliny). Zistilo sa, že med prijíma výživové a liečivé vlastnosti rastlín, z ktorých sa získava.
Chemické zloženie medu je zložité. Sacharidy sú jeho hlavnou zložkou a tvoria asi 95 - 99% sušiny. Bielkoviny sú obsiahnuté v malom množstve (0,3 - 0,5%), majú však veľký význam najmä pre detský organizmus. Najviac stopových prvkov je: vápnik, sodík, fosfor, železo, chlór, síra, jód, mangán, kremík, hliník, telúr, kobalt a ďalšie. Nasledujúce vitamíny sa nachádzajú v malom množstve: B1 (tiamín), B2 (riboflavín), kyselina nikotínová, kyselina pantoténová, C (kyselina askorbová). Zistilo sa, že med obsahuje flavonoidy (0,1%), ktoré ovplyvňujú priepustnosť kapilár a ich krehkosť. Majú spazmolytické, koronárne rozširujúce, protizápalové a regeneračné účinky. Antibiotické látky v mede sú podľa niektorých autorov rastlinného pôvodu (tzv. Fytoncídy) a závisia od rastliny, z ktorej sa med získava. Podľa ďalších autorov je antibakteriálna aktivita medu spôsobená akumuláciou peroxidu vodíka v ňom.
Vitamíny obsahnuté v mede (vitamíny zo skupín A, B, C, K, E), aj keď v malom množstve, ovplyvňujú metabolizmus a podporujú činnosť žliaz vnútorným vylučovaním. Je užitočné konzumovať med, ale v určitých množstvách: až 100 g denne. Najprijateľnejšie je 1 hodinu pred spaním alebo 3 hodiny po jedle. Med sa môže rozpustiť v teplej (nie horúcej) vode a vstrebávať do tela. Pretože je med bohatý na enzýmy, jeho pôsobenie uľahčuje funkcie tráviacich žliaz. Včelí produkt v kombinácii s citrónovou šťavou, mliekom alebo bylinkovým čajom pomáha aj pri prechladnutí.
Med potláča vývoj príčin hnisavých procesov pri ochoreniach dýchacích ciest - rôzne druhy stafylokokov, pôvodcov zápalu pľúc atď. Pri nachladnutí je všeobecne akceptované prijímať med s teplým mliekom, citrónovou šťavou a teplým čajom.
Antimikrobiálne pôsobenie medu je spôsobené aktívnym kyslíkom, ktorý sa oddeľuje od peroxidu vodíka, ktorý sa neustále vytvára v medových roztokoch. Tento aktívny kyslík pôsobí smrteľne na mnoho druhov mikroorganizmov, najmä tých, ktoré spôsobujú zápalové procesy v slizniciach úst, horných dýchacích ciest, ako aj na príčinu vzniku kožných procesov. Jeho antimikrobiálne pôsobenie sa dokázalo aj proti jednobunkovým parazitom trichomonas vaginalis, ktorý spôsobuje pretrvávajúci chronický zápal v pošve ženy a mužských močových ciest.
Denná konzumácia medu po dlhšiu dobu - 20 - 30 dní, vedie k zlepšeniu organizmu - znižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje množstvo červených krviniek atď.