Bulharský včelí peľ, prírodný, 100 g
Bulharský včelí peľ, prírodný, 100 g
Včelí peľ je zásadité jedlo, ktoré odborníci na výživu považujú za najkompletnejšie jedlo v prírode. Včelí peľ je bohatým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Včelí peľ obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Vďaka vysokej hladine bielkovín a aminokyselín je vynikajúcim posilňovačom a mozgovou potravou. Niektoré z prítomných aminokyselín zahŕňajú: cystín, lyzín, histidín, arginín, kyselinu asparágovú, treonín, glutamín, prolín, glycín, alanín, valín, metionín, izoleucín, leucín, tyrozín, fenylalanín a tryptofán.
Včelí peľ je látka používaná predovšetkým vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Nie je to náhoda, pretože jeho zloženie je mimoriadne bohaté a obsahuje 35% uhľohydrátov; 20% bielkovín; esenciálne aminokyseliny; enzýmy; všetky vitamíny B; beta karotén; Vitamín C s antioxidačným účinkom; Vitamín D s obrovským významom pre metabolizmus vápnika v tele a pre stavbu chitínu u včiel a kostných porúch u ľudí; Peľ obsahuje aj stopové prvky, rastový hormón a ďalšie biologicky aktívne látky, ktorých zloženie nie je dodnes známe.
Užitočné vlastnosti:
Včelí peľ má liečebný účinok. Jeho užívanie pomáha budovať kosť. Vitamín E v ňom obsiahnutý pozitívne ovplyvňuje potenciu. Rutin posilňuje krvné bunky, zmierňuje krvácanie, posilňuje srdce a normalizuje vysoký krvný tlak tým, že ovplyvňuje prietok krvi. Peľ je bohatý na lecitín, ktorý normalizuje metabolizmus lipidov a tým pomáha normalizovať hmotnosť. Peľ je veľmi bohatý na selén, ktorý pri niektorých rakovinách pôsobí profylakticky a pomáha organizmu pri uvoľňovaní ťažkých kovov.
Posilnenie imunitného systému
Peľ je prospešný pre črevnú flóru a tým posilňuje imunitný systém. Včelí peľ má podobné antibiotické vlastnosti, ktoré chránia telo pred vírusmi. Je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivou oxidáciou voľných radikálov.
Dýchací systém
Včelí peľ má vysoký obsah antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky na pľúcne tkanivo a predchádzajú vzniku astmy.
Alergie
Peľ znižuje histamín a priaznivo ovplyvňuje väčšinu alergií. Všetko od astmy a alergie po problémy s dutinami sa lieči pomocou peľu, čo naznačuje, že je účinný proti širokému spektru chorôb spojených s dýchacími systémami.
Posilňuje kardiovaskulárny systém
Včelí peľ obsahuje veľké množstvo rutínu, antioxidačného bioflavonoidu, ktorý posilňuje kapiláry, cievy a normalizuje hladinu cholesterolu. Jeho schopnosť znižovať zrážanlivosť krvi môže predchádzať infarktu.
Cukrovka
Včelí peľ má pozitívny vplyv na cukrovku. Jeho praktický účinok je vyjadrený v tom, že kontroluje hladinu cukru v krvi. Vezmite si to s medom, džúsom, mliekom alebo jogurtom. Môžete tiež nasávať zrná vložením do úst.
Zápal žalúdka a kolitída
Lecitín obsiahnutý v materskej kašičke pomáha zmierniť žalúdočné problémy, ako je zápal žalúdka a kolitída. Tento enzým zlepšuje funkciu tráviaceho traktu a vďaka nemu je včelí peľ známy ako liek na choroby priamo súvisiace s jeho činnosťou.
Problémy s obličkami
Včelí peľ sa odporúča pri problémoch s obličkami, predchádza hromadeniu piesku a kameňov, pomáha a likviduje tie existujúce.
Navrhované použitie:
Denná dávka pre dospelých je 15 - 20 g peľu na obdobie 1 až 3 mesiacov. Odporúča sa užívať s ročným obdobím - na jeseň - v zime a na jar - v lete.
Deti vo veku 3-5 rokov: 5-10 g denne;
Deti vo veku 6-12 rokov: 10-15 g denne.
Včelí peľ a jogurt:
1 ČL peľovej zmesi s 3 ČL jogurtu. Nechajte stáť cez noc a ráno sa užíva pred jedlom.
Včelí peľ a med:
Jedna kávová lyžička peľu s kávovou lyžičkou medu rozpustenou v pohári vlažnej vody (200 ml). Pite 3 krát denne jednu hodinu pred jedlom alebo tri hodiny po jedle.
Balenie: 100 g v sklenenej nádobe
Prečítajte si: Včelí peľ: výhody a použitie