Propolis čistený, mletý
Propolis čistený, mletý
Zloženie: propolis (70%), karobová guma (27%), oxid kremičitý (kyselina kremičitá, 3%)
Propolis je surovina, ktorú včely používajú na stavbu. Tento vynikajúci tmel zozbieraný z rôznych stromov a pukov je ideálny na ďalšie spracovanie.
Ďalším spracovaním s voskom, peľom a éterickými olejmi z pukov sa vytvorí tmel, ktorý obsahuje asi 60% prírodnej živice a peľového balzamu. Pri teplote úľa okolo 35° sa stáva stavebným materiálom. Hmyz v úli žije spolu na veľmi malom priestore. Do úľa môžu ľahko zaniesť baktérie, plesne a iné mikroorganizmy. Tie sa zase rýchlo množia s teplotami. Aby sa tak nestalo, povrchy úľa, vrátane vnútra plástových buniek pre plod, sú pokryté tenkou vrstvou propolisu.
Priaznivé vlastnosti propolisu poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme sa propolis používal na hojenie rán. Indovia pomocou propolisu vyrábali sušené mäso a ryby, ich bobule a korienky dlhšie vydržali a aj dnes je propolis v Japonsku povolený ako konzervačný prostriedok pre hlboko zmrazené ryby.
Propolis potravinárskej kvality!
Prečítajte si: Ako používať propolis na liečbu respiračných ochorení