Acai spoznajte toto skvelé ovocie, jeho účinky a použitie

Bobule acai sú plody palmy acai z tropickej Ameriky. V amazonskom regióne je to základná potravina - v USA je považovaný za superpotravinu. Má bojovať proti rakovine, zmierňovať následky staroby, predchádzať srdcovým chorobám, pomáhať pri chudnutí, podporovať sexuálnu túžbu a znižovať endometriózu. Je to skutočne „zázračná bobuľa“ alebo je to úspešný marketing?
Vedecký názov: Euterpe oleracea
Použité časti rastlín: srdcia a plody palmy; u nás väčšinou sušené, ako prášok, džús alebo pyré
Zloženie: vitamíny, minerály, sekundárne rastlinné látky, mastné kyseliny, vláknina, bielkoviny
Oblasti použitia:
Proti starnutiu,
Obezita,
Posilnenie kardiovaskulárneho a imunitného systému
Acai - čo je to
Palma acai pochádza z tropickej Ameriky a vytvára tmavofialové ovocie nazývané acai berry.
Bobule zostanú čerstvé iba krátko a preto sú v Európe väčšinou dostupné ako šťava, pyré, kapsuly, tablety alebo v sušenej forme prášku acai.
Acai sa predáva ako „superpotravina“ v USA a Európe.
Bobule Acai obsahujú vitamíny a minerály a tiež veľa fytochemikálií.
Okrem iného vraj znižujú cholesterol, potláčajú zápaly, posilňujú srdce, vyhladzujú pokožku a pôsobia proti rakovine.
Zložky bobulí acai:
mononenasýtené, ako aj mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny,
40 percent vlákniny,
rastlinný proteín
a množstvo minerálov a vitamínov, vrátane vitamínu B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6 (pyridoxín).
B3 pomáha využívať omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Okrem toho existuje malé množstvo vitamínu C a vitamínu E. Bobule poskytujú ako minerály horčík, zinok, fosfor, železo, sodík, draslík a vápnik. Na 3,6 percenta majú bobule acai relatívne nízky obsah cukru a ako čerstvé bobule majú okolo 100 až 250 kalórií na 100 gramov, v koncentrovanom prášku je to okolo 500 kalórií na 100 gramov.
Antioxidanty
Bobule Acai obsahujú antokyány kyanid-3-glukozid a kyanid-3-glukozid-kumarát. Tieto deaktivujú pravdepodobne reaktívne kyslíkové zlúčeniny (voľné radikály), ktoré vyvolávajú oxidačný stres v kožných bunkách. Polyfenoly epikatechín, katechín a kvercetín, ktoré sú zodpovedné za purpurovú farbu bobúľ, majú tiež antioxidačný účinok.
Prečítajte si: Zelený čaj v kozmetike: Silný antioxidant, prírodný upokojujúci a omladzujúci prostriedok
Resveratrol je v bobuliach prítomný v malom množstve a predpokladá sa, že znižuje riziko srdcových chorôb spôsobených cukrovkou.
Štúdia ukázala potenciálne protizápalové účinky bobúľ acai a že antioxidanty v nej obsiahnuté prenikajú do ľudských buniek v plne funkčnej forme.
Mastné a aminokyseliny
Nenasýtené mastné kyseliny v acai berry (kyselina olejová, palmitová a linolová) vyrovnávajú hladinu cholesterolu a zmierňujú zápal. Bobule obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny vrátane leucínu, lyzínu a tryptofánu.
Účinky ACAI
Rozsiahle a nezávislé štúdie o liečebných účinkoch bobúľ acai sú zriedkavé. Bioaktívne účinky jednotlivých zložiek sú však známe. Vitamín B6 zabraňuje poškodeniu nervov, B2 pomáha pri zlej koncentrácii, B3 sa podieľa na metabolizme bielkovín, tukov a uhľohydrátov a vitamín B1 tiež hrá úlohu v metabolizme uhľohydrátov.
Vitamín E podporuje tvorbu keratínu, posilňuje spojivové tkanivo, zabraňuje vráskam, vyhladzuje pokožku a posilňuje vlasy. Vitamín C podporuje vlastný imunitný systém tela, a preto je vhodný na prevenciu chrípky, vírusových a bakteriálnych infekcií. Vitamín C navyše ovplyvňuje produkciu L-karnitínu a tým stimuluje spaľovanie tukov vo svaloch.
Omega mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v plodoch acai, chránia srdce a cievy a sú dôležité pre produkciu určitých hormónov.
Horčík, zinok a meď sú stavebnými kameňmi enzýmov. Zinok je dôležitý pre mužskú plodnosť a posilňuje spermie. Draslík hrá úlohu vo vodnej bilancii tela a podporuje prenos stimulov v nervoch. Vápnik je dôležitý pre stavbu kostí a zubov a bobule majú vysoký obsah vápnika.
Vláknina udržuje črevnú flóru, absorbuje znečisťujúce látky a cudzie častice v čreve a vyplavuje ich z tela. Znižujú hladinu cholesterolu.
Acai bobule na rakovinu?
Vedci z Floridskej univerzity v štúdii zistili, že antioxidanty v bobuliach acai vyvolali samodeštrukciu buniek leukémie.
Analýza existujúcich štúdií a vedeckých publikácií o potenciálnych účinkoch bobúľ na rakovinu dospeli k záveru, že bobule vykazujú protirakovinové a chemopreventívne účinky pri rôznych rakovinách. Acai je preto bezpečný a môže byť použitý ako chemoprotektívne činidlo proti rozvoju nádorov.
Vedci z USA pri pokusoch na zvieratách zistili, že bobule acai brzdia vývoj nádoru v pažeráku a zvyšujú antioxidačnú kapacitu a tiež hladinu interferónu gama.
Štúdia Štátnej univerzity v São Paule (Brazília) ukázala, že Acai tiež inhiboval vývoj nádorov (karcinogenézu) pri chemicky indukovanej rakovine močového mechúra. Incidencia a multiplicita uroteliálneho karcinómu bola znížená, rovnako ako rast nádoru a poškodenie DNA. Myslelo sa, že účinky sú spôsobené antioxidantmi v bobuliach.
Skupina brazílskych vedcov tiež prostredníctvom štúdie dospela k záveru, že bobule acai znižujú veľkosť, hmotnosť a rast nádorov rakoviny kože.
Acai na endometriózu
Iná štúdia brazílskych vedcov skúmala na pokusoch na zvieratách, či je extrakt z bobúľ acai vhodný pre nové terapie proti endometrióze. Zistilo sa, že liečba Acai významne zmenšila plochu endometria. Imunofarbenie bolo znížené, rovnako ako expresia mRNA. Životaschopnosť makrofágov sa znížila o 50 percent.
Podľa vedcov výsledky štúdie naznačujú, že extrakt z acai je účinný pri potláčaní tvorby a rastu endometrióznych lézií a v dôsledku toho môže byť činidlo účinne použité ako potenciálny liek na endometriózu u žien.
Schudnúť s Acai?
Bobule Acai sú v posledných rokoch známe predovšetkým ako tajný liek na chudnutie. Zároveň by mali brzdiť chuť do jedla, vyvolať skoré zasýtenie a stimulovať metabolizmus. Na jednej strane však acai výrobky, ktoré je možné kúpiť, len obmedzili účinok čerstvých bobúľ a interakcie s inými potravinami sú skryté.
Všeobecne platí, že prášok acai, ktorý má veľké množstvo kalórií, by ste mali používať striedmo - ľudia schudnú, iba ak skonzumujú menej kalórií, ako dlhodobo konzumujú.
Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že potkany, ktoré konzumovali šťavu z acai, nezmenili svoju telesnú hmotnosť - na rozdiel od tých, ktorí ju nekonzumovali. Neexistujú však žiadne nezávislé štúdie publikované vo vedecky uznávaných časopisoch, ktoré by naznačovali, že acai samotné vedie k chudnutiu.
Prečítajte si: Sedem esenciálnych olejov vhodných na chudnutie
Acai pre starostlivosť o pokožku
Acai je prostriedkom proti starnutiu. Dôvodom je predpoklad, že obsiahnuté antioxidanty a polyfenoly bojujú proti voľným radikálom a tým zachovávajú bunky. Vitamín E tiež napína spojivové tkanivo a vyhladzuje pokožku. Oleje v bobuliach poskytujú vlhkosť. Acai bráni predčasnému starnutiu pokožky, ale nemôže pokročilému starnutiu pokožky zabrániť. Koža dobre znáša výrobky obsahujúce bobule acai. Olej z acai je regeneračný, upokojujúci vďaka fytosterolom, ktoré obsahuje, pomáha opravovať pokožku a vyvážiť ju v mastných kyselinách.
Açaí olej

ACAI OLEJ VIRGIN 50 ml
Tento vzácny olej sa získava lisovaním dužiny bobúľ Acai, známych ako „superovocie“, pre svoju mimoriadnu bohatosť na antioxidanty. Vďaka obsahu polyfenolov a výživným účinkom bude tento olej silným spojencom v kozmetike v boji proti oxidačnému stresu a prejavom starnutia. Obzvlášť sa cení pri starostlivosti o zrelú, citlivú alebo namáhanú pokožku.
Ako pužívať bobule acai?
Bobule Acai sa veľmi rýchlo kazia, a preto sú väčšinou sušené alebo ponúkané napríklad vo forme prášku alebo šťavy.
Existujú acai čaje, acai kapsuly a acai prášky. Pokiaľ ide o čaje, mali by ste sa bližšie pozrieť na zložky: „Acai čaj“ často obsahuje iba niekoľko sušených bobúľ a väčšinou listy bieleho alebo zeleného čaju. V „zelených“ kaviarňach Acai často nájdete v smoothies.
Acai bobule v kuchyni
Acai je možné pripraviť ako misku spolu s quinoou, sladkými zemiakmi a zeleninou. Bobule potom slúžia ako poleva. Açaí na Tigela, mrazený dezert z pyré z plodov acai, je v Brazílii obľúbený. Hodia sa k musli a banánom a dajú sa z nich urobiť aj smoothie s mliekom, jogurtom, sójovým mliekom alebo vodou - purpurová farba tiež upúta pozornosť.