Prídavné látky do potravín
Potravinárske prídavné látky sú látky pridávané do potravín na udržanie alebo zlepšenie ich bezpečnosti, čerstvosti, chuti, textúry alebo vzhľadu. Potravinárske prídavné látky sa do potravín pridávajú z viacerých technologických dôvodov – na zvýšenie trvanlivosti, uľahčenie spracovania, zlepšenie stravovacích vlastností alebo oslovenie spotrebiteľa. Niektoré sa používajú už stovky rokov, zatiaľ čo iné boli predstavené len nedávno. Poznáme rôzne druhy potravinárskych prídavných látok: farby. emulgátory, stabilizátory, želírovacie činidlá a zahusťovadlá – pomáhajú rozmixovať alebo zahustiť ingrediencie. konzervačné látky – používajú sa na dlhšie udržanie bezpečnosti potravín. sladidlá – vrátane intenzívnych sladidiel ako stévia a aspartám, ktoré sú mnohokrát sladšie ako cukor.




















