Topinambur - aké má účinky a ako sa má konzumovať
So zvláštnym názvom a nezameniteľnou chuťou bol topinambur dlho ignorovaný, hoci je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, ponúka vlákninu či bielkoviny tým, ktorí ho zaraďujú do svojho každodenného jedálnička. Pri názve vás možno napadne artičok, jeho tvarom, akým vyzerá, vám napadne zázvor, no nesúvisí s artičokom alebo zázvorom – topinambur je súčasťou rovnakej čeľade ako slnečnica.
Textúra topinamburu je presne ako textúra zemiaku, keď je surový a po varení zbelie, rovnako ako to, čo sa stane so zemiakmi. Múka získaná z topinamburu má zvláštnu chuť, je kombináciou artičokov a zemiakov, niektorí si myslia, že chuť by bola podobná známej chuti, gaštanom. Topinambur môžeme byť aj červený alebo biely, existuje viacero odrôd podľa oblasti, kde sa rastlina pestuje. Obdobia, kedy sa dá zohnať v supermarkete, sú jeseň a zima, rýchle mrazenie tejto zeleniny sa neodporúča.
Jedzte často koreň topinamburu, koreň rastliny, ktorý používali Indiáni z kmeňa Topinambas a do Európy ho priviezli Francúzi, ktorí aj dnes patria medzi hlavných pestovateľov. Topinambur sa pestuje ako zelenina a má hľuzy bohaté na cenné látky pre zdravie organizmov, ktoré ho konzumujú, je potravinou využívanou najmä v zimnom období, trvajúcom od októbra do apríla za správnych skladovacích podmienok. Ako rastlina je topinambur príbuzný slnečnici, má podobné, ale menšie, jemnejšie kvety.
Vegetatívna časť rastliny v zime vysychá a sa regeneruje z podzemných hľúz, obzvlášť úrodná stonka a listy obsahujú tryptofán, leucín a provitamín A (betakarotén). Oddenky rastliny sú veľmi bohaté na inulín, unikátny prírodný polysacharid s podielom 95% fruktózy, ktorý priaznivo pôsobí v tráviacom trakte, pomáha pankreasu reguláciou sekrécie inzulínu a zároveň sa naň viažu toxické látky pre telo, čím sa podieľa na ich odstraňovaní, preto je výborným detoxikantom. Topinambur je považovaný za najväčšiu zásobáreň inulínu v prírode.
Ďalšou výhodou konzumácie topinamburu je, že obsahuje bielkoviny a aminokyseliny, ale je bez tuku a škrobu, čo ho odporúča ako ochrancu pred obezitou a cukrovkou, na prevenciu a liečbu týchto stavov. Zároveň je bohatý na minerály (draslík, železo, fosfor, jód, meď, vápnik, horčík, mangán, sodík, kremík), na vitamíny z B komplexu (niacín/B3 a tiamín/B1), A a C. Výživové zloženie tohto druhu repy ho odporúča proti škodlivému cholesterolu, pri regulácii krvného tlaku a prevencii srdcových chorôb, aterosklerózy, pri regulácii triglyceridov v tele, pri zvyšovaní imunity. Konzumácia topinamburu lieči tráviacu kandidózu, pretože reguluje pH, mení ho na zásadité a podporuje rozvoj dobrých baktérií v črevách, normalizuje črevnú flóru a reguluje črevný tranzit. Topinambur je nazývaný aj nepriateľom „tuku“, pretože znižuje chuť do jedla, roztápa škodlivé tuky v tele, má hepatoprotektívnu funkciu, zvyšuje množstvo žlče a upravuje metabolizmus. Má aj protirakovinové účinky, surová šťava z topinamburu revitalizuje organizmus tým, že stimuluje všetky jeho funkcie, zlepšuje jeho srdcovú činnosť.
Aké výhody má zelenina pre telo?
Sacharidy sú vlastne komplexné sacharidy, šálka topinamburu dodá 10 % odporúčanej dennej dávky, máte tu aj inulín, fermentovateľnú vlákninu. Glykemický index topinamburu nie je vysoký, dokonca je nízky, takže účinky na hladinu cukru v krvi budú minimálne, zemiaky bez problémov nahradíte, ak máte prediabetes alebo cukrovku. Tuky z topinamburu sú vynikajúce pri diétach a pre tých, ktorí chcú obmedziť spotrebu tukov. Proteíny topinamburu poskytujú odporúčanú dennú dávku, len 10% je vo forme bielkovín. Pridáva sa aj vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, kvalitné živiny. Ak skombinujete potraviny bohaté na vitamín C s topinamburom, vstrebávanie železa bude efektívnejšie.
Výhody topinamburu sú, ako už očakávate, pre telo mimoriadne dôležité. Inulín pomáha tráviacemu systému, podporuje normálne trávenie, pravidelnú a mäkkú stolicu, hladina cukru v krvi je vždy v norme, znižuje sa aj cholesterol a máte ochranu pred niektorými druhmi rakoviny. Inulín stimuluje vývoj zdravých baktérií v črevách, pôsobí ako probiotikum, znižuje lokálny zápal a podporuje metabolizmus a imunitu železa. Rovnaký inulín priaznivo ovplyvní metabolizmus glukózy, nemetabolizuje sa, neovplyvní to ani hladinu cukru v krvi - pacienti s cukrovkou 2. typu budú môcť topinambur bez problémov konzumovať.
Krvný tlak sa udrží v normálnych medziach, ak do svojho každodenného jedálnička pridáte topinambur, je to preto, že máte dôležitý zdroj draslíka, ktorý zabraňuje nežiaducim účinkom sodíka v tele. Okrem napätia sa zbavíte aj prebytočného a zlého cholesterolu, znižuje jeho hladinu a triglyceridy, práve rozpustná vláknina z topinamburu bude pôsobiť na získanie týchto blahodarných účinkov, kardiovaskulárne zdravie organizmu bude výborné.
Špeciálne zlúčeniny z topinamburu sa zamerajú aj na rakovinové bunky, budú sa zameriavať a „zabíjať“ jeden po druhom, aby sa zabránilo šíreniu rakoviny do životne dôležitých orgánov v tele. Navyše, konzumáciou topinamburu môžete predchádzať aj alergiám – pozor na alergiu na inulín, ak takouto vecou trpíte, je lepšie sa topinamburu vyhnúť.
Obsah tiamínu alebo vitamínu B1 vám enormne pomôže pri problémoch s kyselinou chlorovodíkovou v žalúdku. Nedostatok kyseliny chlorovodíkovej by mohol spôsobiť nemožnosť trávenia bielkovín, aktivácia enzýmu pepsín bude inhibovaná. Zdroj kvalitnej vlákniny, topinambur sa osvedčí pri regulácii množstva kyseliny chlorovodíkovej. Topinambur je dobrý aj na krv, prítomnosťou železa a medi prispieva k tvorbe nových krviniek a predchádza anémii. Pravidelnou konzumáciou topinamburu sa posilňuje imunitný systém, pretože obsahuje dostatočné množstvo antioxidantov, znižuje sa bunkový oxidačný stres a predchádza sa nežiaducim účinkom voľných radikálov. Nádcha a chrípka nebudú také časté a ak ochorieme, chorobu ľahšie prekonáme.
Na úrovni kostného systému môže topinambur pomôcť kostiam, aby boli odolnejšie, a tým predchádzať osteoporóze. Draslík v topinambure udržuje svalové kontrakcie a prenos nervových vzruchov na normálnej úrovni. Topinambur sa môže konzumovať surový, nakrájaný, vyprážaný, pečený s inou zeleninou, varený, dusený, roztlačený na rôzne pyré, pražený, ako hranolky. A šupka je jedlá.
Pred zaradením do jedálnička sa poraďte so svojím lekárom, zistite, aké účinky na vás má, a vždy začnite s trochou, po ktorej môžete množstvá v jedálnom lístku zvyšovať, kým si žalúdok a črevá na vašu novú obľúbenú zeleninu nezvyknú.
V kuchyni sa topinambur často používal, najmä do šírenia zemiaka, potom už menej často. Postupom času a objavením sa čoraz sofistikovanejších spracovaných prípravkov bol topinambur považovaný za jedlo chudobných alebo za základ krmiva pre zvieratá. Teraz, keď moderné štúdie o výžive preukázali jeho hodnotu, sa odporúča pripravovať ho čo najviac surový, v šalátoch, pečený alebo dusený, aby sa zachovala jeho textúra, v polievkach a krémových polievkach.