Topinambur prášok / Jeruzalemská artičoka, 200 g
Topinambur prášok / Jeruzalemská artičoka, 200 g
- 100% prírodný produkt
- Prírodný zdroj inulínu a pektínu
- Vhodné pre diabetikov
Topinambur (Helianthus tuberosus), nazývaný tiež slnečnica alebo zemské jablko, je rastlina s úžasnou vlastnosťou absolútnej ekologickej sebaochrany. Neobsahuje dusičnany, ťažké kovy, rádioaktívne prvky.
Jeruzalemské artičoky začali Indiáni pestovať najskôr dávno pred príchodom Európanov; táto rozsiahla kultivácia zakrýva presný pôvodný rozsah druhov.
Zdravotné výhody:
Topinamburová múka má bohaté chemické zloženie, dostatok vlákniny, bielkovín a obzvlášť vysoký obsah inulínu, ktorý určuje jeho terapeutické a profylaktické vlastnosti.
Inulín obsiahnutý v prášku topinamburu prechádza cez žalúdok a tenké črevo bez narušenia jeho celistvosti. Inulín prechádza tráviacim traktom a vytvára gél, ktorý zostáva nestrávený a dostáva sa tak do hrubého čreva.
Tam sa takmer úplne neriedený stáva ideálnym krmivom pre dobré baktérie. K týmto vlastnostiam pridáva inulín ešte jeden nevyhnutný - znižuje schopnosť nášho tela tvoriť určitý druh tuku.
Pravidelný príjem inulínu priaznivo pôsobí pri hypertenzii, zlepšuje metabolizmus lipidov a priaznivo pôsobí aj pri cukrovke. Inulín tiež pomáha pri zápche a zlepšuje vstrebávanie minerálov z tela.
Cholesterol a triglyceridy
Pretože inulín nie je absorbovaný žalúdkom a črevom, jeho pravidelný príjem vedie k zníženiu toxínov v tele, ako aj k regulácii zlého cholesterolu a triglyceridov.
Pre zdravé črevá
Denný príjem inulínu vedie k významnému zvýšeniu črevných bifidobaktérií. Inulín tak pomáha redukovať patogénne baktérie ako Salmonella, Staphylococcus a ďalšie. Inulín má probiotický účinok.
Pre diabetikov
Vďaka tomu, že sa inulín pri trávení monosacharidov nerozpadá, jeho konzumácia nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Vďaka tejto vlastnosti je inulín ideálnym produktom pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Na chudnutie
Inulín spomaľuje vstrebávanie živín a tým predlžuje obdobie sýtosti. Pri príjme inulín zväčšuje svoj objem (napučiava), čím napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla. Pri patologickom prírastku telesnej hmotnosti sa mikroflóra čreva vždy zmení. Inulín drží prospešné baktérie v črevách a potláča tie, ktoré môžu spôsobiť rôzne choroby vrátane obezity.
Vďaka vysokému obsahu inulínu, pektínovej vlákniny atď. sa prášok z topinamburu odporúča pre:
- cukrovka;
- Obezita;
- ateroskleróza;
- Ischemická choroba srdca;
- Infarkt myokardu;
- udržiavacia starostlivosť pre chemoterapiu;
- Obličkové kamene a žlčové kamene;
- zápcha;
- imunodeficiencia;
- kontakt s rádionuklidmi;
- Osteochondróza.
Chemické zloženie prášku topinamburu:
Sušený a práškový topinambur majú bohaté chemické zloženie. Múka obsahuje: železo, kremík, zinok, horčík, draslík, mangán, fosfor, vápnik.
Obsah inulínu v múke je viac ako 70% a pektínu - 11%.
Zloženie:
Sušený a práškový topinambur.
Neobsahuje technologické prísady!
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 364 kcal / 1317 kJ
Tuk: 0,23 g
Sacharidy: 73,1 g
Polysacharidy: 85,54 g
Bielkoviny: 5,1 g
Použitie:
Na priamu konzumáciu a kulinárske použitie. Môže byť použitý ako prísada do šalátov, krémov a ďalších. Možno pridať do koktailov a smoothies.
Vhodné pre diabetikov.
Skladovanie:
Skladujte na suchom a chladnom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Hygroskopické! Chráňte pred vlhkosťou!
Balenie: 200 g
Prečítajte si: Topinambur - aké má účinky a ako sa má konzumovať