€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

  logo template4

Vavrín

Vavrín - bobkový list pochádza z východného Stredomoria a východného pobrežia Čierneho mora. Rastlina sa pestuje po celé storočia a teraz rastie divoko v celom Stredomorí. Vavrín sa dnes pestuje v južnej a západnej Európe vrátane Anglicka. Najlepšie sa stromu darí v teplom pobrežnom podnebí. Pestovanie vavrína obyčajného v nádobách však nie je náročné a na zloženie pôdy nemá vysoké nároky. V letných mesiacoch ho možno chovať vonku, ale počas zimy by sa mal presunúť dovnútra, pretože neznáša mrazy. Ovocie je kôstkovica veľkosti malého hrozna alebo čerešne, ktorá obsahuje jedno semeno. Keď je zrelé, je čiernomodrá a má ostrú chuť. Listy a plody sa používajú pre svoje aromatické vlastnosti. Listy by sa mali zbierať z dvojročných alebo viacerých rastlín. Mali by sa vyberať ručne skoro ráno a potom ich položiť do sucha a na vrchu položiť niečo, čo vytvára mierny tlak, aby sa zabránilo zvlneniu. Listy by sa nemali sušiť na slnku, pretože stratia chuť a zhnednú. Sušené listy vavrínu by mali byť jasne zelené, celé a poddajné a mali by sa skladovať v nádobe s tesne priliehajúcim vekom na tmavom mieste. Listy by sa nemali skladovať dlhšie ako jeden rok. Môžu sa tiež použiť čerstvé listy, ale pre mnohých je chuť príliš horkastá. Éterický olej sa extrahuje z listov vavrínovca destiláciou s parou. Olej má bylinkovú a korenistú vôňu a je k dispozícii v mnohých variáciách. Napríklad olej vyrobený v severnej Afrike má arómu pripomínajúcu eukalyptus kvôli vysokému obsahu cineolu, zatiaľ čo olej vyrobený v Taliansku alebo Francúzsku má nižší obsah cineolu, čo vedie k aróme, ktorú si väčšina ľudí spája s vavrínovými listami používanými pri varení. Vavrín obyčajný sa v minulosti nepoužíval iba pri obradoch a rituáloch, ale aj ako bylinná medicína. Hippokrates používal všetky časti rastliny ako liek na rôzne ochorenia, vnútorné aj vonkajšie. V stredoveku zaznamenali mnísi liečivé využitie pri ochoreniach, ako sú žalúdočné ťažkosti, kolika a choroby obličiek, v ručne písaných lekárskych knihách. Vavrínové listy sa zvonka používali ako obklad na podliatiny a podvrtnutie a ako prostriedok proti lupinám. Vavrín má vlastnosti odpudzujúce hmyz a sušené listy sa môžu použiť v potpourri, aby sa hmyz udržal v šachu. Esenciálny olej z vavrínu sa môže používať v aromaterapii, ale nie je veľmi používaný, pretože môže spôsobiť podráždenie pokožky. Ak sa používa v aromaterapii, často sa mieša s olejmi z koriandra, eukalyptu, zázvoru, borievky, levandule, ruže, rozmarínu, tymiánu a ylang-ylangu. 
Ak je veľmi zriedený v nosnom oleji, môže sa vtierať do pokožky ako prostriedok na liečbu reumatických chorôb, boľavých svalov a kĺbov, vyvrtnutia a poškrabania pokožky. Olej sa tiež považuje za prípravok, ktorý má pozitívny vplyv na lymfatický systém, je dobrým tonikom pre vlasy, stimuluje rast vlasov a odstraňuje lupiny. Esenciálny olej sa často používa na liečbu stavov spojených s dýchacím systémom, ako je napríklad rezistentný kašeľ a zápal priedušiek, často kombinovaný s eukalyptovým éterickým olejom. Esenciálny olej sa používa ako prísada do komerčných výrobkov, ako sú rozpúšťadlá, kozmetika, toaletné potreby a parfumy, najmä po holení pre mužov.
Filter
Cena
Bobkový list (celé listy) 250grna sklade14.90 € Bobkový list (celé listy) 250grCelé voňavé sušené listy vavrínového stromu stredomorského zálivu Sušené bobkové listy sú jednou z najpoužívanejších kulinárskych bylín. Ich správne VAVRÍNOVÝ OLEJ 100% čistý, prírodný 60 mlskladom 3 ks10.90 € VAVRÍNOVÝ OLEJ 100% čistý, prírodný 60 mlORGANICKÝ BOBUĽOVÝ VAVRÍNOVÝ OLEJ Tento silný a aromatický olej s čistiacimi a reštrukturalizačnými vlastnosťami sa používa na prípravu starostlivosti o Vavrín pravý BIOna sklade4.59 € Vavrín pravý BIOSušené bobkové listy voňajú dosť korenisto a majú bylinkovú chuť. Bobkové listy dodávajú marinádam, polievkam, kyslej pečeni, jedlám z diviny a mäsu Vavrín pravý Esenciálny olejna sklade8.99 € Vavrín pravý Esenciálny olejMá bylinkovú, drevitú, korenistú vôňu s gáforovou fazetou, stimulujúcu a inšpirujúcu vôňu. Spôsob výroby: para destilovaná z listov, Ďalšie bežné Vavrín, esenciálny olej, Bioherba, 10 mlna sklade6.90 € Vavrín, esenciálny olej, Bioherba, 10 mlVavrín, používaný a uctievaný starovekými Egypťanmi, Grékmi a Rimanmi, má dlhú históriu používania ako ochranca v liečebných, symbolických alebo Vavrínový olej natural 50 / 100 mlskladom 1 ks4.59 € Vavrínový olej natural 50 / 100 mlVavrínový olej je jedným z darov, ktoré nám príroda nadelila. Je bohatý na vitamíny, mastné kyseliny a je ideálnym spojencom pre vaše dobré zdravie a hustotu Vavrínový olej, panenskýna sklade6.99 € Vavrínový olej, panenskýPanenský vavrínový olej je vhodný pre široké spektrum kozmetických prípravkov pre všetky typy pleti, starostlivosť o tvár, starostlivosť o telo,

Pozri.sk - vyhľadávačPricemania.sk – Porovnanie cien