Aký je rozdiel medzi konzervantom a antioxidantom?
Je dosť možné, že ste počuli, že na predĺženie trvanlivosti kozmetických výrobkov sa používajú konzervačné látky a antioxidanty. Z tohto dôvodu niektorí ľudia miešajú tieto dva pojmy. Ale v skutočnosti majú konzervačné látky a antioxidanty veľmi odlišné mechanizmy na predĺženie trvanlivosti.
Čím sa líšia konzervanty a antioxidanty a prečo je dôležité ich rozoznať?
Konzervačné látky zabraňujú mikroorganizmom v množení a znehodnocovaní kozmetických výrobkov. Antioxidanty spomaľujú proces oxidácie a tým zabraňujú tomu, aby oleje a ďalšie zložky nestuchli atď..
Na predĺženie trvanlivosti kozmetických výrobkov sa používajú antioxidanty aj konzervačné látky.
Ak výrobok obsahuje vodu, napr. hydrolát alebo toner, môže byť kontaminovaný mikroorganizmami a následne je jeho použitie nebezpečné.
Napríklad, keď používame hydratačný krém, ponoríme prsty do nádoby, ale zabúdame, že naše prsty obsahujú milióny mikroorganizmov. Aj keď mnohé z nich sú neškodné, niektoré nie. Týmto jednoduchým postupom teda riskujeme, že do produktu vniknú mikroorganizmy a dôjde k ich kontaminácii.
Konzervačné látky zabraňujú množeniu mikroorganizmov, a tak zaisťujú, aby sa baktérie a huby zavedené do produktu nemohli replikovať a množiť.
Týmto spôsobom zaisťujú, že produkt zostáva mikrobiologicky bezpečný, aj keď sa používa v nesterilnom prostredí.
Mnoho kozmetických prísad je náchylných na oxidačnú degradáciu (chemické reakcie zahŕňajúce kyslík, ktoré zhoršujú kvalitu olejov). Najvýznamnejšie príklady sú nosné oleje, najmä oleje s veľkým obsahom nenasýtených mastných kyselín.
Postupom času, keď sú vystavené kyslíku (zo vzduchu), slnečnému žiareniu a teplým teplotám, začnú oxidovať. Silne oxidované oleje často (ale nie vždy) spoznáte podľa ich zatuchnutej vône.
Výrobky, ktoré zatuchli, môžu byť pri aplikácii na pokožku dráždivé.
Z tohto dôvodu používame vo svojich výrobkoch antioxidanty - spomaľujú proces oxidácie a zaisťujú, aby sme na našu pokožku neaplikovali zatuchnuté oleje.
Antioxidanty však nechránia produkt pred mikrobiálnou kontamináciou. A konzervačné látky nebudú vôbec účinné pri prevencii oxidácie. Je preto dôležité vedieť, ktoré z nich a kedy ich treba použiť.
Prečo sú konzervačné látky a antioxidanty dôležité v prírodnej kozmetike?
Výrobky, ktoré obsahujú vodu (napr. Gély, tonery, rozstrekovače, krémy ), musia obsahovať konzervačný prostriedok, ktorý zabráni mikrobiálnemu znehodnoteniu.
Výrobky, ktoré obsahujú oleje (alebo iné prísady, ktoré majú tendenciu rýchlo oxidovať), musia obsahovať antioxidanty, aby sa oddialil zápach, napríklad balzamy na pery, bezvodné maslá na telo, pleťové mlieka, pleťové oleje, kúpeľové oleje a krémy.
Ako vidíte, niektoré výrobky, ako napríklad pleťové vody a krémy, musia používať konzervačné látky aj antioxidanty, aby zostali bezpečné a účinné.
Tri populárne antioxidanty, ktoré sa vydávajú ako konzervačné látky (ale nie sú)
Vo svete DIY existujú tri bežné populárne antioxidačné prísady, ktoré sa vydávajú za konzervačné látky. Sú:
Vitamín E - zlatý štandard pre antioxidanty v prírodnej starostlivosti o pleť.
Extrakt z rozmarínu - úžasný prírodný extrakt z rozmarínu.
Extrakt z grapefruitových jadierok - zatiaľ čo výskumy naďalej nie sú presvedčivé, či majú alebo nemajú antimikrobiálne účinky, fungujú ako antioxidanty.
Napriek tomu, čo ste si mohli prečítať alebo vidieť inde, nebudú dobre fungovať ako konzervačné látky.
Prečo majú konzervanty zlú povesť v kozmetike, ktorú si vyrobíte sami a aký je skutočný príbeh?
Mnoho ľudí, ktorí si vyrábajú svoju vlastnú prírodnú kozmetiku, sa snaží vyrobiť kozmetiku bez konzervantov. Ich dôvody môžu byť rôzne - od toho, že nechcete používať syntetické prísady, až po to, že sa chcete vyhnúť dráždivým prísadám.
Pravdou je, že hoci môžu mať konzervačné látky určité negatívne účinky (sú napokon toxické pre mikroorganizmy), ich použitie je stále bezpečnejšie ako pri použití nekonzervovaných výrobkov.
Konzervačné látky určené na použitie v kozmetických výrobkoch sa považujú za bezpečné, ak sa používajú v súlade s pokynmi na použitie a / alebo oficiálnymi právnymi predpismi.
Je tiež dôležité uvedomiť si, že bunky ľudskej pokožky sa líšia od buniek baktérií a plesní, takže konzervačné látky nebudú mať na človeka rovnaké účinky ako na mikroorganizmy. Niektoré konzervačné látky môžu byť dráždivé pre ľudskú pokožku (najmä pre citlivú pokožku), ale väčšina konzervačných látok nemá pri aplikácii na pokožku žiadne negatívne následky.
Je oveľa riskantnejšie používať nekonzervovaný krém ako používať výrobky bez konzervačných látok, ktoré obsahujú vodu. Z tohto dôvodu väčšina predpisov na celom svete vyžaduje ochranu kozmetických výrobkov pred mikrobiologickým znehodnotením - čo vo väčšine prípadov znamená, že je potrebné ich dobre konzervovať.
Ako zaistíte, že vyrábate bezpečné prírodné produkty starostlivosti o pleť?
Ak sa chcete ubezpečiť, že vaše výrobky sú bezpečné, stabilné a účinné, musíte sa ubezpečiť, že robíte základné veci správne.
Sú to napríklad tieto veci:
Byť schopný nájsť alebo vytvoriť dobrý prírodný recept na starostlivosť o pleť.
Mať vedomosti, aby bolo možné odhaliť nesprávne a nepresné informácie.
Vedieť, ako napísať správne kozmetické vzorce a ako ich pretaviť do prírodných receptov starostlivosti o pleť.
Rozvíjanie dobrých praktických zručností pri výrobe výrobkov.
Poznať širokú škálu prírodných a organických kozmetických prísad, z ktorých si môžete vybrať, vrátane terapeutického potenciálu.
Používanie správnych ingrediencií, na správny účel, v správnom množstve.
Zavádzanie správnych systémov emulgácie a konzervácie do praxe.
Získanie dobrej znalosti funkčných zložiek - konzervačných látok, emulgátorov, antioxidantov, zahusťovadiel a stabilizátorov.
Pochopenie anatómie a biológie kože, ako aj porozumenie charakteristík rôznych typov pleti.
Používanie správneho vybavenia, ktoré sa používa výhradne na účely výroby vašich kozmetických výrobkov.
Dodržiavanie správnej výrobnej praxe a správnych laboratórnych postupov.