Horčica
Horčičné semiačko (Semen Sinapis) je bylina najbežnejšie používaná v modernej bylinnej medicíne a ľudovom liečiteľstve. Horčičný prášok je mimoriadne prospešný pre ľudské zdravie. Toto malé semienko obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vápnik, fosfor, mangán, vápnik a ďalšie.
V ľudovom liečiteľstve sa horčičné semienko používa pri prechladnutí a ako látka stimulujúca chuť do jedla na zvýšenie vylučovania žalúdočnej šťavy. Má tiež protizápalové a antiseptické vlastnosti.
Horčica sa používa hlavne na obklady (mleté semeno a zmiešané so studenou vodou) na prechladnutie a bronchitídu, do kúpeľa, na výrobu horčice (zmiešané s bielymi horčičnými semenami) a tiež na výrobu horčičného oleja. Horčičné semienko sa užíva ako diuretikum, bolesti žalúdka, kašeľ a zápcha.
Vnútorný príjem:
Obličkový piesok
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu horčičného prášku s 500 ml vody. Varte, kým sa voda neodparí na polovicu. Pite 3 čajové lyžičky 3 krát denne pred jedlom.
Bolesť brucha
V tomto prípade sa vyrábajú a odoberajú tzv. „horčicové pilulky“: 1 ČL horčicovej múky sa vloží do stredu krajca chleba a urobí sa chlebová guľa. Užíva sa 1-3 krát denne po jedle.
Na prevenciu chrípky
1/2 ČL horčicovej múky zmiešanej s 1 ČL medu. 3 krát denne, ale nie dlhodobo.
Vonkajší príjem:
Prechladnutie a chrípka
1 hrsť horčičného prášku povaríme v troche vody do zhustnutia. Výsledná zmes sa položí na bavlnenú alebo vlnenú handričku. Obklad sa aplikuje na prsia (v oblasti pľúc). Za pár minút skontrolujte začervenanie. Ak dôjde k miernemu začervenaniu, postup sa preruší.
Reuma
Vložte 100 g horčičného prášku do bavlneného alebo iného vhodného vrecka. Celé vrece sa varí s 2 - 3 litrami vody, do ktorých sa pridá 1 polievková lyžica morskej soli. Varte, kým sa soľ nerozpustí. Ponorte nohy do ešte teplej tekutiny.