logo template4

Ako vyrobiť domácu horčicu?

Ako vyrobiť domácu horčicu?

Horčica je korenie do jedla, ktoré sa pripravuje zo semien horčice (horčica biela, horčica čierna atď.). Pre názov rastliny sa používa aj synonymum „horčica“ (horčičné semienko). Hlavnými zložkami kulinárskeho produktu sú ocot, soľ, voda a olej. Môže obsahovať aj korenie ako škorica, čierne korenie, klinčeky a ďalšie. Chuť kulinárskej horčice je mierne korenistá a mierne horká, vôňa - príjemná.

Príprava a použitie horčice ako kulinárskeho produktu siaha až do tisícročia pred naším letopočtom v indickej kuchyni a v kuchyni starého Ríma a starovekého Grécka.

Prvý zdokumentovaný recept na horčicu bol u Galov v roku 42 pred Kristom. Horčica sa stala veľmi populárnou vo Francúzsku v stredoveku, kedy sa vyrábala najmä v kláštoroch a bola pre nich jedným z hlavných zdrojov príjmov. Pápež Ján XXII. (1249-1334) tak vydal dekrét, ktorým vyhlásil francúzske mesto Dijon za jediného výrobcu horčice a dijonská horčica tak zostala v histórii.

Čo môže byť lepšie ako pripraviť si domácu horčicu? Produkty, ktoré potrebujeme, sa dajú ľahko kúpiť, horčica je rýchla a chutná.

Produkty:

- 100 g bielej horčice (prášok) alebo  50 g čiernej horčice a 50 g bielej horčice (celozrnná alebo múka)
- 150 g jablčného octu
- 1 polievková lyžica lyžica medu
- 1/2 lyžičky soli
- 30 ml bieleho vína
- 15 ml oleja
- 1 lyžička kurkuma

Horčica sa naleje s octom a namočí sa na 24 hodín. Potom sa všetko melie v robote alebo mixérom. Po zomletí nechajte niekoľko hodín v chladničke odpočinúť a preneste do pripravenej uzatvárateľnej nádoby.

Doporučujeme zakúpiť spolu s tovarom