Powered by Smartsupp

Užitočné vlastnosti sezamového Tahini a spôsob prípravy

Záručná doba:: 24 mesiacov
Dostupnosť: recept
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Užitočné vlastnosti sezamového Tahini a spôsob prípravy

Tahini je pasta vyrobená z mletých sezamových semienok. Sesame Tahini je univerzálny - možno ho konzumovať priamo alebo použiť pri varení sladkých i slaných jedál.

Existujú dva základné druhy Sesame Tahini – celozrnné a takzvané „light tahini“. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi je v tom, že v celozrnnom tahini sa sezamové semienka melú spolu s vločkami, zatiaľ čo svetlé tahini sú vyrobené z lúpaného sezamu.

Bohaté na tuky a aminokyseliny

V porovnaní s inými orechmi a semienkami sa sezam vyznačuje vysokým obsahom tuku. Preto má sezamové tahini jemnejšiu konzistenciu v porovnaní s mandľovou pastou alebo arašidovým maslom. Sezamové semienka obsahujú až 55 % tuku a 20 % bielkovín, takže sezamové tahini sa stáva výborným zdrojom zdravých tukov a dôležitých aminokyselín.

Sesame Tahini má bohatú a aromatickú chuť. Tahini je vysoko kalorické jedlo a preto nie je vhodné to preháňať.

Sezamové tahini je bohaté na dve dôležité a užitočné zlúčeniny: sesamín a sezamolín. Tieto dve zlúčeniny robia sezamové tahini veľmi užitočným pre srdce, pokožku a hormonálne zdravie.

Sezamové tahini obsahuje aj fenolové zlúčeniny, kyselinu linolovú, olejovú, gama-tokoferol a aminokyseliny ako lyzín, triprofát a metionín.

Vynikajúci zdroj dôležitých vitamínov a minerálov

Sesame Tahini je skvelým zdrojom vitamínov B ako je tiamín, minerálov – horčíka, medi, fosforu, mangánu, železa a zinku. Pridanie sezamového tahini do vášho denného jedálneho lístka pomôže udržať vaše nervy a kosti zdravé a zlepší váš metabolizmus.

Ďalšia výrazná kvalita obsahu sezamových semienok a lignínu. Ukázalo sa, že lignany majú schopnosť zlepšiť činnosť srdca.

Regulovať krvný tlak a cholesterol

Sezamolín a sesamín obsiahnuté v sezamových semienkach majú antitrombotické vlastnosti, čiže zabraňujú kardiovaskulárnym ochoreniam.

Sezamové tahini je bohaté na fytosteroly. Fytosteroly sú typom živiny, ktorá má priaznivý vplyv na hladinu hormónov, zdravie tepien a hladinu cholesterolu. Sezamové semienka patria medzi najlepšie zdroje fytosterolov 400 mg fytosterolov na 200 g sezamových semienok. Štúdie ukázali, že fytosteroly sú dôležitým hráčom pri liečbe artériosklerózy – ochorenia charakterizovaného hromadením tuku v tepnách. Fytosteroly tiež pomáhajú regulovať cholesterol v tele tým, že blokujú jeho vstrebávanie v gastrointestinálnom trakte.

Zdravie pokožky

Sezamové semienka sú dobrým zdrojom aminokyselín, vitamínu E, vitamínu B, minerálov a mastných kyselín, ktoré pomáhajú omladzovať kožné bunky a chránia pred skorými príznakmi starnutia. Sezamové semienka a olej v nich obsiahnutý sa používajú na liečenie rán a popálenín. Sezam je prírodný antibakteriálny a protiplesňový prostriedok.

V skratke – prečo by sme si mali dať Sezamové Tahini?

- Bohaté na minerály ako fosfor, lecitín, horčík, draslík a železo;
- Dobrý zdroj metionínu, ktorý pomáha detoxikovať pečeň;
- Jeden z najlepších prírodných zdrojov vápnika;
- Vysoká hladina vitamínu E a vitamínov B - B1, B2, B3, B5 a B15;
- Zabraňuje anémii;
- Pomáha a udržuje zdravý tonus pokožky a svalov;
- Vysoký obsah nenasýtených tukov (dobré tuky).

Ako konzumovať Sezamové Tahini?

Sezamové tahini je možné konzumovať priamo. Stačí len jedna polievková lyžica denne. Na zlepšenie chuti sezamového tahini pridajte prírodný med. Sezamové tahini môžete natrieť na krajec chleba. Tahini možno použiť ako dresing na rôzne šaláty. Zmiešajte sezamové tahini s cesnakom a cícerom a vytvorte chutný hummus.

INGREDIENCIE, KTORÉ BUDETE POTREBOVAŤ:
Sezamové semienka: Tu máte 2 možnosti: surové alebo opekané. Ak kúpite surové sezamové semienka, budete si ich musieť opekať sami, čo je veľmi jednoduché. 
Olej: Môžete použiť neutrálny olej alebo olivový olej.
Soľ: Do tahini pridáme trochu soli
Budete tiež potrebovať:

Kuchynský robot
Široká nepriľnavá panvica
Vzduchotesná skladovacia nádoba

AKO OPIECŤ SEZAMOVÉ SEMIENKA
Kľúč k opekaniu sezamových semienok je nízka teplota a pomaly. 

Existuje niekoľko kľúčových krokov na opekanie semien:

Neprepĺňajte nepriľnavú panvicu. V prípade potreby môžete semená opekať v niekoľkých dávkach. To zaisťuje, že semená sú rovnomerne opečené.
Za stáleho miešania udržiavajte panvicu na stredne nízkej teplote.
Keď sa sezamové semienka opekajú, všimnete si veľmi miernu zmenu farby. 

AKO VYROBIŤ TAHINI 

Na výrobu sezamovej pasty musíte použiť kuchynský robot. Chvíľu trvá, kým sa sezamové semienka začnú rozkladať a vytvoria pastu. Približne v polovici mixovania sezamových semienok pridáte olej. Postupne pridávajte olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. 

Doporučujeme zakúpiť spolu s tovarom

Update cookies preferences