Orech vlašský
Vlašský orech (Junglans regia), terapeutické vlastnosti vlašských orechov boli v priebehu času predmetom mnohých štúdií. Pôsobenie vlašských orechov je antidiabetické (znižujúce hladinu cukru v krvi), hnačkové, antihemoragické, antiperspiračné, tonické, hojivé, pričom má ako účinné látky prchavý olej, tanín, vitamín C. Čaj z vlašských orechov je prospešný pri liečbe porúch trávenia, nechutenstva, cukrovky, omrzliny (pridaním čaju z vlašských orechov do vody do kúpeľa), akútnej enteritídy, infekcií, opuchu obličiek. Použitie terapeutických vlastností vlašských orechov pri rôznych chorobách: čerstvá orechová šťava lieči pásomnicu; vývar z vlašských orechov sa používa na umývanie u žien, ktoré majú nepravidelný vaginálny výtok; čaj z vlašských orechov sa používa ako kloktadlo na ošetrenie bolesti v krku; šťava zo zeleného orecha sa používa na odstránenie bradavíc; orech má upokojujúci účinok na nervový systém a upokojuje kŕče. Orech z vlašských orechov podávaný s včelím medom je kompletným zdrojom energie. Ak chcete odstrániť bradavice, jemne ich potierajte so zelenou orechovou šťavou trikrát denne, nie viac ako štyri dni. Čaj z vlašských orechov je liek na hnačku, enteritídu, krvácanie, cukrovku, tráviace poruchy, ošetrenie rán, nechtov na rukách alebo nohách hnisom, leukorou. Na liečenie faryngitídy sa týmto čajom pripravujú štyri čajové lyžičky denne. Staré rany, ktoré sú hnisavé a ťažko liečiteľné, sa ošetrujú pomocou masti z vlašských orechov. Je pripravená zo 100 ml slnečnicového oleja a dvoch čajových lyžičiek nasekaných listov vlašských orechov, ktoré sa nechajú nasiaknuť jeden týždeň. Orechová tinktúra lieči poruchy žalúdka, pečene a krvi, ako aj kolitídu hniloby a cukrovku.