Liečivá sila jadier, listov a orechových škrupín
Vedeli ste, že za vedeckým názvom „Juglans regia“ sa skrýva orech, skutočný zázrak prírody? Alebo, že niektoré časti sa využívajú vo fytoterapii práve kvôli množstvu benefitov?
Mnoho ľudí jedáva iba semená, ale z orechov sa dajú použiť škrupiny aj listy. Orech je ako strom považovaný za jeden z najsilnejších stromov, blízkosť k takémuto stromu pomáha človeku stať sa odolnejším voči ťažkostiam, stabilnejším a pracovitejším, ale pomáha mu aj posilňovaním imunity a liečením rôznych neduhov.
V nasledujúcom článku sa budeme konkrétne odvolávať na plody tohto stromu, na jadro jeho plodov (jadro vlašského orecha), ale aj na ich škrupiny (škrupiny vlašských orechov), ako aj na jeho listy, listy vlašského orecha.
V nasledujúcom článku sa budeme konkrétne odvolávať na plody tohto stromu, na jadro jeho plodov (jadro vlašského orecha), ale aj na ich škrupiny (škrupiny vlašských orechov), ako aj na jeho listy, listy vlašského orecha.
V ľudovej tradícii: listy, šupky plodov obsahujú látku, ktorá sa používala na farbenie dreva, vlny, farbenie vlasov, ako aj na morenie nábytku. Používali sa na farbenie na čiernu, hnedú, žltú a červenú s inými rastlinami.
Listy sa používali aj pri reumatických bolestiach, niekedy v zmesi s inými rastlinami. V dedinách na juhu Slovenska sa varili so skorocelom a sennými kvetmi alebo žihľavou. Listy sa dali do oleja a zakopali na 3 týždne do hnoja, potom sa olej natieral proti reumatickým bolestiam, alebo sa brali surové vlašské orechy namočené v cukre.
Na území Maďarska sa proti reumatizmu robili výplachy odvarom z listov po 2 dňoch lúhovania; alebo kúpele z orechových listov a stoniek paradajok, varené oddelene a potom zmiešané, alebo sa stonky držali medzi zelenými listami.
Na území Maďarska sa proti reumatizmu robili výplachy odvarom z listov po 2 dňoch lúhovania; alebo kúpele z orechových listov a stoniek paradajok, varené oddelene a potom zmiešané, alebo sa stonky držali medzi zelenými listami.
Obklad zelených listov je široko používaný u skrofulóznych detí s skorbutom.
V niektorých častiach sveta sa proti svrabu použil orech, jedľa, myší chvost a listy múčnatky.
Listy varené v mlieku proti bolestiam žalúdka. Horúce uvarené listy sa ženám prikladali na bolesti brucha alebo sa obtáčali okolo brucha, aby sa zmiernili pôrodné bolesti. Odvar sa používal na umývanie proti maternicovým alebo ženským neduhom.
V niektorých častiach sveta sa proti svrabu použil orech, jedľa, myší chvost a listy múčnatky.
Listy varené v mlieku proti bolestiam žalúdka. Horúce uvarené listy sa ženám prikladali na bolesti brucha alebo sa obtáčali okolo brucha, aby sa zmiernili pôrodné bolesti. Odvar sa používal na umývanie proti maternicovým alebo ženským neduhom.
Jadrá vlašských orechov rozdrvené a zmiešané s múkou a smotanou sa priložili na rany, aby sa odstránili vredy.
Pri bolestiach žalúdka sa čaj z kôry užíval lokálne. Čaj z orechových jadier sa používal pri bolestiach pečene.
Farmaceutické pôsobenie:
listy a oplodie - adstringentné, antitoxické, adstringentné, antimykotikum, antiperspirant, protihnačkové, gastrointestinálne antiseptikum, dezinfekčný prostriedok na obličky, protizápalové, antigalaktogénne, antiekzematózne, antireumatické, bakteriostatické, dezinfekcia močových ciest, upokojujúce, mierne zmäkčujúce, hemostatické -ekzematózne, hypoglykemické, depuratívne atď.
Chemické zloženie orechov:
Prchavý olej z listov má juglon alebo 5-hydroxy-naftochinón, ten je nositeľom empiricky známych insekticídnych účinkov listov, ako aj niektorých výrazných mitodepresívnych vlastností, preto je užitočný pri liečbe nádorov (listov), trieslovín, malých množstiev prchavého oleja, horkej zásady - juglandínu - a oxynaftochinónu - juglónu atď.
Šupky - juglona, taníny, prchavý olej, chlorofyly, škrob, pektíny, voľné aminokyseliny, organické kyseliny, minerálne látky. Neobsahuje jód. Juglona farbí pokožku.
Jadrá - mastné kyseliny z toho viac ako 50% kyselina linolová, bielkoviny, vitamíny: A, B1, B2, B6, C, E, F, flavonoidy, tyrozín, prchavý olej, lipidy, kyselina galová, kyselina ellagová, inozitol, iuglon, hydroiuglon, horčík, draslík, sacharidy, vápnik, meď, zinok, fluór atď.
Aké výhody vám prinášajú vlašské orechy?
Listy sú zahrnuté v zložení čajov: diétne a protihnačkové. Sú indikované pri nasledujúcich ochoreniach: abscesy, cievne príhody, akné, alergické ochorenia, srdcové choroby, alopécia, katarálne ochorenia tráviaceho traktu, vredové afty, závraty, tonzilitída, angína, anémia, popáleniny, asténia, ateroskleróza, kožné ochorenia, ochorenia kostí , reumatické ochorenia, rakovina, brušná kolika, zápcha, dermatóza, poruchy žliaz, cukrovka, hnačka, dyspepsia, bolesť hlavy, bolesť pečene, reumatická bolesť, ekzém, enterokolitída, nočné pomočovanie, flegmóny, vriedky, chrípka, dna, krvácanie, palmo-plantárna hyperhidróza, hypertenzia, hypertyreóza, impetigo, impotencia, nízka imunita, streptokokové a stafylokokové infekcie, kožné infekcie, zápaly, najmä otrava ortuťou, podráždenie slnkom, leucorrhoea, pyodermizované lézie, obličkové kamene, lupiny, plantárna mykóza, bradavice, nervozita, fyzická duševná únava, lišaj, atonické rany, svrbenie, psoriáza, krivica, rany, reumatizmus, skrofulóza, svalové kŕče, sterilita, taeniaza, toxická infekcia ii, nadmerné potenie, tuberkulóza, kŕčové vredy, črevné červy.
Jadrá: užitočné pri závažných ochoreniach-rakovina a pod., pretože pomáhajú obnoviť imunitu organizmu, bielkoviny s esenciálnymi aminokyselinami-metionín, cystín, lyzín, vysoká koncentrácia stopových prvkov ich robí nepostrádateľnými v prípade rekonvalescencie alebo keď chcete vyliečiť z vážnejšieho stavu. Vitamíny vo veľkých množstvách, najmä A, B, E, ich robia nevyhnutnými pri obnove tela po sérii ochorení.
Vláknina je tiež užitočná, rozpustná aj nerozpustná, najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach, najmä kvôli mastným kyselinám a horčíku, tiež pri liečbe neurologických ochorení.
Jadrá vlašských orechov, bohaté na antioxidanty, aminokyseliny, minerály, vitamíny a omega 3 mastné kyseliny, vynikajú množstvom prospešných účinkov:
Podporujú redukciu nádorových buniek;
Znižujú aktivitu voľných radikálov;
Znižujú koncentráciu LDL („zlého“) cholesterolu;
Zvyšujú elasticitu tepien a znižujú krvný tlak;
Riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení klesá;
Energizujú, zlepšujú fyzickú výkonnosť;
Majú tráviaci a diuretický účinok;
Vyrovnávajú metabolické parametre diabetických pacientov;
Stimulujú kognitívne funkcie;
Uľahčujú vstrebávanie vápnika v kostiach;
Chránia zdravie pokožky a vlasov;
Upokojujú zápaly ústnej dutiny a pod.
Aké vlastnosti majú škrupiny vlašských orechov?
Napríklad šupky (drevitá časť), dôležitý zdroj účinných látok (vitamíny A, C a skupina B, kyselina jablčná, chlorofyl, triesloviny), oplývajú vlastnosťami:
Diuretiká, gastrointestinálne dezinfekčné prostriedky;
Antiseptické, protiplesňové, antibakteriálne;
Stimulanty obličiek, štítnej žľazy, vermifugy;
Tonikum, hypotenzívne, antialergické;
Zmäkčovadlá, protizápalové, upokojujúce.
Aby sa využili všetky tieto výnimočné vlastnosti, šupky sa môžu konzumovať vo forme čajov, ktoré pomáhajú pri:
Skvapalnenie krvi;
Funkcia pečene;
Gastrointestinálny tranzit;
Inkontinencia moču;
Kŕčové žily;
Imunitný systém;
Epizódy kašľa;
Infekcie stafylokokmi a streptokokmi atď.
Čím vynikajú orechové listy?
Listy vlašských orechov sú bohaté na:
Taníny s antibakteriálnymi vlastnosťami;
Živice s protizápalovým účinkom;
Kyseliny (galové a elagové), s antioxidačným účinkom;
Inozitol s kardiotonickými vlastnosťami;
Juglon s mimoriadnou antiseptickou silou.
Môžete ich použiť vo forme obkladov ako vonkajšie prostriedky na liečbu:
Kožné problémy (akné, vredy, ekzémy);
Zápaly v intímnej oblasti.
Na vnútorné použitie si môžete pripraviť čaje alebo nálevy, ktoré ponúkajú výnimočné výsledky pri:
Plesňové a bakteriálne infekcie;
Liečba gastroenteritídy;
Znížený krvný tlak;
Zápal ústnej dutiny (kloktadlo);
Problémy s nespavosťou.
Použitie orechov, listov a príprava:
Nálev z čajovej lyžičky rozdrvených listov orechov zalejte 250 ml vriacej vody, potom sa na 10 minút prikryje. Môžete konzumovať 2 šálky denne. Zvonka si s tým môžete umývať hlavu či rôzne poranenia, či dokonca zmierniť bolesť, pomáha aj pri vonkajšej alopécii, či pri nadmernom potení.
- Nálev z dvojnásobného množstva rastlín (listov) možno pri vyššie uvedených podmienkach použiť zvonka.
Polovica čajovej lyžičky škrupiny zeleného vlašského orecha sa pridá do 250 ml vody, povarí sa 5 minút, potom sa môže konzumovať vnútorne, jedna lyžica každé 2 hodiny, zvonka sa môže použiť pri kožných ochoreniach alebo napr. farbenie vlasov alebo v prípade lupín pri použití s trochou citrónovej šťavy.
Semená vlašských orechov sa konzumujú 3x denne 250 g v prípadoch, keď si chcete doplniť minerály alebo pri únave po veľkej námahe, chudokrvnosti alebo keď chcete pribrať.
Čaj z 20g jadra vlašského orecha zalejte 250ml vody. Varte 5 minút, potom sceďte. Pri bolestiach môžete konzumovať 3-4 šálky denne.
Tinktúra z vlašských orechov sa bude užívať vnútorne, je užitočná pri vnútorných ochoreniach ako sú: pečeňové, endokrinné, srdcové ochorenia atď. Užitočné pri cukrovke a parazitoch v tele.
Orechový olej - jedna lyžica sa užíva ráno nalačno v prípadoch, keď je potrebné odstrániť črevné červy alebo pri rôznych dyspepsiách.
Olej z vlašských orechov sa trením môže aplikovať na vlasy, čo pomáha obnoviť vlasy. Olej na potieranie tela u rachitídy, anemických detí a dermatóz.
Obklady s hlavičkami vlašských orechov sa pri nádoroch alebo adenómoch prikladajú zvonka. Vymieňajú sa dvakrát denne a udržiavajú sa vlhké.
V kozmetike sa hojne využíva list aj oriešky, semená, orechový olej či dokonca oplodie, z ktorého sa dá vyrobiť veľmi perzistentná farba na vlasy.