Zázvor
Stále viac ľudí objavuje úžasné vlastnosti zázvoru (Zingiber Officinale L). Špecifická chuť vo vôni zázvoru pochádza z prírodných olejov, ktoré obsahuje. Napríklad v rakúskom ľudovom liečiteľstve sa o zázvore najskôr hovorí ako o prírodnom lieku. Najemno nasekané korene zázvoru namočte do vriacej vody, nechajte ich 5-10 minút máčať, preceďte a vypite. Má protizápalové, hrejivé a povzbudzujúce účinky. Tí, ktorí trpia zlým krvným obehom, sa môžu uchýliť k otepľujúcemu účinku byliny, či už čerstvej alebo suchej, alebo pomletej na prášok.
Môže sa použiť aj zázvorová tinktúra. Je to korenistá chuť, ktorá z neho robí bojovníka proti rôznym druhom baktérií, vírusov a plesní. Vďaka látkam obsiahnutým v zázvore, ktorý sa nazýva Gingeroli, je predovšetkým prírodným širokospektrálnym „antibiotikom“. Antibakteriálny účinok môžete dosiahnuť, ak užijete 2 až 4 g denne.
Pikantná chuť byliny však môže dosiahnuť oveľa viac. Je známy tým, že znižuje hladinu cukru v krvi a tiež zvyšuje imunitný systém. Podľa ľudovej medicíny tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
Každý, kto má rád zázvor, nielen jeho voňavú vôňu, ale tiež vie, že ho môže použiť na rôzne ochorenia žalúdka. Tiež sa mu pripisujú analgetické vlastnosti.
Bylina má upokojujúci účinok na nervový žalúdok, rovnako ako má tendenciu k tvorbe plynov a normalizáciou chuti do jedla. Je dobré brať 3x denne zázvorový prášok (na špičke noža), zmiešaný s medom a ako prídavnú šťavu z čiernych ríbezlí v 1 malom hrnčeku.
Byline môžete dôverovať aj pri nevoľnosti a zvracaní. Môžu ju používať tehotné ženy aj pacienti s rakovinou na potlačenie zvracania po chemoterapiách. Pri cestovaní je zázvor tiež nepostrádateľným pomocníkom. Užíva sa preventívne, ešte predtým, ako sa začnú ťažkosti. Malým deťom, ktoré zvracajú, sa odporúča podať kandizovaný zázvor. Má príjemnú chuť a pôsobí upokojujúco na žalúdok.
V neposlednom rade je zázvor korenie, ktoré sa dá v kuchyni použiť na prípravu rôznych jedál, ale aj na výrobu koláčov.