Koriander
Koriander (Coriandrum sativum), tiež známy ako koriander, čínska petržlenová vňať alebo dhania, je jednoročná bylina z čeľade Apiaceae. Koriander je pôvodom v regiónoch, ktoré siahajú od južnej Európy a severnej Afriky po juhozápadnú Áziu. Je to mäkká rastlina bez chĺpkov, ktorá dorastá až do výšky 50 cm. Listy sú premenlivého tvaru, na spodnej časti rastliny majú široké vločky a na kvitnúcich stonkách sú štíhle a perovito vyššie. Kvety sú asymetrické, biele alebo veľmi svetloružové, asymetrické, s okvetnými lístkami smerujúcimi od stredu dáždnika dlhšie (5 - 6 mm) ako tie, ktoré k nemu smerujú (dlhé iba 1 - 3 mm). Ovocie je sférický, suchý schizokarp s priemerom 3 - 5 mm.
Špeciálne prísady aldehydy, éterické oleje, gáfrový olej, linalool
Vlastnosti antibakteriálne, tráviace
Pomáha pri plynatosti, tráviacich problémoch
Listy a semená koriandra sa používajú na dochutenie, ktoré sa veľmi zreteľne líšia chuťou. V prírodnej medicíne sa používajú iba semená, z ktorých sa získava esenciálny olej, ktorý pomáha predchádzať plynatosti a iným tráviacim ťažkostiam, ako aj ničiť baktérie a plesne.
Ak nepoznáte list zeleného koriandra, spočiatku si ho zameníte s petržlenovou vňaťou. Chuť semien koriandra mierne pripomína aníz a málokedy vedie k reakciám nechuti. Sú neoddeliteľnou súčasťou kari zmesí, niektorých perníkov alebo chlebového korenia. Koriandrová bylina je neoddeliteľnou súčasťou zelenej omáčky mojo z Kanárskych ostrovov.
Zelené listy koriandra neobsahujú žiadne liečivé účinné látky, ale zo semien sa dá získať esenciálny olej, ktorý má podobné, ale oveľa slabšie účinky ako fenikel a zmierňuje plynatosť. Navyše, koriandrový olej možno takmer považovať za „prírodné antibiotikum“, pretože má silný účinok proti baktériám a hubám.