Koenzým Q10 - Čo to je, výhody a podávanie
Koenzým Q10 je živina, ktorá sa prirodzene nachádza v tele, no zároveň je súčasťou mnohých potravín, ktoré môžete zaradiť do vyváženej stravy. Tento koenzým pôsobí ako antioxidant, čo znamená, že chráni bunky pred oxidačným poškodením a hrá dôležitú úlohu pri normálnom fungovaní metabolizmu.
Zostaňte s nami a dozviete sa viac o vlastnostiach a výhodách tejto živiny, ako aj o indikáciách na podávanie obľúbených doplnkov na báze koenzýmu Q10.
Koenzým Q10 má zásadnú úlohu v bunkovom energetickom metabolizme, je obzvlášť dôležitý pre podporu tela pri plnení životne dôležitých funkcií. Tento prírodný doplnok pôsobí rovnako ako vitamíny a je prítomný vo všetkých bunkách v tele, najmä v tých, ktoré majú intenzívnu aktivitu, ako sú tie, ktoré tvoria pečeň, srdce alebo mozog.
Čo je koenzým Q10?
Koenzým Q10, produkovaný ľudským telom a nevyhnutný pre správne fungovanie všetkých buniek, je organická, neproteínová makromolekula, podobná vitamínu, prítomná vo väčšine eukaryotických buniek v tele, najmä v mitochondriách.
Táto látka rozpustná v tukoch, tiež známa ako ubichinón, je transportovaná cirkulujúcimi lipoproteínmi. Vo fyziologických podmienkach si bunky syntetizujú dostatočné množstvo koenzýmu Q10 na plnenie životných funkcií, no hladina látky klesá s vekom, ale aj užívaním niektorých liekov či vplyvom rôznych chorôb.
Úloha koenzýmu Q10 v tele
Koenzým Q10 je dôležitou súčasťou elektrónového transportného reťazca a má rozhodujúcu úlohu pri výrobe energie metabolizovaním sacharidov a tukov. V skutočnosti sa takto vyrába 95 % energie v tele a keďže orgány s najvyššími energetickými nárokmi sú srdce, obličky a pečeň, sú to aj orgány s najvyššou koncentráciou koenzýmu Q10.
Druhou dôležitou úlohou tejto látky je antioxidant. Pretože ťaží z vysokého obsahu dvojitých väzieb medzi atómami uhlíka, je prvou líniou obrany proti voľným radikálom, s účinnejším redukčným potenciálom ako vitamíny C a E. Koenzým Q10 pôsobí ako silný antioxidant bojujúci proti škodlivým časticiam v tele , ktorý vážne poškodzuje bunky. Koenzým Q10 ich pomáha neutralizovať a predchádzať niektorým škodám, ktoré v organizme spôsobujú, ako je zrýchlenie procesu starnutia a zvýšenie rizika niektorých ochorení.
Aké vlastnosti má koenzým Q10?
Hlavným účelom koenzýmu Q10 je dodávať energiu bunkám v tele, no zároveň má aj antioxidačné a dokonca liečivé vlastnosti pri niektorých ochoreniach. Okrem výhod, ktoré prináša zdraviu, má koenzým Q10 vzácne účinky na krásu, vyhladzovanie vrások a podporuje udržanie mladosti pokožky. Používajú ho bunky a membrány na množenie, vývoj a udržiavanie, bojujú proti procesu starnutia buniek.
Koenzým Q10 si telo syntetizuje prirodzene a je zodpovedný za normalizáciu srdcovej činnosti, energetickú podporu kortikálnych neurónov, zníženie únavy, energizáciu hlavných orgánov v tele (pečeň, mozog, srdce, oči a obličky). , zníženie pôsobenia voľných radikálov, zotavenie organizmu po chorobe. Koenzým Q10 je tiež adjuvantnou zlúčeninou pri Parkinsonovej chorobe, rakovine, roztrúsenej skleróze alebo kardiovaskulárnych ochoreniach.
Koenzým Q10 vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam zvyšuje vstrebávanie ďalších živín v tele, ako sú vitamíny C a E, udržuje kardiovaskulárne zdravie, predchádza migréne a symptómom, ktoré ju sprevádzajú a udržuje celkové zdravie.
Aké sú výhody koenzýmu Q10?
Početné klinické štúdie poukázali na skutočnosť, že koenzým Q10 má pre telo množstvo výhod, ktoré by sa nemali prehliadať.
Prevencia a liečba srdcových chorôb
Hlavným a najznámejším stavom, na ktorý je indikovaný koenzým Q10, je kongestívne zlyhanie srdca. Okrem toho by mohol byť užitočný pri iných formách kardiovaskulárnych ochorení, vrátane arytmií, angíny pectoris, srdcových chorôb, prolapsu mitrálnej chlopne alebo aterosklerózy.
Keďže koenzým Q10 je súčasťou procesu, ktorý zahŕňa produkciu energie, môže zvýšiť fyzickú a duševnú výkonnosť tým, že zlepší srdcovú frekvenciu a okysličenie. Táto zlúčenina je účinná pri prevencii srdcových chorôb spôsobených liečbou rakoviny a môže sa podávať pacientom, ktorí sa chystajú podstúpiť operáciu srdca, pretože podporuje srdcové funkcie a znižuje výskyt arytmií počas obdobia zotavenia.
Regulácia arteriálnej hypertenzie
Koenzým Q10 má schopnosť zlepšiť zdravie srdca a zmierniť účinky voľných radikálov na srdce. Zlúčenina môže tiež prispieť k zníženiu krvného tlaku. Tento koenzým zmierňuje vedľajšie účinky statínov, stimuluje krvný obeh, prispieva k uzdraveniu pacientov po infarkte, má vazodilatačný účinok, znižuje hladinu cytokínov, ktoré podporujú zápal a znižuje viskozitu krvi.
Energizujúci účinok pre telo
Koenzým Q10 má kľúčovú úlohu pri syntéze ATP, zlúčeniny podieľajúcej sa na prenose energie medzi bunkami. Keď má telo nedostatok koenzýmu Q10, tento nedostatok energie ovplyvňuje funkcie životne dôležitých orgánov.
Zníženie hladiny cholesterolu
Keďže je to silný antioxidant, ubichinón zabraňuje ukladaniu tuku na cievach, znižuje LDL cholesterol a udržuje optimálnu hladinu HDL cholesterolu.
Vyrovnávanie krvného cukru
Koenzým Q10 je adjuvans pri liečbe cukrovky zlepšením inzulínovej rezistencie a udržiavaním hladiny cukru v krvi v normálnych parametroch. Odborníci však uvádzajú, že na správnu liečbu cukrovky je potrebný ďalší výskum.
Zníženie frekvencie migrény
Akumulácia vápnika v bunkách spôsobená abnormálnymi mitochondriálnymi funkciami a nadmerná produkcia voľných radikálov môže podporiť výskyt migrén. Zdá sa, že dodatočný príjem koenzýmu Q10 môže znížiť bolesti hlavy a frekvenciu ich výskytu.
Posilnenie imunitného systému
Vďaka svojej schopnosti pôsobiť v prípade problémov, ktoré môžu ovplyvniť imunitný systém, môže byť koenzým Q10 prirodzeným imunomodulátorom. Tým sa aktivujú protilátky proti mikróbom, množia sa a chránia telo pred patogénmi, čím sa zvyšuje imunita.
Zlepšenie symptómov spojených s Parkinsonovou chorobou
Zdá sa, že táto cenná zlúčenina prispieva k spomaleniu degenerácie kognitívnych funkcií. Funkcie mitochondrií sa vekom zhoršujú a to môže spôsobiť ochorenia ako Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Koenzým Q10 môže byť prospešný pre spomalenie funkčného poklesu a zníženie účinkov voľných radikálov na mozog.
Antioxidačný a anti-aging efekt
Q10 bojuje proti pôsobeniu škodlivých častíc na telo, vrátane pokožky, prostredníctvom účinku proti starnutiu. Znižuje oxidačný stres, chráni bunky a DNA, pomáha s hydratáciou a elasticitou pokožky. Vďaka svojim výhodám sa koenzým Q10 nachádza v zložení pleťových krémov, ktoré napomáhajú vyblednutiu vrások a konzumácia doplnkov chráni pokožku pred ultrafialovým žiarením a environmentálnymi faktormi.
Ako sa koenzým Q10 podáva?
Tento koenzým sa v tele vytvára prirodzene, ale s pribúdajúcim vekom jeho optimálne množstvo klesá. Z tohto dôvodu je indikovaný príjem zlúčeniny prostredníctvom potravy a doplnkov, aby sa telo nepripravilo o základné živiny. Odporúčaná denná dávka koenzýmu Q10 je pre dospelých 50 až 1 200 miligramov, niekedy rozdelená do viacerých dávok.
Doplnky s týmto antioxidantom sa zdajú byť bezpečné a dobre tolerované. Počas výskumu boli dospelým podávané denné dávky v rozmedzí od 50 mg do 1 200 mg. Obvyklá denná dávka pre človeka s nedostatkom koenzýmu Q10 je 100 - 200 mg.
Koenzým je rozpustný v tukoch, takže sa oveľa lepšie vstrebáva, ak sa užíva spolu s potravinami obsahujúcimi olej alebo tuk. Jeho klinický účinok zároveň nie je okamžitý, ale môže dokonca trvať niekoľko týždňov, kým sa účinky prejavia.
Aké potraviny obsahujú koenzým Q10?
V malom percente možno koenzým Q10 prijímať aj z potravy, hlavnými zdrojmi sú ryby, orgány zvierat, orechy, celozrnné klíčky, oleje, brokolica a špenát. Keďže je rozpustný v tukoch, absorpciu látky v tenkom čreve možno stimulovať požitím lipidov, čo zvyšuje vylučovanie žlčových kyselín.
Najbohatším zdrojom koenzýmu Q10 sú hovädzie orgány (srdce alebo obličky) alebo hovädzie mäso – porcia obsahuje najmenej 2,6 miligramov tejto zlúčeniny. Vysoké množstvá obsahujú aj tučné ryby ako losos, sleď alebo tuniak, sójový olej, hrach, fazuľa, vajcia, mliečne výrobky, pomaranče, jahody, vlašské orechy, pistácie a sezam.
Napríklad porcia 120 gramov vareného sleďa má až 2,3 miligramu koenzýmu Q10, 30 gramov arašidov poskytuje príjem 0,8 miligramu a polievková lyžica sójového oleja má koncentráciu 1,3 miligramu koenzýmu Q10. V tomto zmysle sa odporúča, aby takéto potraviny boli zahrnuté do dennej stravy, aby sa využilo čo najväčšie vstrebávanie tejto základnej živiny.
Môžete teda konzumovať:
tučné ryby, ako je pstruh, tuniak, losos, makrela a sardinky;
orgány, ako sú pečeň, obličky, srdce alebo mozog;
vajcia;
orechy;
kuracie, hovädzie a bravčové mäso;
špenát;
brokolica;
sója;
celé zrná.
Koenzým Q10 je nevyhnutný pre fungovanie všetkých buniek v tele a svojím antioxidačným pôsobením na voľné radikály, preto je potrebný ako príjem zo stravy, tak aj podávanie doplnkov. Môžeme hovoriť o mimoriadne priaznivom účinku na organizmus. Vyberajte z našej bohatej ponuky výživvových doplnkov s koenzýmom Q10: