Powered by Smartsupp

Ostružina černicová

Husté ostružiny sa často šíria tam, kde ľudia opustili zničenú oblasť. Ostružinový krík svojimi tŕnistými vetvami, ktoré sa prelínajú a vytvárajú takmer nepreniknuteľnú sieť, chce zrejme chrániť Zem, aby sa poškodené miesta mohli uvoľniť. Ostružina nám zároveň predstavuje lahodné ovocie a liečivé listy.
Špeciálne prísady Kyselina jablčná, éterické oleje, železo, flavonoidy, kyselina listová, triesloviny, draslík, vápnik, meď, horčík, mangán, pektín, fosfor, kyselina salicylová, vitamín A, vitamín B, vitamín C.
Vlastnosti upokojujúce, krvotvorné, regulujúce krvný tlak, protizápalové, expektorans
Pomáha pri cukrovke, hnačke, nachladnutí, bolestiach hrdla, zápaloch ďasien
Bežné sú lesné černice. Zvlášť časté sú na železničných násypoch alebo v divokých živých plotoch, pretože tam môžu nerušene rásť. Čierne plody chutia najlepšie, keď sú úplne zrelé. Zrelé bobule ľahko spoznáte podľa toho, že sa ľahko oddelia od kríka a takmer vám padnú do ruky. Černice je možné použiť na rôzne dezerty. Spracovávajú sa tiež na džem, pyré, džús alebo želé a sú vhodné aj na mrazenie.

Ostružinový krík nás teší nielen svojimi chutnými plodmi. Jeho mladé listy môžete použiť aj na prípravu lahodného čaju. Na liečebné účely sa používajú listy černíc, ako aj bobule bohaté na minerály a vitamíny. 
Čaj z listov černice môže pomôcť pri prekrvení dýchacích ciest, hnačke a cukrovke. Polievkovú lyžicu sušených listov zalejte 200 ml vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať. Čaj sa navyše pije spolu s čajom z malinových listov, aby pripravil ženu na pôrod. Často slúži aj ako základ pre zmesi domáceho čaju. Čaj z listov černice sa používa ako ústna voda proti zápalu ďasien a krvácaniu ďasien. Podľa Marie Treben je čaj z čerstvých černicových listov účinným liekom na podráždené slepé črevo, na tento účel by mal variť iba pol minúty.

Filter
Cena
Update cookies preferences