Špičkové potraviny pre zdravé srdce
Ak trpíte srdcovými chorobami alebo máte riziko vzniku tohto ochorenia, musíte vedieť, že môžete urobiť veľa vecí pre svoje srdce. Môžete si naplánovať každoročnú prehliadku, denné cvičenie, prestať fajčiť alebo podniknúť kroky na zníženie stresu vo vašom živote.
To všetko môže mať pozitívny vplyv na zdravie vášho srdca. Jednou z najjednoduchších zmien je ale jesť potraviny, ktoré sú prospešné pre srdce.
Prestaňte jesť jedlá s vysokým obsahom tukov, cholesterolu alebo sodíka. Pri podnikaní krokov na minimalizáciu rizika srdcových chorôb je dôležitým faktorom strava.
Špargľa
Špargľa je prírodným zdrojom kyseliny listovej, ktorá pomáha predchádzať tvorbe aminokyseliny nazývanej homocysteín v tele. Zvýšené hladiny homocysteínu sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových chorôb.
Fazuľa, hrášok, cícer a šošovica
Tieto potraviny môžu významne znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) alebo „zlého“ cholesterolu. Sú nabité antioxidačnými vláknami, bielkovinami a polyfenolmi, ktoré majú blahodárne účinky na srdce a zdravie.
Bobule
Bobule sú plné antioxidačných polyfenolov, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, železa, vápniku, vitamínov A a C a majú nízky obsah tuku.
Brokolica
Štúdie naznačujú, že brokolica môže znižovať hladinu cholesterolu a predchádzať srdcovým chorobám.
Chia a ľanové semiačka
Tieto semená sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Omega-3 má veľa priaznivých účinkov, napríklad zníženie hladiny triglyceridov a celkového cholesterolu. Chia a ľanové semená znižujú tiež krvný tlak a minimalizujú hromadenie plaku v tepnách.
Horká čokoláda
Vedci sa domnievajú, že tmavá čokoláda má ochranné účinky proti ateroskleróze, ktorá pri hromadení povlaku vo vnútri tepien zvyšuje riziko infarktu myokardu a mozgovej príhody.
Zdá sa, že tmavá čokoláda zabraňuje dvom z mechanizmov zapojených do aterosklerózy: stuhnutiu tepien a adhézii bielych krviniek.
Káva
V zmysle je to „príliš dobré, aby to bola pravda“, aj káva! Posledné štúdie preukázali nízke riziko vzniku srdcového zlyhania a mozgovej príhody u ľudí, ktorí pravidelne pijú kávu.
Ryby bohaté na omega-3
Ryby sú silným zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín s nízkym obsahom nasýtených tukov. Ľuďom, ktorí trpia na srdcové choroby alebo existuje riziko ich rozvoja, sa často odporúča zvýšiť príjem omega-3 konzumáciou rýb.
Zelený čaj
Vedci preukázali súvislosť medzi zeleným čajom a znížením hladiny cholesterolu, ktorý, ako dobre vieme, je hlavným faktorom prispievajúcim k srdcovým chorobám a mŕtvici.
Ďalšia štúdia ukázala, že zelený čaj súvisí s poklesom krvného tlaku.
ORECHY
Mandle, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, pistácie a vlašské orechy sú všetky možnosti pre zdravie srdca. Tieto orechy sú plné bielkovín, vlákniny, minerálov, vitamínov a antioxidantov. Rovnako ako ryby a ľanové semienko, aj vlašské orechy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, čo z nich robí mimoriadne zdravé občerstvenie.
Ovsené vločky
Pretože ovsené vločky sú bohaté na rozpustnú vlákninu, môžu znížiť riziko srdcových chorôb. Výskum ukázal, že výrobky z ovsa výrazne znižujú LDL cholesterol bez vedľajších účinkov.
Špenát
Pravidelným konzumovaním zdrojov horčíka môžete prispieť k udržaniu zdravého srdcového rytmu. Špenát je jedným z najlepších zdrojov horčíka a Popeyeho obľúbené jedlo je spojené s mnohými zdravotnými výhodami.
Paradajka
Paradajky majú veľa výživných látok, ktoré by mohli pomôcť zdraviu srdca. Drobné ovocie je plné vlákniny, draslíka, vitamínu C, kyseliny listovej a cholínu, ktoré sú pre srdce mimoriadne prospešné.
Okrem toho, že draslík pomáha zdraviu srdca, pomáha udržiavať zdravé svaly a kosti a zároveň zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.
Zelenina má nízky obsah tukov a kalórií a je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny. Konzumované pravidelne pomáhajú zmierňovať hmotnosť a krvný tlak.