Stevia - sladká bylina s mnohými prospešnými vlastnosťami
Stevia, nazývaná aj „medová bylina“, bola ľudstvu známa už pred viac ako 1,5 tisíc rokmi, moderné ľudstvo ju však objavuje veľmi neskoro. Steviu Rebaudianu „objavil“ pre moderný svet americký bádateľ Antonio Bertoni v roku 1905.
V mayskom jazyku znie jej meno „kaa-ehe“. V ruštine sa používa jeho latinský výraz stevia. Indiáni nazývajú túto bylinu „ka-he-he“, čo znamená sladká tráva.
Je to trváca rastlina s výškou 50 až 70 cm s malými dymovými lístkami s veľmi malými bielymi kvetmi. Má rada teplé a vlhké podnebie, dobre obohatenú pôdu. Zhromaždí sa jeden meter štvorcový trávy a vysuší sa, čo môže nahradiť 7 kg cukru. Stačí dať do šálky čaju dva alebo tri malé lupienky tejto byliny a čaj sa stane rovnako sladkým, akoby ste dali dve alebo tri kocky cukru.
Rastlina je pôvodom z Paraguaja a Brazílie, ale v súčasnosti sa pestuje aj v Japonsku a Číne. Používa sa ako nevýživné sladidlo a bylinný doplnok.
Nevýživné sladidlo je také, ktoré obsahuje málo až žiadne kalórie. Stevia sa používa ako zdravá alternatíva pridaného cukru do mnohých jedál a nápojov.
Rýchle fakty o stévii
Stevia sa primárne pestuje v Brazílii, Paraguay, Japonsku a Číne.
Prírodné sladidlo chutí 200 až 300-krát sladšie ako stolový cukor.
Steviu môžeme klasifikovať ako „nulovú kalóriu“, pretože kalórie na jednu porciu sú také nízke.
Ukázala potenciálne prínosy pre zdravie ako alternatíva zdravého cukru pre ľudí s cukrovkou.
Stevia a erytritol, ktoré boli schválené na použitie a pri modernom použití nevyvolávajú žiadne zdravotné riziká.
Stévia obsahuje osem glykozidov. Jedná sa o sladké zložky izolované a purifikované z listov stévie. Tieto glykozidy zahŕňajú :
steviozid
rebaudiosidy A, C, D, E a F
steviolbiozid
dulkozid A
Steviozid a rebaudiozid A (reb A) sú najpočetnejším z týchto komponentov.
Listy stévie obsahujú steviozid v rozmedzí koncentrácií až okolo 18 percent.
Zložky sladkej chuti v sladidlách stévia sa vyskytujú prirodzene. Táto vlastnosť môže byť prospešná pre ľudí, ktorí uprednostňujú potraviny a nápoje pochádzajúce z prírodných zdrojov. Nízky počet kalórií kvalifikuje Steviu ako zdravú alternatívu pre kontrolu cukrovky alebo chudnutie.
Steviu ľudstvo potrebuje
V súčasnosti vedia Japonci najviac o jej kvalitách, ktoré začali využívať od roku 1954 ako súčasť programu na záchranu národa po jadrovej katastrofe z roku 1945. Od roku 1960 sa stala hlavným sladidlom vo všetkých vyrábaných výrobkoch v Japonsku a odvtedy je zakázané vyvážať túto bylinu z Japonska.
Táto bylina má silnú profylaktickú hodnotu pri liečbe väčšiny chorôb našej doby výrazným homeopatickým postupom. V USA dovozcovia spočiatku Steviu neprijali dobre. V skutočnosti ide o súťaženie s výrobcami cukru a umelými sladidlami. Po mnohých polemikách a výskumoch však bola stévia schválená ako doplnok výživy a od roku 1997 bola označená ako jediné sladidlo v ponuke Pentagónu. Od roku 1951 sa táto bylina pestuje v južných častiach Ruska, Moldavska, Gruzínska a predovšetkým v bývalých ázijských republikách. Táto sladká bylina obsahuje predovšetkým glykozidy, ktoré sa podieľajú na metabolizme ľudského tela bez inzulínu a normalizujú hladinu glukózy v krvi. Sladká tráva obsahuje širokú škálu základných a užitočných látok pre ľudský organizmus: celulózu, pektické látky, rastlinné lipidy, polysacharidy, vitamíny - A, C, B1, B2, mikroživiny - draslík, horčík, zinok, selén, železo, vápnik, sodík, antioxidanty, aminokyseliny, zlúčeniny menearínu a podobne. Vytvára príjemný pocit sladkosti, ktorý je potrebný pre všetky metabolické procesy v tele.
Liečivé vlastnosti stevie
Primárne sa používa na liečbu cukrovky. Tiež v onkológii, v prípade kolapsu imunitného systému, pri strese, poruchách obehového systému, hypertenzii, gastrointestinálnych ochoreniach, ako tonikum stimulujúce duševnú a fyzickú aktivitu, ako antiseptický a protizápalový prostriedok, a prirodzene - pri nadmernej hmotnosti. Sladkú trávu možno použiť ako sušenú bylinu ako vodný, alkoholový a olejový extrakt. Používa sa ako sladidlo pri výrobe všetkých druhov výrobkov, ktoré potrebujú sladkú prísadu. Táto bylina sa ukázala ako absolútne neškodná na rozdiel od iných sladidiel, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. V súčasnosti sú sladké byliny na celom svete považované za jednu z najdôležitejších bylín, ktorá je na zozname užitočných bylín na jednom z prvých miest vedľa rastlín ako je ženšen a rodiola. Všetky tieto rastliny sú adaptogény, ktorých hodnota spočíva v tom, že pomáhajú zlepšovať metabolické procesy na bunkovej úrovni.
Pravidelné užívanie Stevie normalizuje hladinu cukru v krvi. Je to „prameň života“ pre pacientov s diabetes mellitus. Pozitívne ovplyvňuje metabolizmus tukov, posilňuje kardiovaskulárny systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vylučovanie toxínov a trosky v tele.
Vo farmaceutickom priemysle sa stévia používa na prípravu liekov, ktoré pomáhajú pri zneužívaní návykových látok (alkoholizmus a drogová závislosť).
Stevia je obzvlášť užitočná pri zotavovaní ľudí postihnutých mimoriadnymi udalosťami - nehodami a katastrofami - na zvýšenie imunity.