Stevia prášok
Stevia prášok z Grécka
Prírodná sladiaca sila: Prášok zo stévie je sladší ako stolový cukor a je bez kalórií!
Ako je možné použiť výťažok zo stevie?
Vyskúšajte napr. vo vašom pečive: koláče, pečivo, dezerty, sušienky a samozrejme zodpovedajúce sladké náplne pre tieto pochúťky. Stevia sa môže používať aj v mliečnych výrobkoch, ako je smotana, tvaroh, jogurt a domáca zmrzlina. Stevia je odolná voči teplotám, a preto je ideálna na varenie a pečenie.
Veľmi špeciálna bylina:
Stevia rebaudiana, ktorá sa tiež nazýva sladká a medová bylina, sa po stáročia používala ako sladidlo v mnohých krajinách. Od decembra 2011 sú zložky steviolglykozidy, ktoré pozostávajú hlavne zo steviozidu, v EÚ schválené ako potravinárske prídavné látky. Rastlina stévia pochádza z Paraguaja. V Japonsku, Kórei a Južnej Amerike sa už dlho používa ako prísada do liekov a ako sladidlo. Veľkou výhodou výrobkov zo stévie je ich teplotná odolnosť (do 200 ° C) a vysoká sladkosť. Stévia je bez kalórií.
Mleté listy stévie. Rovnako ako v prípade rezaných listov, môžete prášok zo stévie pridať do čaju alebo iných nápojov. Na rozdiel od extraktu zo stévie (steviozidu) obsahuje tento prášok všetky pomleté listy, to znamená, že sa prášok nerozpúšťa úplne a zostáva usadenina.
Prášok je možné použiť aj na varenie a pečenie, prísady sa zachovajú až do 200 stupňov Celzia. Listy stévie majú vlastnú jemnú chuť, ktorá sa málokedy vníma ako nepríjemná.
Recept na domáci extrakt zo stévie:
Steviový prášok alebo listy zalejte čistým alkoholom, kým nie sú listy úplne zakryté. Nechajte 1-2 dni lúhovať a potom preceďte. Ak extrahovaný extrakt pomaly zahrejete, alkohol sa odparí a zostane vysoko koncentrovaný extrakt zo stévie!
Krajina pôvodu: Grécko