Tekvica
Tekvica je veľmi chutná a užitočná zelenina, ktorá obsahuje veľa karoténu a vitamínov. Mäkká časť obsahuje veľké množstvo vitamínu D, ktorý zvyšuje vitálnu aktivitu a urýchľuje rast buniek.
Tekvicovú celulózu ľahko strávi aj oslabený organizmus, preto sa tekvicové jedlá odporúčajú pre liečebnú a profylaktickú výživu. Pretože zelenina obsahuje soli medi a železa a fosfor, ktoré pozitívne ovplyvňujú obsah krvi, odporúča sa použitie tekvice ako profylaxia malignity a aterosklerózy.
Tekvica je prospešná aj pri ochoreniach pečene a obličiek. Dokonale reguluje trávenie a vďaka vysokému obsahu pektínu pomáha odstraňovať zlý cholesterol z tela. Tekvica obsahuje kyselinu jablčnú. Obsahuje dostatok cukru: glukózu, fruktózu, sacharózu, obsahuje tiež minerálne zlúčeniny a veľké množstvo vápniku, fosforu, železa, medi, fluóru, zinku. Karotén (vitamín A), vitamín C a vitamíny skupiny B majú dobrý vplyv na činnosť čriev. Je to tiež dobré diuretikum.
Jedlá z tekvíc sú zahrnuté v ponuke pacientov s hepatitídou a cholecystitídou, ako aj ľudí s chronickou kolitídou a enterokolitídou v akútnom štádiu, s kardiovaskulárnymi chorobami (hypertenzia, ateroskleróza), akútnymi a chronickými zápalmi obličiek a pyelonefritídou.
Tekvica sa odporúča aj tehotným ženám ako prostriedok proti zvracaniu. Na ošetrenie obličiek sa používa čerstvo vylisovaná surová tekvicová šťava (pol šálky za 24 hodín). Tekvicová šťava má tiež upokojujúci účinok a zlepšuje spánok.
Mäkkú časť je možné použiť na obklady pri ekzémoch, popáleninách alebo vyrážkach. Ak chcete z tela vylúčiť viac tekutín, môžete použiť tekvicu ako diétu na opuchy srdca a obličiek. V takýchto prípadoch si po dobu 3 - 4 mesiacov vezmite surovú tekvicu s hmotnosťou 0,5 kg a 1,5 kg varenej alebo praženej tekvice denne.
Tekvicové semiačka sa v ľudovom liečiteľstve používajú proti červom a kŕčom, ktoré sťažujú močenie. V Indii sa tekvica používa aj na liečbu tuberkulózy. Ukázalo sa, že vodný extrakt 1:10 000 zabraňuje množeniu baktérií tuberkulózy.
Tekvicové semiačka sú bohaté na antioxidanty, železo a bielkoviny, ako aj na zinok a polynenasýtené mastné kyseliny. Tekvicové semiačka obsahujú aj fytosteroly - bylinné látky, ktoré majú veľmi dobrý účinok na prostatu
Tekvicové semiačko tiež priaznivo pôsobí pri mnohých srdcových chorobách, anémiách z nedostatku železa a artritíde. Domorodí obyvatelia Ameriky používali tekvicu na jedlo a semená sa považovali za liečebný prostriedok. Jedli tekvicové semená, aby odstránili pásomnice, červov a všetky druhy domácich parazitov, ako aj z problémov s močovým mechúrom a močovými cestami. Vyrábali obklady z tekvicových semien a na pokožku nanášali na popáleniny, bolesti hlavy a artritídu.
V Mexiku používajú tekvicové semiačka ako doplnok do šalátov, a to v mliečnej forme a na zahusťovanie polievok a omáčok. Tekvicový olej je veľmi populárny v Indii, Nemecku a Rakúsku na výrobu omáčok, cestovín, šalátových dresingov a zeleniny.
Tekvicové semiačka sa dobre kombinujú s nasledujúcimi bylinami a koreninami: majoránka, kakao, kardamón, cesnak, čierny kmín (semiačka), koriander, cibuľa, tymián, sezamové semiačko, sušené paradajky.