Amla produkty, použitie
Indický egreš je strom, ktorý rastie v Indii, na Strednom východe a v niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie. Indická amla sa v ájurvédskej medicíne používa už tisíce rokov. Dnes ľudia stále používajú ovocie stromu na výrobu liekov. Amla sa najčastejšie používa na vysoký cholesterol, abnormálne hladiny cholesterolu alebo tukov v krvi (dyslipidémia) a na pretrvávajúce pálenie záhy. Používa sa tiež na hnačky, nevoľnosť a rakovinu, ale nie sú k dispozícii žiadne dobré vedecké dôkazy na podporu týchto použití.
Ako funguje?
Zdá sa, že amla funguje tak, že znižuje celkovú hladinu cholesterolu vrátane mastných kyselín nazývaných triglyceridy bez ovplyvnenia hladín „dobrého cholesterolu“ nazývaného lipoproteín s vysokou hustotou (HDL).
Ako výživový doplnok:
Amla sa môže konzumovať ako výživový doplnok pridaním do pohára čerstvej šťavy na raňajky. Môže sa tiež konzumovať posypaním na ovocie, ako je napríklad jablko, banán alebo papája, a dať si ho ako občerstvenie v polovici jedla.
Pre lokálnu aplikáciu na tvár:
Prášok amly sa môže zmiešať so surovým medom, aby zvlhčoval pokožku a liečil nedokonalosti pleti.
Na rozjasnenie pokožky je možné ju dobre premiešať s papájou a medom.
Zmes ružovej vody a prášku amly sa môže použiť ako toner.
Zmes prášky amly, medu a jogurtu dodáva pokožke okamžitú žiaru.
Na lokálnu aplikáciu na vlasy:
Môže sa zmiešať s hennou a použiť ju ako farbivo na vlasy pre chladnejší tón. Vyživuje tiež vlasy a dodáva im lesk.
Keď sa zmieša s kokosovým olejom a dôkladne masíruje na pokožke hlavy, pomáha pri raste vlasov. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je možné do zmesi pridať aj shikakai alebo vajce. Môže sa používať aj ako maska na vlasy. Na použitie ako maska na vlasy by sa mali dve čajové lyžičky prášku amly zmiešať s shikakai, 1 čajovou lyžičkou medu a 2 čajovými lyžičkami jogurtu v teplej vode. Zmesi by sa mali naniesť a nechať pôsobiť 30 minút pred tým, ako sa umyjú teplou vodou.







