Fenikel
Fenikel (Foeniculum vulgare) je rastlinný druh rodu Foeniculum (väčšina botanikov ho považuje za jediný druh v tomto rode). Je členom čeľade Apiaceae (predtým Umbelliferae). Je to mrazuvzdorná, trváca bylina umber, ktorá má žlté kvety a listy. Je pôvodom z brehov Stredozemného mora, ale v mnohých častiach sveta sa značne naturalizoval, najmä v suchých pôdach blízko morského pobrežia a na brehoch riek. Je to veľmi aromatická bylina s kulinárskym a liečivým využitím, ktorá je spolu s podobnou chuťou anízu jednou zo základných zložiek absintu.
Špeciálne prísady éterické oleje, estragol
Vlastnosti spazmolytické, laktujúce, expektoračné
Pomáha pri plynatosti, nádche, kašli
V zásade existujú dva rôzne druhy feniklu: sladký a horký. Tieto sa líšia nielen svojou chuťou, ako naznačuje názov, ale aj obsahom účinného esenciálneho oleja v semenách. Fenikel horký ho obsahuje asi dvakrát viac, a preto sa častejšie pestuje na liečebné účely a používa sa do čajov proti plynatosti a nachladnutiu. Kulinársky sa používajú predovšetkým cibule fenikla, ktoré majú menej výraznú feniklovú arómu a majú pravidelné miesto v stredomorskej kuchyni.
Feniklové semienka sa používajú ako korenie najmä v Indii, kde sa používajú nielen do koreninových zmesí, ale aj ako osviežovač úst nazývaný „ústna voda“ na okusovanie po jedle. Každý, kto pozná stredomorskú kuchyňu, bude vedieť, ako dobre chutia grilované alebo dusené feniklové cibuľky. Jemne aromatickú zeleninu je možné tiež pripraviť novým spôsobom v smoothies, napríklad v kombinácii s čučoriedkami a hroznom.
Fenikel dobre pôsobí proti plynatosti, pretože uvoľňuje kŕče a stimuluje svaly tráviaceho systému. V prípade prechladnutia, najmä kašľa, má expektoračný účinok. U dojčiacich matiek stimuluje tvorbu mlieka, a preto je neoddeliteľnou súčasťou takzvaných „čajov na kojenie“.