Fenikel - semená, Pimenta, 250 g
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare) je bylinná rastlina. Stonka je 1,5 až 2,5 m vysoká, svetlozelená a pripomína zeler. Listy sú svetlozelené, podobné feniklovým, až 40 cm dlhé. Cibuľa je veľká a okrúhla s jemnou anízovou príchuťou, možno ju konzumovať ako zeleninu. Semená sú podlhovasté, zelenohnedé.
Zdravotné výhody:
Semená feniklu sú bohaté na éterické oleje. Anízová chuť je spôsobená zlúčeninou anetol, ktorá sa nachádza v aníze aj badiáne. Obsahuje tiež flavonoidy a kyselinu karbolovú a semená sú bohaté na melatonín.
Fenikel podporuje trávenie, pretože niektoré éterické oleje v ňom stimulujú sekréciu žalúdočných štiav a je prospešný pri plynatosti pre svoje karminatívne vlastnosti a výluh zo semien sa používa pri kolikách u novorodencov.
Plody sa obzvlášť často používajú u detí s lenivým žalúdkom, stratou chuti do jedla, zápchou s kolikou, zadržiavaním plynu atď. Stimulujú trávenie - zlepšujú chuť do jedla, odstraňujú koliku, pôsobia ako preháňadlo. Ich účinok sa zvyšuje v kombinácii s laxatívnymi bylinami. Používajú sa aj ako expektorans pri bronchitíde a čiernom kašli.
Niekedy sa používajú aj na zvýšenie vylučovania mlieka u dojčiacich matiek, ako aj na úpravu nepravidelnej menštruácie. Fenikel pôsobí celkovo povzbudzujúco a zvyšuje pracovnú schopnosť (na rozdiel od plodov anízu a koriandra, ktoré upokojujú a navodzujú ospalosť). Korene sa používajú pri ochoreniach obličiek a opuchoch ako diuretikum. Plody sú zahrnuté v zložení hotových bylinkových čajov.
Spôsob použitia. Pri gastrointestinálnej kolike u dojčiat sa používa nálev z 1 čajovej lyžičky (2-3 g) rozdrvených plodov, ktorý sa zaleje 250 cm vriacej vode a zostane v nej 10 minút. Extrakt sa prefiltruje. Po dojčení sa podávajú 1-2 lyžičky. Je dôležité si uvedomiť, že pred podaním akýchkoľvek byliniek bábätku to musíte prediskutovať s pediatrom a upresniť spôsob a dávku podávania.
Pre dospelých sa robí trikrát koncentrovanejší nálev, ktorý sa pripravuje rovnakým spôsobom a užíva sa 1 polievková lyžica po jedle.
Kulinárske využitie:
Pri varení sa používa na ryby, paradajkovú omáčku, marinády, zeleninu, vajcia. Je to hlavné korenie pre taliansku klobásu. Používa sa aj na sladkosti. V národných kuchyniach Indie, Pakistanu, Afganistanu a Blízkeho východu sú semená feniklu tradičným korením. Je tiež jednou z piatich zložiek čínskej zmesi. Fenikel sa používa aj na ochutenie a dochutenie prírodných zubných pást.
Ingrediencie:
Fenikel - sušené semienko.
Neobsahuje škodlivé látky ani technologické prísady.
Použitie: Pre kulinárstvo. Semená majú príjemnú anízovú vôňu a používajú sa ako korenie na ryby, syry, údeniny, omáčky, sladkosti.
Balenie: 250 g