Šípky - vlastnosti, benefity a použitie
O šípovej ruži môžeme povedať, že je to zázračná rastlina. Bez akéhokoľvek preháňania... Je to jedna z tých liečivých rastlín, ktoré je potrebné mať doma vždy po ruke, s množstvom vlastností a mimoriadnych zdravotných benefitov.
Šípka, pár slovami...
Šípka (Rosa canina) je tŕnitý ker z čeľade ružičkovité, jedna z u nás pomerne rozšírených divých ruží. Vyskytuje sa najmä na okrajoch lesov, na neobrábaných rovinách a vo vidieckych oblastiach.
Rastlina niekedy dosahuje výšku 3 metre (a viac). Je ľahko rozpoznateľná vďaka svojim zakriveným tŕňom (podobné háčkovacej ihle), ružovkastým kvetom (od bielej po svetloružovú) a červenkastým, mäsitým plodom, ktoré po dozretí vydávajú sladkokyslú vôňu.
Zloženie šípky
a) Vitamín C
Koncentrácia vitamínu C v šípkach dosahuje pôsobivú úroveň. Množstvo prítomné v 100 gramoch ovocia je rovnaké ako v jednom kilograme citrusových plodov. Známa ako kyselina askorbová, má imunostimulačné vlastnosti.
b) Vitamín B
Šípky sú tiež pozoruhodné svojim svojim obsahom vitamínov B, hlavne vitamínu B1 (tiamín stimuluje chuť do jedla a bojuje proti únave) a vitamínu B2 (riboflavín slúži na zmiernenie epidermálneho zápalu a svrbenia).
c) Antioxidanty
Zo skupiny antioxidantov vynikajú polyfenoly. Tieto zlúčeniny majú schopnosť bojovať proti aktivite voľných radikálov, prvkov zodpovedných za oxidačný stres. Mechanizmus zase spôsobuje starnutie a bunkovú smrť.
d) Taníny
Ide o molekuly s protizápalovým, antibakteriálnym a adstringentným účinkom. Majú za úlohu znižovať krvný tlak. Znížením peristaltiky sa im navyše darí bojovať s hnačkovými stavmi.
Zloženie šípky obsahuje aj stopové prvky. Pri bližšej analýze má ovocie významnú koncentráciu minerálnych solí, pričom výraznú koncentráciu má sodík, draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo.
Výhody šípok cez objektív obsiahnutých účinných látok
Pôsobenie: vďaka vysokému obsahu vitamínov je šípka výborným prírodným vitaminizátorom. Vitamín C podmieňuje dobré fungovanie všetkých buniek, hrá zásadnú úlohu v základných metabolických procesoch, najmä v redoxných reakciách a pri bunkovom dýchaní. Taktiež šípky zvyšujú odolnosť krvných kapilár, ktoré sa tak stávajú menej krehké. Okrem toho niektorí autori spomínajú jej adstringentné, protihnačkové, diuretické vlastnosti, ako aj to, že povzbudzuje chuť do jedla a trávenie.
Vyrovnáva fungovanie imunitného systému;
Podporuje prevenciu a liečenie chorôb z chladného obdobia;
Prispieva k prevencii astmy a alergií;
Pomáha znižovať horúčku a bolesti kĺbov, ktoré ju sprevádzajú;
Zmierňuje infekčné dýchacie problémy;
Sú účinné pri liečbe gastrointestinálnych porúch;
S adstringentným účinkom poskytujú výsledky v boji proti hnačke;
Má diuretický účinok, pomáha odstraňovať toxíny;
Uľahčuje vylučovanie kyseliny močovej, čím znižuje riziko dny;
Chráni krvné cievy, optimalizuje krvný obeh;
Sú účinné pri kontrastných anémiách;
Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi;
Znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL);
Podporuje hojenie kožných rán a rezov;
Majú zmäkčujúce a ochranné vlastnosti pre pokožku atď.
Ako sa dá šípka použiť?
Šípky možno dokonca konzumovať aj surové v šalátoch alebo vo forme čaju, tinktúry či dokonca šípkového vína.
Šípkový čaj je uznávaný ako veľmi dobrý stimulátor imunitného systému. Vďaka obsahu rastlinných bielkovín a vitamínov posilňuje imunitu a dodáva odolnosť voči infekciám a je užitočný aj pre deti, ktoré majú nedostatočne vyvinutý citlivý imunitný systém. Odporúča sa buď skonzumovať 5-10 surových šípok raz za pár dní, alebo si pripraviť
šípkový čaj.
Administrácia:
Pri liečbe prechladnutia, chrípky, celkovej únavy:
Nálev: 2-2,5 g ovocia dáme do šálky vriacej vody. Nechajte 10 minút lúhovať, potom sceďte. Pite 3-4 šálky denne.
Tinktúra: Dajte 30 kvapiek do pohára vody. Užívajte 3x denne, pred jedlom.
Pri liečbe hnačky:
Odvar: 30-50 g mletého ovocia dáme do 1 l vriacej vody. Nechajte 15 minút lúhovať a preceďte. Odvar pite pravidelne, najmä na raňajky.
Kúra so šípkami vo večerných hodinách
Večernú kúru so šípkovým čajom je možné urobiť buď pomocou rastlinného nálevu, alebo pomocou šípkového prášku, ktorý môžeme konzumovať v jogurte, v polievke alebo vo forme nálevu. V prvom rade šípky stimulujú imunitu, majú silnú regeneračnú, protizápalovú úlohu, zabezpečujú dobré fungovanie vnútorných orgánov, kardiovaskulárneho systému a pôsobia antidiabeticky. Okrem toho šípky bojujú proti asténii, regulujú metabolizmus a konzumácia šípok je indikovaná už od útleho veku.
Blahodarné šípkové víno
Je to liečivý likér s nespornými liečivými vlastnosťami, je indikovaný proti chorobám tráviaceho ústrojenstva, nervozite, chudokrvnosti, reumatizme a na zlepšenie imunitného systému. Liečebné vlastnosti liečivého šípkového vína boli objavené a oceňované už v staroveku a moderná medicína si kladie za cieľ potvrdiť tieto priaznivé účinky na celkové zdravie.
Bohatý obsah vitamínov a minerálov (vápnik, draslík, horčík, železo), trieslovín a organických kyselín odporúča toto liečivé víno na zvýšenie odolnosti organizmu voči infekciám, ako aj na zlepšenie chuti do jedla. Šípkové víno sa odporúča pri ochoreniach tráviaceho traktu, nervových ochoreniach, poruchách látkovej výmeny či srdcových ochoreniach.
Nálev z plodov šípky sa získava z čerstvého a rozdrveného ovocia - až 15 zŕn alebo z 2 lyžičiek sušeného ovocia, do ktorého sa pridá šálka vriacej vody a nechá sa 15 minút lúhovať. Podávajte 2-3 čaje/deň pri kúrach na prechladnutie, chrípku, avitaminózu, únavu a pri rekonvalescencii. V rovnakých podmienkach sa používa odvar z šípok.
Odvar z plodov šípky získame tak, že 1-2 čajové lyžičky
sušeného ovocia šípok pridáme do šálky vriacej vody a varíme ešte aspoň 5 minút. Potom ochlaďte a prefiltrujte. Používa sa plastové sitko alebo plátno/gáza, aby sa nezničil vitamín C. Odvar zo šípok sa používa aj v kozmetike na ošetrenie mastnej pleti s otvorenými pórmi, pretože je sťahujúci. Používa sa ako pleťové mlieko ráno a večer. Napomáha regenerácii pokožky zvýšením množstva produkovaného kolagénu a elastínu a pôsobí proti vráskam pri udržiavaní elasticity pokožky. Nálev/odvar zo semien a listov sa pri liečbe cievnych ochorení tváre alebo končatín sa podáva 1 l/deň.
Pre rekonvalescentov sa odporúča sirup, omáčka, džús, džem, marmeláda zo šípok.
Šípkový sirup je veľmi dobrý pri osteoporóze, anémii, srdcových problémoch. Sirup sa získa z 250 g sušených šípok + 1,5 l vriacej vody, namočíme na 12 hodín, potom prefiltrujeme a pridáme 0,5 kg cukru a varíme do mierneho zhustnutia. Horúci sa naleje do fliaš, hermeticky sa uzavrie a sterilizuje v kúpeli. Fľaše sa dajú sterilizovať, keď sa horúci sirup naleje a hermeticky uzavrie a prikryje prikrývkou do druhého dňa.
Studená macerácia šípok je bohatšia na vitamíny a získava sa zo 100 g plodov ponechaných v jednom litri studenej vody 12 hodín. Prefiltrujte cez gázu a pite 2-3 šálky denne. Je veľmi dobrá v chladnom období a môže sa konzumovať s pridaním medu a citrónu. Maceráciu šípok môžeme získať aj varením, aby mali lepšiu chuť. V tomto prípade sa prípravok získa zo 400 g šípok uvarených vo vriacej vode natoľko, aby sa uvarili a nechalo sa macerovať 2-3 dni. Môžete primiešať aj 50 g medu, pre tých, ktorí majú radšej sladšie.
Šípková tinktúra sa pripravuje z pol kilogramu odkôstkovanej a nastrúhanej dužiny šípky zmiešanej s 0,5 kg cukru alebo akáciového medu. Nechajte týždeň macerovať, potom pridajte 0,5 l 60-stupňového liehu. Nechajte ešte 2-3 dni, potom sceďte a skladujte v tmavých fľašiach. Aplikujte 30-50 kvapiek večer ako sedatívum.
Šípkový prášok sa získava z dužiny sušených a nadrobno nakrájaných plodov. Jeden diel medu sa pridá k dvom dielom prášku a prípravok sa používa na boj proti črevným parazitom.
Šípkový olej, šípky sú plné vitamínu C, vďaka čomu je šípkový olej skvelým nástrojom na ochranu vašej pokožky. Vitamín C v šípkovom oleji pôsobí ako antioxidant, látka, ktorá chráni vaše bunky pred poškodením a chorobami. Šípky pomáhajú opraviť vašu pokožku po poškodení slnkom a môžu dokonca zvrátiť známky starnutia spôsobené príliš veľkým množstvom slnka. Šípkový olej je možné použiť na tvár a telo. Je nabitý esenciálnymi mastnými kyselinami, vitamínmi A a C, ktoré sú životne dôležité pre obnovu pokožky a opravu kožných buniek. To z neho robí dokonalý prírodný pleťový olej, ktorý spevňuje pokožku a vyhladzuje jemné linky a vrásky. Hlboko hydratuje a vyživuje.
Zdravotné výhody šípok
Terapeutické indikácie: farmaceutické alebo potravinové prípravky zo šípok sú indikované pri prevencii a liečbe
prechladnutia, chrípky, u pacientov s hypovitaminózou, ako aj u pacientov v rekonvalescencii ako tonikum a celkový stimulant. Niektorí autori ich odporúčajú aj pri cievnych ochoreniach na udržanie elasticity krvných kapilár.
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov zabezpečuje šípka normálne fungovanie imunitného systému. Prostriedky na báze šípok sú prírodnými liekmi na imunitu a na liečbu symptómov respiračných vírusov. Na tento účel sa kúra so šípkami odporúča najmä v chladnom období, kedy je vítané aj spojenie s propolisom, medom, peľom, rakytníkom, zázvorom.
Zároveň sa v mnohých krajinách predpisujú šípkové infúzie a iné prostriedky pre ich kardioprotektívne účinky. Častá konzumácia šípkového čaju pomáha znižovať krvný tlak a bojovať proti zlému cholesterolu. Výhody šípok na srdce sú spôsobené antioxidantmi, vlákninou a vitamínom C v týchto plodoch.
Aj vďaka antioxidantom šípka prispieva k neutralizácii oxidačného stresu, čo znamená spomalenie procesu starnutia buniek. Šípkový čaj teda pri častej konzumácii chráni telo pred degeneratívnymi ochoreniami. Tento liek tiež pomáha udržiavať zdravý a krásny vzhľad pokožky po dlhšiu dobu. Vysvetlenie: vysoký obsah vitamínu C stimuluje syntézu kolagénu, ktorý zaisťuje pevnosť a pružnosť pokožky.
1. Stimulácia metabolických procesov
Vysoký obsah kyseliny askorbovej a kyseliny dehydroaskorbovej, vitamínu C, hrá obzvlášť dôležitú úlohu v oxidačno-redukčných procesoch a pri bunkovom dýchaní. Šípky stimulujú fungovanie všetkých telesných buniek a zohrávajú dôležitú úlohu v základných metabolických procesoch.
2. Alergie
45-dňová kúra s pol litrom kombinovaného nálevu zo šípok denne robí zázraky v prevencii jarných alergií.
3. Vitaminizácia
Šípka obsahuje vitamíny, ktoré tiež pomáhajú pri asimilácii vitamínov a minerálov z iných zdrojov. Vitaminizačné kúryy s produktmi na báze šípok sú dôležité najmä v chladnom období, pri fyzickej alebo intelektuálnej námahe, pri chudokrvnosti, rekonvalescencii, prechladnutí, horúčke, u tehotných žien alebo po pôrode alebo pri iných ochoreniach, ktoré oslabujú telo.
4. Nervový systém
Šípková kúra pomáha telu lepšie sa adaptovať na stresové podmienky, prepracovanosť, lepšie odolávať negatívnym emóciám, čeliť hnevu, frustráciám, mrzutostiam. Šípky tiež bojujú proti nespavosti, ale aj ospalosti, migréne, asténii, amnézii, neurózam, úzkosti, únave, duševnej zmätenosti a zdá sa, že sú užitočné aj v prípade roztrúsenej sklerózy.
5. Cukrovka
Zvýšený obsah antokyánov odporúča šípky pri liečbe cukrovky typu 2. Pôsobí antidiabeticky, hypoglykemicky, stabilizuje hladinu cukru v krvi.
6. Obezita
Japonskí lekári po niekoľkých štúdiách zdôraznili, že šípka je účinnou zbraňou proti obezite. Už po dvojtýždňovej kúre bolo pozorované zníženie cholesterolu a cukru v krvi, ako aj inhibícia procesu ukladania tukového tkaniva.
7. Kardiovaskulárne ochorenia
Vitamín C, bioflavonoidy a vitamíny z B komplexu zabraňujú ateroskleróze, pomáhajú adaptovať srdcovo-cievny systém na stresové stavy, šípka zabraňuje hypertenzii. Vďaka obsahu organických pektínových kyselín reguluje hladinu cholesterolu a vďaka obsahu bioflavonoidov a vitamínov C a P je šípka účinná v boji proti lámavosti vlásočníc, spevňuje steny ciev, zlepšuje ich priepustnosť a elasticitu. zlepšenie zlej periférnej cirkulácie. Miznú tak aj následky studených rúk a nôh.
8. Gastrointestinálne ochorenia
V prvom rade stimuluje chuť do jedla a trávenie. Potom má sťahujúce, protihnačkové, diuretické, ale aj mierne laxatívne vlastnosti, pričom je výborným regulátorom trávenia.
Šípky sa odporúčajú pri gastritíde až tráviacom krvácaní, kŕčoch, zvracaní, otravách, enterokolitíde, črevných zápaloch, ale aj na likvidáciu črevných červov, ako sú ascaroidy.
Proti brušnej kolike denne 2 čajové lyžičky šípkového prášku a proti zápche a hemoroidom 2 šálky nálevu zo šípkových kvetov denne.
9. Šípky na imunitu
Keď si spomenieme na prínos šípky pre imunitu, prvé, čo nám napadne, je prínos šípkového čaju, ktorý poznáme od našich starých rodičov.
Šípkový čaj je vitaminizátor, ktorý špecificky podporuje imunitný systém. Ak berieme ako štandard pre obsah vitamínu C ovocie ako citróny či grapefruity, mali by ste vedieť, že šípka má 50-krát viac vitamínu C. V porovnaní s jablkami obsahuje 200-krát viac vitamínu C, aj preto sa odporúča v kúrachch na imunizáciu.
Tento vitamín sa podieľa nielen na imunizácii organizmu, ale aj na základných metabolických procesoch, akými sú redoxná reakcia a bunkové dýchanie. Šípky pomáhajú zvyšovať odolnosť krvných kapilár, majú sťahujúce, močopudné, protihnačkové vlastnosti, stimulujú chuť do jedla a podporujú trávenie.
Kontraindikácie šípok
Pitia čaju by sa mali vyhnúť tí, ktorí majú srdcové zlyhanie.
Lekári upozorňujú, že by sa nemali konzumovať v nadmernom množstve, najmä ak sa konzumujú aj ich semená. Posledne menované majú štetiny, ktoré dráždia pažerák a obsahujú kyanid, látku toxickú pre telo.
Šípkovému čaju by sa mali vyhýbať diabetici alebo ľudia podstupujúci liečbu na zníženie krvného tlaku. Tieto kategórie ľudí môžu konzumovať šípkový čaj len na odporúčanie lekára a pri dodržaní ním stanoveného dávkovania. Okrem toho by tehotné ženy nemali konzumovať šípkový čaj v akejkoľvek forme, pretože môže vyvolať menštruáciu.
Šípka je plná vitamínu C, čo znamená, že čaj je dokonalým prostriedkom na liečbu prechladnutia, chrípky a iných neduhov. Šípka tiež pomáha predchádzať podráždeniu žalúdka, vredom a črevným ochoreniam. Medzi užitočnejšie výhody šípkového čaju patrí úľava od hnačky, zápchy, porúch obličiek a dokonca aj bolesti chrbta a nôh. Pre milovníkov zdravia pomáha šípkový čaj schudnúť a zvýšiť prietok krvi v tele.
nakupovať
|
|
Šípkový sirup je veľmi dobrý vitamínizér a prispieva k zvýšeniu sebaobrannej kapacity a vytrvalosti tela. Odporúča sa pri anémii, nízkej imunite, asténii, nedostatku chuti do jedla Vlastnosti: vitaminizujúce, upokojujúce, všeobecne posilňujúce. Odporúčania: anémia, nízka imunita, asténia, nedostatok chuti do jedla.
nakupovať
|
|
Ruža šípová zvyšuje regeneráciu tkanív, syntézu hormónov, vaskulárnu permeabilitu. Ovocie a semená majú protizápalové a močopudné účinky. Šípková ruža ako jeden z hlavných dodávateľov vitamínu C v tele, ju teda potrebujeme nielen ochranu pred infekciami. Šípka znižuje krvný tlak, normalizuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní železa.
nakupovať
|
|
Tento olej je bohatý na karotenoidy a je známy svojim výnimočným účinkom proti starnutiu. Je to ideálna účinná látka na vyživovanie suchej a citlivej pokožky, boj proti vráskam a starostlivosť o pleť so striami a jazvami. Je obzvlášť známy tým, že zlepšuje vzhľad pokožky poznačenej časom alebo slnkom.
nakupovať
|
|
Tinktura Vitaminizantus je koncentrovaný hydroalkoholický extrakt z rakytníka, echinacey, šípky a žihľavy so silnými vitaminizačnými a tonizujúcimi účinkami, špeciálne navrhnutý na posilnenie imunitného systému.
nakupovať
|
|