Ruže , šípkový olej, šípová ruža (šípky), Rosa canina
Šípka (Rosa canina) je ker, ktorého liečivé vlastnosti sa používajú už od staroveku, najmä vo forme sirupu alebo čaju na zotavenie ľudí z rekonvalescencie. Šípka obsahuje veľa vitamínov vrátane: vitamínu A, B1, B2, C (vynikajúci prostriedok proti únave a horúčke), K, P (normalizuje periférny obeh), E, organických kyselín a ďalších účinných látok, vďaka ktorým sú šípky rezervoárom. Ak pacient vypije dve šálky ružového čaju denne, môže liečiť nasledujúce stavy: intoxikácia, - búšenie srdca, bolesť pečene, - hnačka, črevné červy, - je užitočným prostriedkom na obnovenie pružnosti a priepustnosti kapilár. Šípkový čaj pomáha liečiť choroby obličiek a močového mechúra. Pozor! Pri príprave čaju sa neodporúča používať kovový hrniec, aby nedošlo k strate príjmu vitamínu C. Ak pacient vezme zmes ružového prášku (bez semien) a včelieho medu ráno na lačný žalúdok, zbaví sa nepohodlia spôsobeného črevnými červami. Kašeľ, najmä v starobe a chronická bronchitída, sa môže liečiť pomocou „šípkového elixíru“. Ďalej vám predstavíme spôsob prípravy: povarte 150 g medu a 1 l vína, päť minút 75 g ružových konárov (+ lístie a ovocie). Po namáhaní sa táto zmes varí ešte trikrát za mesiac. Odporúča sa piť dvakrát denne, 100 ml šípkového elixíru. Toto ošetrenie trvá dva týždne a po ďalších dvoch týždňoch môže byť obnovené.
Sladká ruža (Rosa centifolia) a damašská ruža (Rosa Damascena) sú rastliny, ktoré sa používajú v prírodnej medicíne. Vďaka aktívnym látkam, ktoré obsahuje, sa ruža vyznačuje vynikajúcim dezinfekčným, protizápalovým, antiseptickým, adstringentným, dekongestantným a antipyretickým účinkom. Čaj pripravený pomocou ružových lístkov je vynikajúcim liekom pri liečbe chronických hnačiek, ochorení hrudníka, nachladnutia (znížením horúčky pomocou oteru octom pripraveným z ružových lístkov), chrípky. V populárnej tradícii sa ružová voda používala na liečenie bolesti srdca a lístky ruží varené s palinou na liečenie bolesti žalúdka. Infúziu okvetných lístkov ruží možno použiť aj zvonka pri liečbe a hojení unavených očí (obkladov) a ochorení úst (kloktadiel).
V ľudovom liečiteľstve sa šípka uplatňuje veľmi často. Starí bylinkári nazývajú šípku - „kráľovnú bylín“. Šípka sa používa ako prostriedok na posilnenie obrany tela a zvýšenie pracovnej kapacity, najmä neskoro na jeseň, v zime a skoro na jar.
Šípka sa používa na posilnenie srdca a krvného obehu, pri chorobách tráviaceho traktu, nachladnutí a priedušiek. Pôsobí obzvlášť prospešne na krvotvorné orgány pri anémii, funkcii pečene a znižuje hladinu cukru v krvi. Šípka zlepšuje životný štýl po ťažkých chorobách, aktivuje imunitný systém a posilňuje obehový systém. Vzťahuje sa na kamene a piesok v obličkách a močovom mechúre. Podľa bulharského špecialistu prof. Pencha Daleva je účinná pri liečbe lokálnych alebo celkových infekcií - čierny kašeľ, šarlach, záškrt, zápal pľúc.
Ľudové liečiteľstvo ponúka nasledujúci recept na prípravu posilňujúceho a liečivého šípkového vína
Na 1 kg čerstvých plodov šípky alebo 500 g sušenej šípky pridajte 500 g cukru a zalejte 4 litrami vody. Nechajte stáť 20 dní, každý deň miešajte. Potom preceďte a tekutina sa pije namiesto vody. Vylisované ovocie sa znovu použije pridaním rovnakého množstva cukru. K šípkovému vínu je možné pridať šťavu z 1 citróna alebo šťavu z bobúľ - čučoriedky, jahody, maliny.
Podľa fytoterapie sa šípkový čaj pripravuje ako:
1 polievková lyžica nasekanej šípky varíme 10 minút s 300 ml vody. Vyzrážaný elixír sa pije za šálku pred jedlom 3x denne.
Švédska šípková polievka:
Šípková polievka Nyponsoppa je obľúbenou pochúťkou vo Švédsku. Podáva sa ako dezert s mliekom, smotanou alebo zmrzlinou. Môžeme podávať so sušienkami. Polievka sa zvyčajne vyrába zo sušených šípok, ale môže byť aj čerstvá.
250 g suchých šípok alebo 500 g čerstvo uvarených v 2 l vody do mäkka. Potom rozmixujeme mixérom. Zmes sa preosieva cez sito, povarí sa a pridá sa 50 g zemiakového škrobu (alebo zemiakovej múky) zriedeného v studenej vode. Podávame chladené s mliekom alebo zdobené krémom alebo zmrzlinou.