Moruša
Moruše obsahujú železo, vitamín C. Ich konzumácia môže pomôcť znížiť cholesterol, hladinu cukru v krvi a riziko rakoviny.
Strom patrí do čeľade Moraceae a je veľmi populárny ako zdroj liekov a liečiv. Existuje mnoho druhov v rámci rodu Morus, pôvodná moruša červená (Morus rubra), moruša biela z východnej Ázie (Morus alba) a moruša čierna z juhozápadnej Ázie (Morus nigra).
1. Bohatý zdroj železa
Extrakt z listov je dobrým zdrojom železa a hrá zásadnú úlohu pri posilňovaní červených krviniek. Moruše sú tiež zodpovedné za stimuláciu metabolizmu a optimálne fungovanie rôznych systémov tela.
2. Pomáha pri hypertenzii
Podľa štúdie môžu listy pomôcť proti hyperglykémii, dyslipidémii, obezite, hypertenzii, oxidačnému stresu, ateroskleróze a štrukturálnym a funkčným srdcovým chybám.
3. Zvyšuje glukózovú toleranciu a znižuje koncentrácie inzulínu
Výskum University of Southampton v Spojenom kráľovstve uvádza, že extrakt z listov zlepšuje glukózovú toleranciu a znižuje koncentrácie inzulínu u dospelých s normoglykémiou.
4. Listy moruše majú vysokú koncentráciu živín
Táto štúdia tvrdí, že čínska medicína už dlho používa listy moruše na liečbu cukrovky. Listy sa tiež používajú ako potravinový doplnok na zníženie oxidačného stresu a poškodenia buniek. Listy moruše sú bohatým zdrojom flavonoidov, antioxidantov a fenolových zlúčenín, vďaka čomu sú dosť účinné aj proti rakovine!
5. Dobré pre diabetikov
Výskum Agricultural Sciences, Bengaluru, uvádza, že extrakt z listov výrazne pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a zápaly a zároveň bojuje proti srdcovým chorobám.