Artičok
Artičok je superfood v každom slova zmysle. Fytonutrienty v artičokoch ponúkajú antioxidačné výhody, viac ako u mnoho iných potravín tradične považovaných za bohaté na antioxidanty, ako je horká čokoláda, čučoriedky a červené víno. 120 g artičoky poskytuje neuveriteľných 10,3 g vlákniny, čo z nich robí silný nástroj, ktorý vám pomôže nielen udržiavať, ale aj zlepšiť celkové zdravie tráviaceho ústrojenstva. Prínosy z artičokov u zažívacieho ústrojenstva sa však neobmedzujú iba na obsah vlákniny. Jedným z najdôležitejších zdrojov vlákniny nachádzajúcich sa v artičokoch je inulín, ktorý je prebiotikum. Prebiotiká môžu zvýšiť podiel probiotík alebo „dobrých baktérií“ v čreve. Tento vitamín môže poskytovať ochranu pred poškodením a degeneráciou neurónov, čím pomáha udržiavať kognitívne choroby, ako je demencia a Alzheimerova choroba, u starších ľudí. Už sme spomenuli antioxidačnú ochranu, ktorú môžu ponúknuť niektoré artičokové fytonutrienty, ale výhody prevencie rakoviny siahajú ďalej. Rutin, kvercetín a najmä kyselina galová sú schopné v tele indukovať apoptózu alebo bunkovú smrť, a hoci to môže znieť ako zlá vec, môže to v skutočnosti pomôcť zabrániť proliferácii buniek, čo vedie k ďalším formy rakoviny.