Stévia
Stevia je prírodné sladidlo, ktoré bolo nedávno objavené. Hlavné použitie stévie je nahradiť cukor obsiahnutý v potravinách a sladkostiach. Poďme sa však bližšie pozrieť na jej výživovú hodnotu, bezpečnosť a výhody používania stévie namiesto iných sladidiel. Stevia je prírodná látka, ktorá pochádza z rastliny Stevia rebaudiana, ktorá rastie hlavne v Amerike. Patrí do kategórie nekalorických sladidiel. Ako prísada sa označuje kódom E960, kde písmeno E označuje spôsob, ako symbolizovať sladidlovú zmes v potravinárskom priemysle ako skratku. Hlavnými zložkami stévie sú steviol-glykozidy, ktoré sa izolujú a odoberajú z listov rastliny. Proces izolácie spočíva v desikácii listov a namočení vo vode, kde sa uvoľňujú ich zložky. Sladkosť stévie je asi 200 až 300-krát silnejšia ako u bežného cukru.
Hlavné výhody stévie sú:
Nulové kalórie
Zvýšená sladkosť
Neovplyvňuje hladinu glukózy v krvi
Neovplyvňuje arteriálny krvný tlak
Neničí zuby
Vhodné pre diabetikov, ľudí s nadváhou a obezitou
Nie je karcinogénny a genotoxický
Používanie stévie je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú telesnú hmotnosť, takže spolu s vyváženou stravou môže pomôcť pri chudnutí. Okrem toho, pretože neovplyvňuje hladinu cukru v krvi, môže pomôcť ľuďom s cukrovkou udržať si sladkú chuť v strave. Stevia je sladidlo a je komerčne dostupné v tekutej forme, v tabletách a v prášku. Široko sa používa v nealkoholických nápojoch, sladkostiach a balených potravinách na zníženie ich kalorickej hodnoty. V závislosti od odolnosti voči vysokým teplotám sa určité druhy stévie dajú použiť aj do teplých jedál a nápojov.