Stručný sprievodca k nosným olejom a maslám
Ak ste nový v nádhernom svete nosných olejov alebo sa chcete dozvedieť viac, ste na správnom mieste. Tu je náš Stručný sprievodca pre nosné oleje, kde odpovieme na všetky vaše najčastejšie otázky!
Čo je to nosný olej?
Nosný olej je rastlinný olej, vosk alebo tuk, ktorý je lisovaný z tukovej časti rastliny, zvyčajne zo semien, orechov alebo jadier. Nosné oleje majú veľmi jemné vône a neposkytujú žiadne arómy ako esenciálne oleje. Nosné oleje sú pomenované tak, pretože „nesú“ zriedené éterické oleje. Označujú sa tiež ako základové oleje alebo rastlinné oleje, ako aj oleje na tvár alebo pokožku. Nosné oleje sa skladajú z rôznych zložiek, ktoré poskytujú odlišné charakteristiky, ako je rýchlosť absorpcie, farba, viskozita a terapeutické vlastnosti.
Obsahujú tiež vitamíny rozpustné v tukoch, minerály, antioxidanty, kyseliny a ďalšie živiny - vďaka tomu sú pre pokožku také úžasné.
Čo je to maslo?
Maslo je druh oleja, ktorý sa kvôli svojej chemickej povahe objavuje v tuhej forme pri izbovej teplote. Maslá sú ideálne na použitie v kozmetike a mydlách, pretože ich konzistencia dodáva produktu objem tak, ako to nemôže tekutý/mäkký olej.
Maslo sa získava z rôznych častí rastlín a je bohatým zdrojom vitamínov, esenciálnych mastných kyselín, minerálov a zvlhčujúcich vlastností. Sú to pevné látky a majú rôzny stupeň tvrdosti. Majú hustú konzistenciu, ktorá je výživná, chráni a zadržiava vlhkosť pokožky. Môžu byť roztavené na prácu a potom sa pri izbovej teplote vrátia do svojej pevnej formy.
Druhy olejov
Existujú dve hlavné kategórie nosných olejov, mäkkých olejov a tvrdých olejov. Potom existuje niekoľko podkategórií, ktoré všetky spadajú do jednej z nich.
Mäkké oleje sú tekuté oleje, ktoré vám napadnú, keď sa povie olej. Pri izbovej teplote sú tekuté.
Tvrdé oleje, tiež známe ako maslá, sú pri izbovej teplote tuhé. Výrobkom dodávajú tvrdosť a viskozitu.
Špeciálne oleje sú nosné oleje z unikátnych alebo vzácnych rastlín. Špeciálnymi olejmi sú napríklad extrakt z koreňa mrkvy, olej z vitamínu E, extrakt zo semien granátového jablka, melónový olej kalahari.
Tu je kompilácia niektorých rôznych typov olejov a ich všeobecných vlastností (v žiadnom prípade to nie je úplný zoznam):
Orechové oleje: mandľový, lieskový, makadamový, orechový, bambucké maslo
Všeobecné vlastnosti:
Mimoriadne zvláčňujúce a upokojujúce pre citlivú, suchú, zapálenú a bolestivú pokožku
Účinné ošetrenie tvárovej masky pre aknóznu pleť
Stimuluje krvný obeh
Protizápalové
Uľahčuje hojenie rán
Udržujte pevnosť a pružnosť pokožky
Olej zo semien: baobab, borák, brokolica, konope, hroznový olej, ľanové semienko, šípkový, granátové jablko, červená malina, slnečnica, zoznam pokračuje.
Všeobecné vlastnosti:
Upravuje pokožku, omladenie pokožky; dobré pre zrelú alebo predčasne starnúcu pokožku
Opravuje škody spôsobené suchom
Zmierňuje svrbenie a nepohodlie spôsobené popáleninami
Znižuje výskyt jaziev
Ovocné oleje: marhuľový, hroznový, avokádový, olivový olej, červené maliny, mangové maslo atď.
Všeobecné vlastnosti:
Jemné a výživné
Ľahká textúra, ktorá hydratuje bez zanechania mastných zvyškov
Znižuje vzhľad starnúcej pokožky
Vhodný pre citlivú pokožku
Čistenie a zjemnenie
Má antioxidačné vlastnosti
Oleje bohaté na esenciálne mastné kyseliny: arganový, červená malina, ľanové semienko, konope, nechtík, atď.
Všeobecné vlastnosti:
Hydratuje a upokojuje svrbivú, suchú, zapálenú a aknóznu pokožku
Protizápalové, antibakteriálne, protiplesňové, antiseptické
Vyrovnáva nedostatok esenciálnych mastných kyselín a produkciu kožného tuku
Vyrovnáva hormóny
Vykazuje opravné a adstringentné vlastnosti, ktoré uľahčujú hojenie rán
Aký olej je pre moju pokožku najlepší?
Toto je jedna z najčastejšie kladených otázok o olejoch. Na to neexistuje univerzálna odpoveď a bude to závisieť od toho, aký máte typ pokožky, či ste alergický na niektoré oleje, komedogénne hodnotenie olejov a množstvo ďalších faktorov.
Aký typ pokožky máte, je prvou vecou, ktorú budete chcieť zvážiť. Je vaša pokožka suchá? Je mastná, náchylná k akné, začervenaniu, atď.? Je vaša pokožka veľmi citlivá alebo zrelá? Aké nosné oleje si vyberiete, bude do značnej miery závisieť od typu vašej pokožky.
Môžete si tiež pozrieť zoznam vyššie a zistiť, aké vlastnosti jednotlivé druhy olejov poskytujú.
Tu je malý návod na najbežnejšie oleje pre rôzne typy pokožky:
Oleje pre suchú pokožku
šípka, pupalka, rakytník, avokádo, konope, nechtík, mokradka, marula
Oleje pre mastnú pleť
Tamanu, hroznový olej, jojoba, argan
Oleje na aknóznu a podráždenú pokožku
konope, šípka, pupalka, argan, granátové jablko
Oleje pre normálnu a zmiešanú pleť
slnečnica, kokos, jojoba, granátové jablko
Oleje pre zrelú pleť
šípka, pupalka, rakytník, avokádo, makadamia
Oleje na jazvy
šípkový, mandľový, olej z vitamínu E, tamanu, pšeničné klíčky
Oleje na pigmentáciu
tamanu, pupalkový, šípkový
Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zvážiť, je komedogénne hodnotenie olejov. Komedogénne hodnotenie predstavuje pravdepodobnosť, že olej upchá póry. Zanesené póry pravdepodobne spôsobia praskliny alebo problémovú pokožku, takže ak už máte problémovú pokožku, potom sa oplatí vyhnúť sa olejom s vysokým hodnotením. Ak máte suchšiu pokožku, možno budete chcieť použiť oleje so stredným komedogénnym hodnotením v snahe vyrovnať produkciu oleja a viac hydratovať pokožku. Komedogénna stupnica siaha od 0, bez šance na upchatie pórov, až do 5, s veľmi vysokou pravdepodobnosťou zablokovanie pórov.
Ak ste alergický na akékoľvek oleje, potom ich očividne budete musieť nahradiť niečím iným alebo jednoducho všetky vynechať. Najčastejším alergénnym olejom budú orieškové oleje pre alergikov na mandle: mandľový, lieskový, makadamiový a bambucké maslo.
Absorbcia:
(nie je to úplný zoznam a miery nasiakavosti, môžu sa líšiť od dávky k dávke alebo medzi dodávateľmi/značkami)
Veľmi rýchly - orieškový, šípkový, habešský, baobab
Rýchly - marhuľový, hroznový, kamélia, mokradka, požlt, frakcionovaný kokosový olej, opuncia, semená brokolice
Priemer - konope, sezam, argan, jojoba, červená malina
Pomalé - rakytník, granátové jablko, tamanu, avokádo, ricín, ľanové semienko
Veľmi pomalé - pupalka, kokos, makadamia, neem
Aký je rozdiel medzi éterickými olejmi a nosnými olejmi?
Esenciálne oleje sú silné koncentrované formy chemických zložiek rastlín a majú silné vône. Destilujú sa z listov, semien, kôry, kvetov, ovocia alebo koreňov. Nosné oleje sú zvyčajne bez vône alebo majú jemnú arómu a sú lisované z tukových častí rastlín, ako sú semená alebo orechy.
Spôsoby extrakcie olejov
Lisovanie za studena je jedným zo spôsobov získavania nosných olejov z rastliny. Je to dosť samozrejmé: orechy, semená alebo iné časti rastlín sa doslova lisujú, kým sa olej nevytlačí pod extrémne vysokým tlakom. Všetky nečistoty a rastlinné látky sa odfiltrujú a potom je to hotový výrobok. Lisovanie za studena sa považuje za jednu z najlepších metód extrakcie nosného oleja.
Rafinácia je ďalším spôsobom extrakcie nosného oleja, kde sa olej lisuje podobne ako lisovanie za studena, ale potom sa produkt zahreje a rafinuje, aby sa odstránili všetky nečistoty. Často sa odstráni aj farba a vôňa (dobrým príkladom je rafinované vs nerafinované bambucké maslo). Rafinované oleje a maslá sú konzistentnejšie, majú málo farby a vône a bežne sa používajú v kozmetike. Tmavé farby, silné vône a nekonzistentné textúry môžu mať vplyv na konečný výrobok, preto sa pri výrobe kozmetiky a telových výrobkov často uprednostňujú rafinované oleje.
Macerácia alebo infúzia sa používa pre rastliny, ktoré nemajú dostatok oleja na lisovanie. Sušená rastlinná hmota je na určitý čas namočená v základovom oleji, ako je slnečnicový olej, kým sa do základného oleja dostatočne nerozpustia vlastnosti rastlín. Príkladom infúzneho oleja je arnikový olej.
Nerafinované vs Rafinované vs Organické
Pri nákupe nosných olejov sa pravdepodobne stretnete s výrazmi surový, nerafinovaný, rafinovaný, organický a lisovaný za studena. Môže to byť mätúce! Nasledujúce výrazy znamenajú:
Surové, nerafinované oleje sú oleje lisované za studena, takže tieto pojmy znamenajú to isté a často sa používajú zameniteľne. Ako je uvedené vyššie, oleje lisované za studena sú vysoko cenené, ale nie vždy sú vhodné pre každý účel. Za studena lisované oleje sa často môžu mierne líšiť od dávky k dávke, pokiaľ ide o farbu, vôňu a textúru; neboli žiadnym spôsobom filtrované, rafinované ani štandardizované.
Podobne „rustikálne“ budú pôsobiť surové, nerafinované maslá. Môžu mať variácie textúry, vône a farby.
Rafinované oleje boli filtrované, aby sa odstránili farby, vône a textúry. Terapeutické vlastnosti oleja zostávajú, ale nie všetky fyzikálne, variabilné vlastnosti. Rafinované oleje sa často používajú v kozmetike, pretože sú vo svojich vlastnostiach konzistentnejšie. Rafinované maslo je zvyčajne biele, hladké a bez zápachu.
Organický sa týka poľnohospodárskej praxe, pri ktorej sa používalo málo až žiadne škaredé chemické pesticídy, herbicídy a insekticídy. Rafinované aj nerafinované oleje a maslo môžu byť v organickej alebo konvenčnej forme a záleží na vás, či sa rozhodnete nakupovať bio alebo nie. Mnoho ľudí uprednostňuje organické oleje z etických dôvodov.
Čo môžem robiť s nosnými olejmi, prečo by som ich potreboval?
Možnosti sú takmer nekonečné!
Nosné oleje sú životne dôležitými súčasťami mydiel, kozmetických a telových výrobkov, výrobkov do sprchy a kúpeľa, vlasových prípravkov, aromaterapie a masáží, zoznam pokračuje. Ak sa chystáte vyrábať niektorý z týchto produktov, budete nevyhnutne potrebovať nosné oleje!
Môžete použiť nosný olej alebo olejovú zmes v difuzéri?
Najlepšie nie, pretože nosné oleje sú oveľa hustejšie ako éterické oleje a ľahko sa nespália ani nevydávajú svoju vôňu. Na tento účel použite čisté esenciálne oleje.
Potrebujete konzervovať oleje?
Oleje nemusíte konzervovať, pretože sa uchovávajú samy. Konzervačné látky používajte iba vtedy, ak spolu s olejmi v prípravku používate prísady na vodnej báze (prísady na vodnej báze musíte konzervovať).
Čas použiteľnosti a skladovanie
Nosné oleje by mali byť skladované na chladných a tmavých miestach a tesne uzavreté. Väčšina nosných olejov má trvanlivosť 1 až 2 roky, aj keď sa to môže líšiť v závislosti od oleja a skladovacích podmienok.
Oleje môžu časom zatuchnúť, preto sa do nich môže pridať vitamín E alebo antiranz na predĺženie konzervácie a proti zatuchnutiu a oxidácii.
Zmení teplo vlastnosti?
Vysoké teploty môžu ovplyvniť vlastnosti olejov. Ak zohrievate oleje a maslá, robte to jemne vo vodnom kúpeli, aby ste nezničili žiadne vlastnosti.
Substitúcie nosného oleja
Ľahké oleje - vo všeobecnosti je ľahký olej možné nahradiť iným ľahkým olejom, napr .: mandľový, jojobový, hroznový, konopný, svetlicový, ryžové otruby a marhuľové jadro sa navzájom budú rozumne nahrádzať. Hľadajte všetky vlastnosti, ktoré sú medzi olejmi podobné.
Môžu byť nahradené aj ťažšie oleje - avokádo, kokos, olivový olej, ricínový olej, čierny kmín, ale uvedomte si rozdiely vo vlastnostiach, vôni a farbe, pretože ťažšie oleje môžu byť jedinečnejšie.
Špeciálne oleje - bude ťažké ich nahradiť, koniec koncov sa im z nejakého dôvodu hovorí špeciálne oleje.
Maslo - to závisí od produktu, ktorý vyrábate. Bambucké maslo, avokádové maslo a mangové maslo môžete pravdepodobne bezpečne zameniť, kakaové maslo sa však často používa špeciálne pre svoju úžasnú čokoládovú vôňu a neexistuje žiadna náhrada.
Vo všeobecnosti sa držte náhrady rafinovaných olejov a masiel inými rafinovanými a surových/nerafinovaných inými, ktoré sú tiež surové/nerafinované.
Môžem byť alergický na nosný olej?
Oleje zo stromových orechov môžu obsahovať podobné vlastnosti ako orechy, takže ľudia, ktorí sú alergickí na orechy, by nemali používať orieškové oleje. Nie každý, kto má alergiu na orechy, však bude alergický na všetky orieškové oleje, preto by bolo múdre najskôr urobiť náplasťový test. Orechové oleje sú napríklad: arašidový olej, olej z makadamových orieškov, mandľový olej, lieskový olej, arganový olej, bambucké maslo a dokonca aj kokosový olej.
Pomery riedenia esenciálnych olejov k nosným olejom
Pri použití 1 čajovej lyžičky nosného oleja:
1% riedenie: 1 kvapka esenciálneho oleja
2% riedenie: 2 kvapky esenciálneho oleja
5% riedenie: 5 kvapiek esenciálneho oleja
Ak používate 1 polievkovú lyžicu nosného oleja:
1% riedenie: 3 kvapky esenciálneho oleja
2% riedenie: 6 kvapiek esenciálneho oleja
5% riedenie: 15 kvapiek esenciálneho oleja
Pomery na miešanie rôznych nosných olejov
Neexistujú žiadne tvrdé a rýchle pravidlá o tom, koľko z každého nosného oleja použiť v zmesi. Budete brať do úvahy vlastnosti, ako napríklad vlastnosti, ktoré má mať vaša zmes, náklady na oleje, druhy olejov, ktoré máte k dispozícii atď. Dobrým začiatkom je jednoducho rovnaké množstvo každého oleja.
Majte na pamäti, že pridanie akýchkoľvek tvrdých olejov ovplyvní tvrdosť/mäkkosť vašej olejovej zmesi.
Aká je miera použitia nosných olejov?
Miera použitia nosného oleja bude úplne závisieť od typu produktu, ktorý vyrábate; môžu sa líšiť od 1% do 100%. Pre žiadny nosný olej nie je stanovená pevná miera použitia.
Ako topiť maslo a oleje
Pri práci s nimi budete pravdepodobne musieť rozpustiť maslo a oleje. Za týmto účelom jemne rozpustite oleje a maslo v horúcom vodnom kúpeli: misku umiestnenú nad hrncom vriacej vody. Teplo z pary jemne rozpustí oleje v miske. Môžete používať mikrovlnnú rúru, ale uvedomte si, že vysoké teploty môžu ovplyvniť vlastnosti vašich olejov, preto ich nenechajte príliš zahriať.
Šľahané oleje a maslá
Vyšľahaním olejov a masla získate hladkú, krémovú textúru. Postupujte takto:
Roztopte maslo (teraz pridajte akékoľvek nosné oleje), potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu (teraz pridajte akékoľvek éterické oleje). Šľaháme niekoľko minút a potom vložíme do chladničky stuhnúť. Akonáhle je na dotyk chladný, vyberte ho a znova šľahajte, kým nebude nadýchaný. Hotovo!
Moje maslo má zlú textúru
Zmeny teploty, ako je zahrievanie a chladenie počas prepravy, môžu niekedy ovplyvniť textúru masla. Mierne mäkšie maslá, ako je bambucké a avokádové maslo, sú na to obzvlášť náchylné a môžu pôsobiť trochu zrnito. To však neznamená, že s vašim maslom nie je niečo v poriadku a existuje rýchle riešenie.
Ako opraviť zrnité maslo
K tvorbe zrna dochádza počas prepravy, kde sa teploty môžu líšiť. Maslo sa môže rozpustiť a potom pomaly vychladnúť a mastné kyseliny v masle chladnú rýchlejšie ako samotné maslo, čo má za následok zrnitú textúru. Riešenie je jednoduché: maslo úplne rozpustite. Roztopenie zŕn môže trvať dlhšie ako obvykle. Akonáhle je maslo úplne skvapalnené, dajte ho do chladničky alebo mrazničky, aby rovnomerne rýchlo vychladlo, kým nebude tuhé. Potom skladujte na chladnom a suchom mieste.