Horčica poľná - kultivácia, využitie a liečivé vlastnosti
Koreň maca, chia semienka alebo bobule goji - globalizácia stále prináša do módy nové „superpotraviny“. Čím sú rastliny „exotickejšie“, tým zaujímavejšie pôsobia. Všadeprítomné bylinky, ktoré podporujú zdravie a rastú na okraji cesty, sa nám strácajú z dohľadu. Horčica je jednou z tých prehliadaných. Horčicu v pohároch zvyčajne poznáme iba zo supermarketu. Na druhej strane, horčicovú zeleninu pripravujeme len málokedy, aj keď ešte pred niekoľkými generáciami to bola samozrejmosť. Divokú horčicu používali ľudia už v neolite a neskôr bola rozšírená v Ríme a Grécku. Bola považovaná za prostriedok na „vyostrenie“ sexuálneho potešenia, zatiaľ čo Pytagoras veril, že posilňuje myseľ. V stredoveku ženy nosili horčičné semienka a verili, že takto im muži prepadnú.
Poľná horčica je ukazovátkom pôdy bohatej na dusík. Horčica poľná je jednoročná, rastie až 60 cm na výšku, jej stonka má chĺpky, dolné listy sú stopkaté. Kvety sú hermafroditové a majú štyri horizontálne sepaly; okvetné lístky žiaria charakteristickou „žltou“, a preto ich možno zamieňať s repkou.
V plešinke je v dvoch oddeleniach až 13 semien a horčica kvitne od mája do októbra. Horčicu opeľujú predovšetkým chrobáky a muchy. Semená sú zabalené do semenného obalu, ktorý za mokra napučí. Lepí sa a rozotiera horčicu.
Divokú horčicu je možné zameniť za repku a hederich, ale okvetné lístky hedericha majú purpurové žilky a kvety sú biele. Repka nemá vlasy.
Poľná horčica pravdepodobne pochádza zo stredomorskej oblasti, prinajmenšom prví poľnohospodári ju odtiaľ priniesli do strednej a severnej Európy. Je samozrejme rozšírená v Európe, severnej Afrike a Ázii, ale dnes sa vyskytuje po celom svete v miernych pásmach.
Divoká horčica rastie všade na pustatine, pozdĺž cesty ako na železničných násypoch, na sutinách ako na prázdnych pozemkoch. Uprednostňuje ílovité pôdy s množstvom živín. Ak je to tak, rastlina sa môže rýchlo šíriť. Poľná horčica preferuje mierne teplo a polosvetlo.
Prirodzená ochrana
Typická horčicová chuť pochádza z horkého horčicového oleja. Odpudzuje tak bylinožravý hmyz, ako aj plesne a iné patogény. Len málo druhov sa špecializovalo na horčicu práve z tohto dôvodu: húsenice kapustového bieleho motýľa radšej jedia horčičné rastliny, pretože ich chránia pred predátormi.
Použitie v kuchyni
Listy horčice pokrájanej na malé kúsky slúžia ako korenie, púčiky kvetov je možné vyprážať, variť alebo piecť. Samotnú rastlinu musíme dlho variť, aby zmäkla, potom je z nej dobrá zelenina.
Horčičné listy a semená je možné variť a variť spolu s kapustou a dodať im lepšiu chuť, ako keby ste z nádoby priamo podávali hotovú horčicu. Horčičná zelenina je tiež dobrou prílohou k rybím pokrmom a tučnému mäsu.
Surové listy môžeme tiež nakrájať a zamiešať do tvarohu alebo ich zmiešať s maslom a soľou a použiť ako dip alebo nátierku.
Horčica ako liečivá rastlina
Poľná horčica zahrieva a chráni pred baktériami. Podporuje krvný obeh a stimuluje trávenie. Ľudová medicína ju používala proti reumatickým bolestiam, bolestiam hrdla, bronchitíde, poruchám trávenia a bolestiam kĺbov. Obsahuje glykozidy slizu, mastného oleja a horčičného oleja, veľa vitamínu C a minerálov. Jesť listy a časti rastlín tiež stimuluje metabolizmus.
Horčicu môžeme použiť zvonka aj vnútorne. Navonok semená rozdrvíme na kašu alebo použijeme horčičný prášok. Vložíme to na zábal a priložíme na boľavú oblasť pokožky. Horčica teraz zahrieva pokožku, stimuluje krvný obeh a tým urýchľuje hojenie rán. Ale najskôr by sme mali postihnutú oblasť pokožky potrieť tukovým krémom, pretože ostrý olej v horčici dráždi pokožku. Pozor: Horčičné obklady by sme nikdy nemali dávať na otvorené rany, ale iba na bolestivé miesta, kde teplo zníži nepohodlie.
Vonkajšie obklady tiež zmierňujú príznaky bolesti hrdla, zápalu priedušiek a reumatických ochorení.
Vnútorne si zo sadeníc a / alebo semien horčice môžeme uvariť čaj a piť ho, ak máme zápchu alebo je nám zle.
Kúpele nôh z horčičného prášku sú osvedčeným prostriedkom na odvádzanie zápalových procesov v horných dýchacích cestách (zápal prínosových dutín, angína, nachladnutie) smerom nadol. Do desaťlitrového vedra horúcej vody dajte dve hrste prášku horčičných semienok. Ak sú vaše nohy červené a cítia veľké teplo, alebo sa cítia nepríjemne, môžete kúpeľ ukončiť.
Horčičný olej zlepšuje krvný obeh. Vhodný na masáže. Má pozitívny vplyv na suché vlasy, svrbenie pokožky hlavy a lupiny. Niekoľko kvapiek naneste na čistú pokožku a jemne vmasírujte, nechajte pôsobiť.
Horčicový olej môže spôsobiť, že pokožka bude červená, pocit tepla alebo mravčenie. Je to spôsobené tým, že pokožka je dobre zásobená krvou. Ak koža nepríjemne svrbí alebo dokonca napučiava, obklad ihneď odstráňte.
1) Prechladnutie môžete liečiť obkladmi na krk alebo hrudník. Súčasne vdýchnete esenciálne oleje z vlhkého obalu. Nos sa uvoľní a uvoľní sa hlien v krku alebo prieduškách.
2) Bolestivé kĺby pri reumatizme alebo zápalovej artritíde môžete potrieť zmesou horčičného oleja a chilli pasty
3) Pečeňové zábaly s horčicovým olejom stimulujú funkciu pečene. Vaše telo tak dokáže lepšie odbúravať tuky a odpadové produkty. Pečeňový zábal môžete použiť aj vtedy, keď telu doprajete odpočinok na samočistenie počas pôstu.
4) Kúpeľ na nohy má na unavené nohy stimulačný účinok. V prípade nechtov môže horčicový olej zabíjať spóry húb - ak vám huba nakazila nechty na rukách, kúpte si ruky v horčicovom oleji. Ak vás bolia prsty na nohách alebo kladivkové prsty (hallux valgus), kúpeľ na nohy vám môže bolesť zmierniť.
5) Horčičný olej môže pomôcť pri celulitíde. Éterické oleje v horčicovom oleji zohrievajú pokožku a tým podporujú odstraňovanie odpadových látok. Pretože ak tieto látky zostanú vo vrstvách pokožky, spôsobia tam typické preliačiny. Na stehná naneste horčicový olej a navlhčenými kefkami masírujte pokožku. Na masáž používajte mäkké prírodné kefy. Asi po pol hodine masáže zmyte zvyšky oleja a naneste ošetrujúci olej.
6) V prípade suchých, lámavých vlasov vmasírujte horčičný olej do suchých vlasov a na pokožku hlavy. Oleje z kyseliny linolovej poskytujú vlhkosť a vaše vlasy budú jemnejšie a lesklejšie. Pokožka hlavy prijíma viac vlhkosti a je menej napätá. Omotajte si okolo hlavy uterák a nechajte olej pôsobiť, najlepšie cez noc. Ráno olej zmyte jemným organickým šampónom.
Pripravte si horčicu
Kuchynskú horčicu ľahko vyrobíme z poľnej horčice. Na to potrebujeme horčičné semienka a ocot ako suroviny. Podľa chuti je vhodný med, klinček, škorica, borievky, drvené kvety levandule, tymian, rozmarín, majorán, kôpor, petržlen, pažítka, cesnak, šalvia alebo jemná paprika, ale aj bobkový list, čierne korenie alebo muškátový oriešok. Trocha soli a pár lyžíc oleja sú vždy súčasťou.
Hrsť semienok v prášku, zalejeme vriacou vodou a zamiešame do oleja. Kaša by mala deň odpočívať, potom vmiešame zvyšné suroviny a všetko necháme tri hodiny v chladničke.
Horčica v záhrade
Poľná horčica je vynikajúca pri odstrašovaní predátorov, ako sú nematódy, zo záhradnej zeleniny. Svojím obsahom síry zabíja v pôde baktérie a plesne. V zmiešaných plodinách je horčica dobrým filtrom na dezinfekciu pôdy. Môžete ju použiť ako ochranný štít na ochranu rastlín, ktoré sú často napádané predátormi. Patria sem napríklad cukety. Semená používame od júna do augusta, listy od apríla.
Uvoľnite pôdu
Poľná horčica je ideálna na uvoľnenie ťažkých pôd. Ak teda máte veľa ťažšej pôdy, je to skvelá alternatíva k orbe zeme. Nechajte horčicu v lete rásť a sledujte, ako sa Zem mení.
Poľnú horčicu možno výborne využiť aj ako zelené hnojenie.
Chcete urobiť niečo dobré pre miestnych motýľov v prírodnej záhrade? Potom je poľná horčica jednou z rastlín, ktoré tiež poskytujú potravu pre húsenice.
Kde zasadiť
Poľná horčica potrebuje veľa slnka, vápnika a hliny. Umiestnite ju teda na miesto s priamym slnečným žiarením, južná strana kopca je ideálna.