Powered by Smartsupp

Kôpor

Kôpor (Anethum graveolens), tiež známy ako laoský koriander, je trváca alebo jednoročná rastlina podľa toho, kde sa pestuje. Je to jediný druh z rodu Anethum. Hojne sa pestuje v Eurázii, kde sa jeho listy a semená používajú ako bylinné korenie alebo dochucovadlo. Rovnako ako kmín, aj listy kôpru podobné papradiu sú aromatické a používajú sa na dochutenie mnohých jedál, napríklad gravlax  losos) a iných jedál z rýb, boršču a iných polievok, ako aj nakladaných nálevov (kde sa niekedy používa kvet kôpru). Najlepšie je použiť čerstvý kôpor, pretože sušením rýchlo stratí chuť, ale lyofilizované kôprové listy si zachovajú svoju chuť pomerne dobre aj niekoľko mesiacov.

Špeciálne prísady éterické oleje, minerály, vitamíny
Vlastnosti antibakteriálne, upokojujúce, spazmolytické, tráviace
Pomáha pri kŕčoch žalúdka, nervozite, nevoľnosti, zažívacích problémoch
Semená kôpru sa používajú na lekárske účely, pretože sú obzvlášť bohaté na éterické oleje. Vrátane karvónu, ktoré majú relaxačný, spazmolytický, baktericídny a tráviaci účinok. V 19. storočí bolo v USA bežné, že deti počas dlhých bohoslužieb žuvali sušené kôprové semienka, aby ich upokojili.

Filter
Cena
Update cookies preferences