logo template4

Kôpor sušené konce BIO 50 g

Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 525
Dostupnosť: na sklade
4.92 bez DPH
5.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Kôpor sušené konce BIO

Organické kôprové konce 50g
Náš BIO kôpor pochádza z kontrolovaného organického pestovania. Vyznačuje sa zvláštnou chuťou, ktorá dodá vašim miestnym receptom osobitý ráz.

Kôpor sa veľmi dobre hodí k rybám, je klasikou medzi bylinkami šalátu, napríklad k uhorkovému šalátu, a tiež vylepšuje bylinkové omáčky.

Kôpor sú sušené perovité listy rastliny z čeľade petržlenovej, z ktorej získavame aj semiačka kôpru. Bylina prináša sladkú, jasnú chuť hydine, rybám, zemiakom a syrom.
Aromatické listy sa používajú na dochutenie mnohých jedál, ako je losos, boršč, polievky a kyslé uhorky. Názov kôpru pochádza zo starého nórskeho slova „dilla“, čo znamená „upokojiť“ a odráža tradičné používanie kôpru ako tlmiča žalúdka.
 
Predpokladá sa, že kôpor pochádza z oblasti Stredozemného mora, možno z Egypta, a má dlhú a starodávnu históriu v mnohých krajinách ako kulinárska bylina aj liek. Stredomorské korene kôpru sú zrejmé aj dnes, pretože je bežným korením v gréckych a mnohých blízkovýchodných kuchyniach. Napríklad kôprová ryža, v perzštine známa ako „shevid-polo“, je bežnou prílohou k jedlám v Iráne a kôpor sa bežne používa v šalátoch, polievkach, omáčkach a rybích alebo zeleninových jedlách v gréckej kuchyni. Kôpor sa tiež stal typickým korením vo východoeurópskych a škandinávskych kuchyniach, často sa objavuje v poľských, rumunských a maďarských receptoch a možno je najviac spojený s gravlaxom, škandinávskou špecialitou pozostávajúcou zo surového lososa konzervovaného v cukre, soli a kôpru.
 
Pre jeho silný a výrazný zápach sa predpokladalo, že kôpor poskytuje ochranu pred čarodejníctvom a z vetvičiek byliny sa často vyrábali kúzla, ktoré sa nosili na odeve alebo sa umiestňovali okolo domu.
Kôpor patrí do čeľade Arecaceae. Jeho vedecký názov je Anethum graveolens. Sušenú kôprovú bylinu možno konzumovať ako jedlo alebo použiť na lekárske účely. V sanskrte sa nazýva Aadrit Vajrap ushpa Trinam a v hindčine Sukha Soa Ghas. Hlavné živiny dostupné v sušenej kôprovej byline sú nasledovné:
 
Super bohatý na vápnik, železo, horčík, draslík a vitamín B6
Najbohatší na sodík
Bohaté na mangán, fosfor, vitamín B2 (riboflavín) a vitamín C
Bohaté na meď, vitamín B1 (tiamín), vitamín B3 (niacín) a zinok
 
Odporúčané použitia: 
Pridáme k opečeným zemiakom a inej koreňovej zelenine
Pridajte do omáčok na báze kyslej smotany, dresingov na báze majonézy, šalátov a polievok
Funguje dobre ako potieranie mäsa alebo v omáčke k rybám
Kôpor je ideálnym korením pre biele ryby, mušle, kraby a iné morské plody. Len rýchle opraženie, trocha soli a dochutenie citrónovou šťavou a kôprom vytvára chutné jedlo.
 
Okrem toho sa kôpor perfektne hodí k cvikle, karfiolu, zeleru, kalerábu, fazuli a uhorkám. Ak doma zavárate, potom sú kôprové uhorky jasnou cestou. A nakoniec, príjemná chuť kôpru z neho robí dokonalého kamaráta pre pečené zemiaky s kyslou smotanou.
 
Vždy pridajte kôpr hneď na konci varenia, pretože teplo môže rýchlo rozptýliť chuť.

Kôpor je skvelý do nakladanej uhorky alebo do uhorkového šalátu.
Pikantné omáčky a marinády však môžete vykúzliť aj pomocou kôpru.
Kôpor sa veľmi dobre hodí aj k rybám alebo horčici.
Dôležitá informácia
Špičky kôpru nepoužívajte až do konca procesu varenia. Príliš veľa tepla, rýchlo stratí arómu.
Balené vo vysoko kvalitnom uzatvárateľnom vrecku s integrovanou bariérou proti vodným parám, aby nemohla preniknúť vlhkosť. To tiež znamená, že tovar zostane dlhšie čerstvý!