Asa foetida / čertovo lajno 50 g
Asa foetida / čertovo lajno 50g
Čertovo lajno s pískavicou gréckou (70%) - Sušená gumová živica z Ferula assa-foetida L. so zmiešanými semenami senovky gréckej
Asant sa získava zoškriabaním rovnomennej rastliny a potom sušením mliečnej šťavy. Asante rastie divoko od východného Stredomoria po strednú Áziu a po tisíce rokov sa používa predovšetkým ako korenie. Zatiaľ čo sa v Európe používal v staroveku a v stredoveku, asant v Indii si stále drží svoje miesto ako korenie.
Rastlina dostala meno pre svoju intenzívnu vôňu cesnaku a cibule. V Indii sú napríklad strukoviny dochucované asante, pretože korenie je nielen chutné, ale podporuje aj trávenie.
Asant sa veľmi dobre hodí aj k vyprážanému alebo grilovanému mäsu. V poslednej dobe sa Asant odporúča aj ako vhodný prostriedok na odpudzovanie kuny.
(Lat. Ferula asafoetida), nazývaný tiež Asant, Stinkasant
Asant: Sušená gumová živica, ktorá pochádza z koreňov rôznych druhov umbelliferous rodu "Gerula", sa používa hlavne vo vegetariánskej kuchyni v Indii.
2 - 3 m vysoká trvalka so svojimi jedľovitými listami a žltozelenými kvetnými dáždnikmi rastie v púštnych oblastiach, najmä v Iráne, Pakistane a Afganistane. V minulosti sa jedlá korenili už v roku 2000 pred naším letopočtom. s Asafoetida; najmä Rimania toto korenie používali veľmi často.
Ako chutí Asante?
Asante chutí štipľavo, trpko a veľmi silno ako cesnak. Vonia mimoriadne nepríjemne a štipľavo ako cesnak. Pri varení však vôňa zmizne.
použitie:
Asafoetida sa používa hlavne v mletej forme, asafoetida je dostupná v malých nádobách. Pretože gumovú živicu nie je možné zomlieť, pridávajú sa predtým semená senovky gréckej.
V Indii sú ochutené omáčky asante, nakladaná zelenina, ako sú čatní a kyslé uhorky, ale tiež strukoviny a ryby. V kuchyni severnej Indie sa korenie používa na mäsové a zeleninové prívarky, napríklad na kormy.
Ak je dávkovaná v malom množstve, posilňuje ďalšie korenie a arómy, ale nikdy by sa nemala používať spolu s cibuľou, pretože vývoj arómy by bol príliš intenzívny. Listy a stonky sa často konzumujú aj ako zelenina.
Je nevyhnutné uchovávať Asant vo vzduchotesných nádobách. Toto korenie určite dávkujte a používajte striedmo. Sumu môžete kedykoľvek neskôr zvýšiť.
Najlepšie je rozpustiť asant v troche horúcej vody.