Kel
Aktívne a prospešné látky z krížovej zeleniny sa uvoľňujú pri príprave jedla, krájaní, žuvaní a trávení. Naopak, veľká časť výživných látok sa varením zničí. Niekoľko štúdií preukázalo, že konzumácia kelu produkuje v črevách chemikálie, ktoré majú silné antioxidačné a protirakovinové účinky, pretože brzdia vývoj rakoviny u pokusných zvierat. Experimentálne štúdie naznačujú niekoľko možných spôsobov, ako môžu tieto zlúčeniny pomôcť predchádzať rakovine, ako napríklad:
Pomáhajú chrániť bunky a DNA
Pomáhajú deaktivovať karcinogénne látky
Majú antivírusovú a antibakteriálnu aktivitu
Majú protizápalové vlastnosti
Spôsobujú bunkovú smrť (apoptózu)
Inhibujú tvorbu krvných ciev (angiogenéza)
Inhibujú migráciu nádorových buniek (metastázy)