Vanilka
Ľudia používajú vanilku na liečbu črevných plynov a horúčky. Používajú ju aj na zvýšenie sexuálnej túžby (ako afrodiziakum). V potravinách a nápojoch je vanilka známym dochucovadlom, no pridáva sa aj do jedál na zníženie množstva cukru potrebného na sladenie. Niektorí ľudia pridávajú vanilku do jedla, aby pomohla zastaviť zubný kaz.
Vanilka je po šafrane druhé najdrahšie korenie, pretože pestovanie strukov vanilky je náročné na prácu. Napriek tomu je vanilka široko používaná v komerčnom aj domácom pečení, výrobe parfumov a aromaterapii.
Používa sa v pečive, nápojoch, pudingoch a dokonca aj v niektorých slaných jedlách, ako sú omáčky alebo vanilkové praženice. Vanilková esencia sa používa nielen na ochutenie dezertov, ale používa sa aj v niektorých horúcich nápojoch na dochutenie, ako je čaj, káva alebo dokonca mlieko.