Vlastnosti a výhody arónie
Hoci má impozantné množstvo telu prospešných prvkov, arónia je oceňovaná najmä pre svoj bohatý obsah antioxidantov. Antokyány a ostatné polyfenoly v arónii majú silné vlastnosti na zníženie oxidačného stresu, čo je skutočnosť, ktorá chráni bunky pred krátkodobým a dlhodobým škodlivým pôsobením voľných radikálov. Tiež fenolové zlúčeniny v arónii majú protizápalový, imunostimulačný a protirakovinový účinok.
Ako už bolo naznačené, hlavné zdravotné prínosy pravidelnej konzumácie produktov z arónie sú:
Silný antioxidačný účinok - pravdepodobne najdôležitejšiu úlohu, ktorú hrá arónia, je, že neutralizuje voľné radikály, spomaľuje proces starnutia buniek a znižuje riziko vzniku neoplastických buniek;
Zlepšenie zdravia kardiovaskulárneho systému – zníženie zlého cholesterolu (LDL), zvýšenie dobrého cholesterolu (HDL), udržanie optimálnej hladiny triglyceridov; tento kumulatívny účinok zabraňuje ukladaniu aterómových plátov v cievach a súčasne reguluje krvný tlak;
Regulácia hladiny cukru v krvi a citlivosť na inzulín;
Posilnenie imunitného systému – zvyšuje odolnosť organizmu voči sezónnym infekciám (najmä infekciám horných a dolných dýchacích ciest);
Protizápalové a analgetické účinky - zmierňujú bolesť mnohých druhov a znižujú systémový zápal;
Zlepšenie kognitívnych funkcií – môže prispieť k prevencii poklesu kognitívnych funkcií (napr.: zmiešaná demencia, Alzheimerova choroba);
Ochranný účinok proti niekoľkým typom rakoviny;
Zlepšenie vzhľadu pokožky, vlasov a nechtov – nepriamy výsledok, prostredníctvom antioxidačného účinku;
Regulácia črevného tranzitu (prevencia zápchy) - prostredníctvom prítomnosti vlákniny.
Formy podávania arónie
Ako na terapeutické účely, tak aj podľa osobných želaní možno aróniu konzumovať v rôznych formách:
Čerstvé ovocie – plody arónie možno konzumovať ako také alebo ich pridávať do ovocných šalátov, smoothies, jogurtov; treba mať na pamäti, že majú sťahujúcu chuť, čo môže z dlhodobého hľadiska znížiť záujem;
Čerstvá šťava z arónie (získaná lisovaním za studena z čerstvého ovocia) – je najkoncentrovanejšou formou konzumácie; aby sa ľahšie znášala, zvyčajne sa riedi vodou alebo čajom a pridávajú sa sladidlá (napr. med);
Aróniový prášok (celé sušené a mleté ovocie) – ľahšie sa zapracuje do jedla alebo nápojov; zachováva všetky aktívne zložky z čerstvého ovocia;
Čaj z listov arónie - sušené listy sa používajú na prípravu čaju; tento čaj možno osladiť, aby sa podporila dlhodobá konzumácia;
Aróniový sirup – má hustejšiu konzistenciu, býva doplnený medom a má koncentrovanú vôňu; možno použiť ako prírodné sladidlo;
Aróniový kompót - princíp uplatňovaný ako v prípade každého kompótu: plody sa uvaria a potom osladia cukrom; je to menej zdravá možnosť vzhľadom na veľké množstvo cukru;
Extrakt z arónie - koncentrovaná forma získaná extrakciou; zachováva všetky účinné látky;
Potravinové doplnky (aróniové pilulky) - extrakt alebo prášok z arónie vo forme tabliet, kapsúl, žuvacích tabliet alebo ampuliek; jednoduchšie na každodenné podávanie.
Ďalšie užitočné informácie o arónii
Existuje niekoľko druhov arónie: Aronia melanocarpa, Aronia arbutifolia, Aronia prunifolia; najrozšírenejšia a zároveň medicínsky zaujímavá je Aronia melanocarpa;
Arónia je tiež dekoratívny ker, ktorýkvitne na jar bielymi kvetmi zoskupenými v strapcoch;
Listy a kvety arónie sú okrem plodov jedlé a majú zasa terapeutické vlastnosti;
Bežné názvy plodov arónie môžu zahŕňať: čierne bobule, čierne hrozno...
Vzhľadom na tanínovú a horkú chuť sa arónia dobre kombinuje s medom a iným sladkým ovocím; teda šťava z arónie môže byť zmiešaná s jablkovou, hruškovou, slivkovou šťavou na zlepšenie chuti;
Plody arónie sa musia zbierať ručne od augusta do septembra, keď sú zrelé a majú intenzívnu farbu; s najväčšou pravdepodobnosťou ich potom ľahšie nájdete na trhu a v supermarketoch.
Na záver, arónia je určite veľmi dôležitým ovocím, uznávaným pre veľké množstvo živín a výrazné antioxidačné účinky. Pravidelná konzumácia produktov z arónie, ako je džús, čaj alebo doplnky stravy, prináša špeciálne zdravotné benefity. Netreba však zabúdať na fakt, že aj keď sa to môže zdať ako potravina plná benefitov pre váš organizmus, vždy sa musíte opýtať lekára, ktorá forma konzumácie je pre vás najvhodnejšia a v akých dávkach môžete aróniu užívať na udržanie optimálneho zdravia.
Na záver, keď hovoríme o arónii, musíme poznať nasledujúce aspekty. Po prvé, tieto plody by nemali konzumovať ľudia trpiaci vredmi alebo tí, ktorí majú vysoký stupeň zrážanlivosti. Tiež čerstvé ovocie nám môže spôsobiť nepriaznivé účinky, ako je nevoľnosť, bolesť, hnačka, vracanie.