Rozmarín sušené listy 100 g
Rozmarín sušené listy 100 g
Rozmarín, ktorý pochádza z suchej pobrežnej oblasti okolo Stredozemného mora, sa dnes pestuje na celom svete a vyrába sa ako kulinárska bylina aj ako prísada do kozmetických výrobkov. Jeho korenistá aróma sa výborne spája s bazalkou, oreganom, tymiánom, cesnakom, majoránom, feniklom.
Rozmarínový čaj si pripravíte máčaním byliny vo vriacej vode po dobu 3 až 5 minút. Pridajte do mäsových gulášov, marinád, paradajkových omáčok, zeleniny. Infúzia rozmarínu alebo mletá bylina sa môže použiť v domácich výrobkoch na starostlivosť o pokožku.
Rozmarín je atraktívny vždyzelený ker z čeľade Lamiaceae s listami ako je ihličie. Najviac sa s ňou stretnete na pobreží Čierneho mora, rastie, ale pestuje sa aj v záhradách.
Rastlina dosahuje výšku 60 cm a priemer 1,5 - 2,5 metra. Rozmarínový krík sa musí často orezávať, aby bol kompaktný. Rozmarín kvitne mnohými svetlomodrými farbami na konci jari a veľmi zriedkavo na jeseň.
Starí ľudia hovoria, že rozmarín rastie 33 rokov, aby dosiahol vek Krista, keď bol ukrižovaný. V staroveku dávali pod vankúše vetvičky rozmarínu na ochranu pred zlými silami a nočnými morami.
Užitočné vlastnosti:
Rozmarín je vynikajúcim zdrojom antioxidantov a protizápalových zlúčenín, ktoré pomáhajú a stimulujú imunitný systém a zlepšujú krvný obeh. Antioxidanty obsiahnuté v sušených listoch rozmarínu neutralizujú voľné radikály.
V európskom ľudovom liečiteľstve sa listy rozmarínu často používajú pri tráviacich problémoch.
Vôňa rozmarínu sa spája so zlepšením nálady, očisťuje myseľ, zmierňuje stres, ako aj symptómy úzkosti.
Kulinárske využitie:
Sušené listy rozmarínu sú vhodné ako doplnok do polievok, šalátov, pečeného mäsa, húb, varených rýb, marinád a iných.
Rozmarín dodáva príjemnú chuť mäkkým syrom, zemiakom, zverine, rybám, vaječnému cesta, pričom je výborným dochucovadlom jahňacieho a teľacieho mäsa. Rozmarín je vhodné pridať aj na mäso pripravené na grile.
V kulinárstve sa rozmarín používa najmä pre svoju schopnosť potlačiť špecifický zápach niektorých druhov mäsa, ako je baranie a bravčové mäso.
Ingrediencie:
Sušené listy rozmarínu.
Použitie:
Kulinárske:
Ako korenie do jedál, omáčok, šalátov a pod.
Na prípravu čaju:
1 polievková lyžica zalejeme 400 g vriacej vody. Nechajte namočiť 2 hodiny. Užíva sa 3x denne pred jedlom.
Balenie: 100 g
Pôvod: Bulharsko
Prečítajte si: Rozmarín: výhody, vlastnosti, kontraindikácie