Rozmarín: výhody, vlastnosti, kontraindikácie
Rozmarín, známy pod vedeckým názvom Rosmarinus officinalis, je aromatická bylina s dlhou históriou v kuchyni, medicíne a tradičnom použití. Rozmarín je trváca rastlina, ktorej pôvod je v Južnej Amerike a oblasti Stredozemného mora, patrí do čeľade Lamiaceae, spolu s mätou, oreganom, tymianom, bazalkou a levanduľou. Používa sa už od staroveku pre svoje liečivé vlastnosti, na zmiernenie bolesti svalov, podporu imunitného systému, ale aj na zlepšenie pamäti a dokonca aj ako pomocný prostriedok pri raste vlasov. Od 14. storočia sa začal používať aj v parfumérskom priemysle.
Rozmarín je aromatická rastlina, ktorá sa po stáročia používa pri liečbe závažných ochorení. Považuje sa za elixír mladosti, pretože posilňuje chudokrvné organizmy a pôsobí v boji proti procesom starnutia. Až do 20. storočia, keďže ide o mimoriadne antiseptikum, sa používal na čistenie vzduchu v nemocniciach v Európe pálením vetvičiek. V staroveku sa táto rastlina používala na konzervovanie mäsa.
Priaznivé vlastnosti rastliny sú dané rôznymi druhmi antioxidantov, ktoré obsahuje. Rastlina je veľmi bohatá na vitamíny z B-komplexu, dôležité množstvá vitamínu A a vitamínu C. Rozmarín sa odpradávna využíval ako liečivá a koreninová rastlina.
Aké výhody má rozmarín?
Rozmarín má dôležité účinky na ľudské telo, a to nasledovné:
podpora imunitného systému a zlepšenie obehového systému, najmä vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam;
ochrana tela pred oxidačným stresom;
prispieva k zníženiu stresu;
rozmarínový čaj tiež pomáha zdraviu tráviaceho systému;
zlepšenie kognitívnych funkcií - rozmarín obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať kognitívne funkcie a mentálne zameranie; dá sa použiť na zlepšenie pamäti a jasnosti myšlienok.
stimulácia krvného obehu - rozmarínová tinktúra môže pomôcť zlepšiť krvný obeh; tento účinok môže pomôcť podporiť zdravie kardiovaskulárneho systému a dodať základné živiny do rôznych častí tela;
antioxidačné vlastnosti – rozmarín je známy svojim vysokým obsahom antioxidantov; Rozmarínová tinktúra môže poskytnúť tieto antioxidanty, pomáha bojovať proti oxidačnému stresu a chrániť bunky pred poškodením;
povzbudzujúci účinok a zníženie únavy - jeho svieža vôňa a jeho stimulačné vlastnosti môžu prispieť k zníženiu únavy a stresu; inhalovanie alebo používanie tinktúry v aromaterapii môže priniesť zvýšenú energiu a duševnú jasnosť;
podpora imunitného systému - účinné látky v rozmarínovej tinktúre môžu priaznivo pôsobiť na imunitný systém, pomáhajú chrániť organizmus pred infekciami a chorobami.
omladenie vlasov - rozmarínovú vodu je možné použiť na záverečný oplach po umytí vlasov, prospešná pre ich posilnenie; hovorí sa, že stimuluje cirkuláciu v pokožke hlavy a zabraňuje vypadávaniu vlasov;
revitalizácia pleti – rozmarínovú vodu možno použiť ako pleťové tonikum; môže mať adstringentné a antioxidačné vlastnosti, pomáha čistiť póry a udržiavať zdravú pleť;
relaxačný účinok vo vani - pridanie rozmarínovej vody do kúpeľa môže poskytnúť relaxačný a osviežujúci zážitok; jeho príjemná vôňa môže pomôcť znížiť stres a únavu;
antiseptické vlastnosti – rozmarínová voda môže mať antiseptické vlastnosti, je užitočná pri liečbe podráždenia kože a prevencii infekcií;
zlepšenie krvného obehu v nohách - zmes rozmarínovej vody možno použiť na kúpeľ nôh, ktorý má potenciál zlepšiť krvný obeh a znížiť nepohodlie spojené s unavenými nohami.
Aké vlastnosti má rozmarín?
Rozmarín, bohatý na antioxidanty, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu, môže pomôcť zabrániť predčasnému starnutiu, má nasledujúce vlastnosti:
protizápalové a analgetické -
rozmarínový olej má protizápalové a analgetické vlastnosti a možno ho použiť na zmiernenie bolesti svalov a kĺbov;
podpora trávenia – konzumácia rozmarínu môže pomôcť zmierniť tráviace problémy a znížiť nadúvanie;
regulácia krvného tlaku – niektoré zlúčeniny v rozmaríne môžu prispieť k udržaniu krvného tlaku v normálnych medziach;
príjemná vôňa - rozmarín je známy svojou príjemnou vôňou a často sa používa v gastronómii na okorenenie rôznych jedál;
antibakteriálne a protiplesňové - rozmarínový olej môže mať antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a môže byť použitý v starostlivosti o pleť;
napomáha rastu vlasov – rozmarín môže podporovať rast vlasov a dá sa použiť pri rôznych vlasových kúrach.
Ako ho používať
Rozmarín možno použiť ako čaj alebo aj ako doplnok stravy vo forme tinktúr alebo éterických olejov, ktoré by sa mali aplikovať iba zvonka. V malých dávkach je použitie rozmarínu bezpečné; namiesto toho vo veľkých množstvách povedie ku kŕčom, zvracaniu a dokonca k pľúcnemu edému.
Rozmarín možno použiť rôznymi spôsobmi:
kulinárske - suchý alebo čerstvý rozmarín sa môže pridávať do rôznych kulinárskych prípravkov, aby poskytli špeciálnu chuť a vôňu;
esenciálny olej - rozmarínový esenciálny olej možno použiť v aromaterapii alebo pri kozmetických ošetreniach pri starostlivosti o pleť a vlasy;
čaj - lúhovaním lístkov rozmarínu v horúcej vode môžete pripraviť chutný a zdravý čaj.
Listy rozmarínu sa používajú ako korenie v kulinárskej oblasti. Má vysoký obsah vápnika, železa a vitamínu B6. Rozmarínový esenciálny olej je široko používaný ako aromatická prísada v kozmetickom priemysle (do mydiel, parfumov a krémov), v potravinárstve (na alkoholické nápoje, dezerty, sladkosti) a rôznych jedálnych lístkoch.
Vňať rozmarínu má drobné ihličkovité lístky a výraznú vôňu. Často sa používa na dochutenie kulinárskych prípravkov. Vetvička čerstvého alebo sušeného rozmarínu je všestranným korením v kuchyni. Môže sa pridať k mäsu, rybám, zelenine alebo chlebu, aby získal aromatickú chuť. Vetvičky rozmarínu sa môžu pridávať do čajov alebo nálevov, čím dodávajú príjemnú aromatickú nôtu. Môže tiež poskytnúť určité výhody pre tráviaci systém.
Rozmarínová tinktúra sa vyrába vylúhovaním vetvičiek rozmarínu v alkohole, zvyčajne vodke alebo obilnom alkohole, aby sa extrahovali účinné látky rastliny. Táto metóda koncentruje chuť a prospešné zlúčeniny rozmarínu. Esenciálny olej z rozmarínovej tinktúry sa môže použiť v aromaterapii alebo sa môže zriediť v nosnom oleji, aby poskytoval výhody počas masáže. Jeho povzbudzujúca vôňa údajne prispieva k relaxácii a stimulácii. Rozmarínová tinktúra zriedená v nosných olejoch sa môže aplikovať lokálne na podporu zdravia pokožky. Jeho antioxidačné zlúčeniny môžu pomôcť chrániť pokožku pred oxidačným stresom. Ako koncentrovaný extrakt sa rozmarínová tinktúra odporúča užívať s mierou. Pridajte pár kvapiek do rôznych receptov alebo kozmetických roztokov.
Rozmarín sa odporúča pri prevencii určitých stavov, ako sú:
v oblasti imunitného a srdcového systému;
tie, ktoré súvisia s dlhodobým stresom;
na cerebrálnej úrovni - zdá sa, že tiež pomáha znižovať úroveň úzkosti a dokonca pomáha zlepšovať spánok;
Zdá sa, že rozmarínové doplnky dokonca zabraňujú makulárnej degenerácii.
Ako pripraviť rozmarínový čaj?
Nálev - pripravuje sa z čajovej lyžičky
sušeného rozmarínu pridanej do 250 ml vody alebo z lyžice čerstvých stoniek na liter vody. Nechajte vylúhovať 10-15 minút, potom sceďte. Pite ho osladený medom, citrónovou šťavou alebo užívajte 2 šálky nálevu denne 30 minút pred jedlom.
Voda, ktorú použijete na nálev, nesmie byť prevarená, inak sa mnohé účinné látky zničia. Vodu priveďte k bodu varu, potom ju nechajte 3-4 minúty vychladnúť. Až potom sa môže naliať na listy rozmarínu. Po ďalších 5 minútach je čaj už možné skonzumovať.
Aké sú výhody rozmarínového čaju?
Zo šálky správne pripraveného rozmarínového čaju asimilujete vitamín A, tiamín (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), niacín (vitamín B3), vitamín B6, vitamín B12 a vitamíny C, D, E a K.
Rozmarín sa používa na liečbu chorôb, ako je asténia, poruchy pamäti, bronchiálna astma, kolitída, abdominálna plynatosť, akútna hepatitída, cirhóza pečene, hypercholesterolémia, srdcová neuróza, migréna. Rozmarínový čaj pomáha pri liečbe nadúvania, podráždenia žalúdka, podráždenia čriev. Optimálnym fungovaním pečene je zabezpečené dobré trávenie, čím sa predchádza vzniku ochorení pečene (žltačka, ascites, biliárna dyskinéza, chronická cholecystitída, vírusová hepatitída a zlyhanie pečene). Pôsobí na nedostatok chuti do jedla stimuláciou chuti do jedla. Pomáha tiež normalizovať periférny a cerebrálny obeh, znižovať duševnú a intelektuálnu prepracovanosť, znižovať závraty, udržiavať normálnu koncentráciu cholesterolu v krvi, udržiavať krvný tlak v normálnych medziach, eliminovať nepohodlie, ktoré sa vyskytuje na úrovni osteoartikulárneho aparátu. .
Rastlina priaznivo pôsobí na nervový systém a kardiovaskulárny systém, má pozoruhodné účinky na pamäť, stabilizuje emócie. V chladnom období rozmarín lieči dýchacie ťažkosti a upokojuje kašeľ spôsobený prechladnutím alebo chrípkou.
Rozmarínový čaj sa odporúča najmä určitým sociálnym kategóriám: novinárom, študentom, obchodníkom, ľuďom, ktorí vyvíjajú trvalé intelektuálne úsilie a pracujú proti času. Ak chcete mať silný tonus, najmä tieto sociálne kategórie, je dobré konzumovať denne dve až tri šálky rozmarínového nálevu.
Kontraindikácie
Rozmarín môže byť vo veľkých dávkach toxický, preto je dôležité nekonzumovať a nepoužívať nadmerné množstvo rozmarínového oleja. Treba sa mu vyhýbať aj počas tehotenstva alebo dojčenia.
Ďalšie kontraindikácie použitia alebo konzumácie rozmarínu sú:
liekové interakcie – pred použitím rozmarínového oleja sa poraďte s lekárom, pretože môže interagovať s niektorými liekmi, ako sú diuretiká, antikoagulanciá (ktoré môžu viesť ku krvácaniu) alebo antihypertenzíva; rozmarín obsahuje aj salicylát, ktorý môže podporovať krvácanie; môže tiež ovplyvniť elimináciu niektorých liečiv metabolizovaných pečeňou, čo podstatne zvýši pečeňovú toxicitu;
alergie - u ľudí s alergiou alebo citlivosťou na rastliny z čeľade Lamiaceae (mäta, šalvia, oregano) sa môžu vyvinúť alergické reakcie na rozmarín.
Rozmarín je bylina so širokou škálou výhod a použití, od podpory kognitívnych funkcií až po zvládanie bolesti svalov. Mal by sa však používať s opatrnosťou a v rámci odporúčaných dávok a pred použitím rozmarínu na terapeutické účely sa vždy odporúča konzultácia s lekárom.
Doporučujeme zakúpiť: