Kyselina mliečna v kozmetike: Tu je to, čo potrebujete vedieť
Ak sa už nejaký čas venujete starostlivosti o pleť, slovo kyselina mliečna určite zarezonuje. Aj keď ste o nej ešte nepočuli, sme tu, aby sme vám o tom všetko povedali.
Kyselina mliečna, považovaná za jednu z najmiernejších alfa-hydroxykyselín (AHA), sa používa v chemickom peelingu a iných ošetreniach na zníženie tmavých škvŕn, jaziev a prejavov starnutia.
Kyselina mliečna je prírodná forma multifunkčnej kozmetickej zložky, ktorá sa vyrába fermentáciou kukurice. Ľudské telo produkuje a využíva túto jemnú kyselinu na udržanie optimálnej rovnováhy pH používanej pri obrane proti hubám a baktériám. Kyselina mliečna je alfa-hydroxykyselina, ktorá odlupuje bunky na povrchu pokožky tým, že rozkladá materiál, ktorý drží kožné bunky pohromade.
Kyselina mliečna v porovnaní s kyselinou glykolovou alebo kyselinou citrónovou vykazuje výrazne znížené podráždenie a zároveň ponúka výraznú účinnosť v exfoliačných a omladzujúcich prípravkoch. Pri použití v koncentráciách 2 % alebo menej bude kyselina mliečna fungovať; Funkcie regulujúce pH, antimikrobiálne funkcie a funkcie viazania vlhkosti. Pri použití v koncentráciách vyšších ako 2% bude kyselina mliečna vykonávať rovnaké funkcie a ponúka:
vylepšené účinky zosvetlenia pokožky
zlepšená syntéza kolagénu a elastínu.
zrýchlená exfoliácia a obnova buniek.
odstránenie korneocytov alebo „mŕtvej/zrohovatenej“ vrstvy kože na odhalenie sviežejšieho a mladšieho vzhľadu.
Výhody kyseliny mliečnej pre pokožku
1. Pôsobí ako exfoliant
Kyselina mliečna funguje tak, že preniká cez povrch pokožky. Rozkladá a absorbuje odumreté kožné bunky, aby odhalila novšie, zdravo vyzerajúce kožné bunky. Vďaka tomu bude vaša pleť vyzerať jasnejšie a mladšie.
Tiež urýchľuje pomer bunkovej výmeny, čím nahrádza odumreté kožné bunky zdravšími bunkami.
2. Vybledne vzhľad jemných liniek a vrások
Kyselina mliečna je obľúbenou zložkou kozmetických produktov proti starnutiu. Je to kvôli jej kvalite, ktorá znižuje výskyt predčasných známok starnutia. Jej hydratačné vlastnosti môžu spôsobiť, že vaša pokožka bude vyzerať plnšie a bez vrások.
Táto AHA je tiež známa svojimi vlastnosťami stimulujúcimi kolagén. Kolagén je vláknitý proteín prítomný v epidermis a dermis. Proteín je zodpovedný za udržanie vašej pokožky pevnej a zabraňuje ochabovaniu. Ale so slnením a vekom sa produkcia kolagénu vo vašom tele zhoršuje. To je dôvod, prečo potrebujete vo svojej starostlivosti o pleť niečo, čo môže zvýšiť kolagén.
3. Má hydratačné vlastnosti
Akokoľvek rozporuplne to môže znieť, kyselina mliečna pomáha pri hydratácii pokožky. Zatiaľ čo väčšina hydroxykyselín má tendenciu vysušovať pokožku, kyselina mliečna medzi nimi vyniká. Má hydratačné vlastnosti, vďaka ktorým bude vaša pokožka hladšia a napnutejšia. Môže tiež pomôcť znížiť prejavy starnutia a ochabnutej pokožky.
4. Redukuje tmavé škvrny a škvrny
Tmavé škvrny, slnečné škvrny a melazma môžu byť redukované použitím kyseliny mliečnej na koži. Štúdie naznačujú, že kyselina mliečna inhibuje aktivitu tyrozinázy. Tyrozináza je enzým prítomný vo vašej koži, ktorý je zodpovedný za produkciu melanínu, ktorý dáva vašej pokožke jej farbu. Priame vystavenie slnku môže viesť k zvýšenej produkcii melanínu, vďaka čomu bude vaša pokožka vyzerať tmavšia (opálená). Prispieva tiež k vzniku tmavých škvŕn.
Kto môže používať kyselinu mliečnu?
Je známe, že kyselina mliečna je najmiernejšou zo skupiny hydroxykyselín. Je dobre znášaná všetkými typmi pleti, vrátane citlivej. Ak však máte citlivú pokožku, pred aplikáciou čohokoľvek na tvár sa vždy vykonajte náplasťový test.
Vedeli ste?
Kyselina mliečna sa často odporúča vo svojej lokálnej forme na liečbu a zmiernenie príznakov ekzému, psoriázy a iných suchých kožných ochorení.
Ako začleniť kyselinu mliečnu do svojho denného režimu starostlivosti o pleť?
Vďaka svojej miernej povahe je kyselina mliečna jednou z najlepších alfa-hydroxykyselín na začlenenie do vášho režimu starostlivosti o pleť. Je vhodná aj pre citlivé typy pleti a ponúka rôzne výhody v rôznych koncentráciách. Má však svoj podiel na vedľajších účinkoch. Takže ako každý nový produkt starostlivosti o pleť, aj náplasťový test je nutnosťou.
Kyselina mliečna sa používa v rôznych koncentráciách na riešenie rôznych problémov. V nižších koncentráciách funguje ako zvlhčovadlo, ktoré priťahuje vlhkosť na povrch vašej pokožky. Jej exfoliačné vlastnosti pôsobia vo vyšších koncentráciách. Každodenné používanie kyseliny mliečnej veľmi závisí od koncentrácií, v ktorých ju používate.
Kyselina mliečna sa predáva v kozmetických produktoch v koncentráciách medzi 0,5-30%. Začnite s nižšími koncentráciami a potom prejdite na vyššie. Odporúčame používať ju 2-3 krát týždenne a postupne začleňovať do vášho denného režimu starostlivosti o pleť.
Upozornenie pre citlivé typy pleti:
Ak máte citlivú pokožku, skúste sa držať produktov s 5% kyselinou mliečnou v nich. Pred použitím vždy nezabudnite vykonať test náplasti. Ak vaša pokožka po 24 hodinách testovania nereaguje na produkt, ktorý používate, pokračujte a používajte ju 2-3 krát týždenne. Môžete zvýšiť alebo znížiť frekvenciu používania tejto AHA v závislosti od toho, ako na ňu vaša pokožka reaguje.
Možné vedľajšie účinky kyseliny mliečnej
Aj keď je táto hydroxykyselina jemnejšia ako ostatné, má svoj podiel vedľajších účinkov. Tie sú: Citlivosť na slnko, Suchosť, Sčervenanie, Pálenie
Ak pravidelne používate topickú kyselinu mliečnu, dajte si záležať na tom, aby ste si 30 minút pred tým, ako vyjdete von, naniesli aspoň SPF 30 opaľovací krém. Aplikujte znova každé dve hodiny, aby ste ochránili pokožku pred spálením.
Príliš časté vynechávanie opaľovacieho krému môže zhoršiť stav pokožky, ako sú tmavé škvrny a vrásky. Vždy si pamätajte, že kyselina mliečna je exfoliant, ktorý vystavuje vaše nové, mladšie vyzerajúce kožné bunky vplyvom prostredia.
Použitie kyseliny mliečnej v DIY kozmetike
Kyselina mliečna je populárna v kozmetike proti starnutiu, AHA sa pridáva do krémov, pleťových vôd a iných produktov, aby pomohla odstrániť nežiaduce známky starnutia, ako je zmena farby, drsnosť pokožky a vrásky. Tento produkt, vyrobený fermentáciou uhľohydrátov, neobsahuje materiály živočíšneho typu. Kyselina mliečna sa často používa ako miernejšia alternatíva kyseliny glykolovej. Kyselina mliečna môže byť tiež použitá ako prostriedok na úpravu pH vo formulácii.
Je to jedna z najšetrnejších AHA látok používaných v starostlivosti o pleť
1⃣ Pri použití v produktoch starostlivosti o pleť zvyšuje kyselina mliečna bunkový obrat tým, že odstraňuje odumreté kožné bunky z vrchnej vrstvy pokožky. Výsledkom je hladká, rovnomerne tónovaná pokožka.
2⃣ Pomáha redukovať akné tým, že zabíja baktérie spôsobujúce akné, ako aj znižuje upchaté póry.
3⃣ Znižuje výskyt jemných liniek a vrások a zároveň zvyšuje plnosť pokožky.
4⃣ Kyselina mliečna je jemnejšia v porovnaní s kyselinou glykolovou, pretože obsahuje väčšie molekuly a zároveň poskytuje podobné výsledky, vďaka čomu je účinnejšia pre citlivú pokožku.
5⃣ Znižuje hyperpigmentáciu a pomáha vyrovnať tón pleti.
6⃣ Kyselina mliečna sa tiež používa ako modifikátor pH, zvyčajne na zníženie pH vo formuláciách. Stačí pridať niekoľko kvapiek do vášho produktu a potom znova otestovať pH, aby ste sa uistili, že je v odporúčanom rozsahu.
Kyselina mliečna je alfa-hydroxy kyselina, a preto bude mať vynikajúce exfoliačné vlastnosti, aj keď sú slabšie ako pri kyseline glykolovej. AHA produkty je možné použiť aj ako samostatné ošetrenie. Tak isto AHA môžu byť zahrnuté v iných produktoch, existujú určité nekompatibility, ktoré môžu vzniknúť s AHA kvôli ich požiadavke na nízke pH.
Produkty s kyselinou mliečnou by mali mať pH 3,3 až 4,0 kvôli bezpečnosti pri zachovaní účinnosti (Poznámka pri pH 5,5 sú AHA úplne neúčinné).
Kyselina mliečna má pKa 3,86, čo znamená, že pri pH 3,86 bude roztok obsahovať 50 % kyseliny mliečnej a 50 % laktátovej soli. Zníženie pH o 0,5 pH jednotky na pH 3,36 je dostatočné na posunutie tejto rovnováhy v prospech kyseliny a pH 2,86 bude viac ako 90 % zložky existovať vo forme kyseliny.
Ak chcete použiť koncentrovanú AHA, potom väčšina referencií navrhuje kyselinu glykolovú. Hoci je to lacné a získava sa v 70 % tekutej forme, pre svoju zjavnú aktivitu má svoje nebezpečenstvo v tom, že rýchlo spáli pokožku s katastrofálnymi následkami. TGA a SUSDP (Výbor pre jedy) ustanovili, že kyselina glykolová by sa mala používať maximálne 30 % (a pokiaľ možno nie viac ako 20 %) a pH vyššie ako 3,5. V opačnom prípade by sa považovala za terapeutický tovar a na etikete by mali byť rôzne upozornenia na jedy. Preto je bezpečnejšie používať kyselinu mliečnu.
Pokiaľ ide o koncentráciu kyseliny mliečnej pri používaní, odporúčame pracovať medzi 1 – 20 %.
Čo nemôžete miešať s kyselinou mliečnou?
Kyselina mliečna by sa nikdy nemala miešať s vitamínom C. Táto kombinácia posunie pH produktu ďalej smerom ku kyslej strane, čo môže spôsobiť podráždenie pokožky. Tiež kyselina mliečna, ktorá je miernejšia, môže byť ovplyvnená, keď sa zmieša s vitamínom C, pretože je to príliš silná alfa-hydroxykyselina na to, aby fungovala spolu s kyselinou mliečnou.
Kyselina mliečna by sa nikdy nemala miešať s vitamínom C. Táto kombinácia posunie pH produktu ďalej smerom ku kyslej strane, čo môže spôsobiť podráždenie pokožky. Tiež kyselina mliečna, ktorá je miernejšia, môže byť ovplyvnená, keď sa zmieša s vitamínom C, pretože je to príliš silná alfa-hydroxykyselina na to, aby fungovala spolu s kyselinou mliečnou.
INCI: lactic acid
Rozpustná vo vode, alkohole a glycerole
Špecifická hmotnosť: 1,17
Pôvod: Naša kyselina mliečna sa vyrába fermentáciou kultivovaných baktérií prostredníctvom biotechnológie.
Pôvod: Naša kyselina mliečna sa vyrába fermentáciou kultivovaných baktérií prostredníctvom biotechnológie.
Vzhľad: sirupovitá kvapalina
Upozornenie: Neaplikujte priamo na pokožku. Je silne kyslá. Toto by vás spálilo! Tento produkt by sa mal pridávať do prípravku odporúčanou rýchlosťou použitia, pričom konečné pH vášho produktu nie je nižšie ako pH 3,5