Palina ročná, pravá
Palina obsahuje zlúčeniny, o ktorých je známe, že stimulujú trávenie podporovaním funkcie pečene a žlčníka. Prínos sa môže zvýšiť, keď sa kombinuje s inými tráviacimi rastlinami, ako sú mäta a zázvor. Ukázalo sa tiež, že podporuje zdravý obeh. Výskum navyše naznačuje, že palina má určité neuroprotektívne vlastnosti. Rovnako ako mnoho iných rastlín je sladké palina zdrojom antioxidantov. Táto kvalita bola opäť spojená s jedným z jej tradičných použití v Európe na podporu hojenia kožných rán.
Palina sa ako liečivá rastlina používa už od staroveku. Pripisuje sa jej množstvo účinkov, vrátane zvýšenej chuti do jedla, trávenia a menštruácie. Pomáha tiež pri bolestiach hlavy, žltačke a zápaloch. V starovekom Grécku bola rastlina zasvätená panenskej bohyni lovu Artemis. V Egypte ju ako milostnú mágiu používala aj bohyňa plodnosti Bastet. V stredoveku popísala použitie ako liečivú rastlinu podrobne Hildegard von Bingen, ktorá kladie dôraz predovšetkým na vonkajšie použitie. Okrem toho sa palina používa v šatníkoch proti moliam. Tiež sa považuje za účinnú ochranu pred čarodejníctvu a démonickým vplyvom a používa sa v rôznych rituáloch aj v bylinkových vreckách proti nespavosti.
Ľudová medicína používa palinu ako liečivý a zdravotný prostriedok so svojím mnohostranným účinkom: sedatívum, hemostatikum, tonikum, antipyretikum, antihelmintikum, antimikrobiálny prostriedok, stimuluje menštruačný cyklus u žien, antikonvulzívum, choleretikum, diaforetikum, laxatívum, protizápalový prostriedok, reguluje hladinu cukru v krvi. , eliminuje zápach z úst, proti nevoľnosti. Palina stimuluje trávenie, najmä keď konzumujete mastné jedlá.
Esenciálny olej z paliny má antimikrobiálne a fungicídne účinky. Rovnaký účinok má aj alkoholový extrakt z listov. Palina je protijed na ópium. V minulosti ju dojčiace matky používali na odstavenie dojčiat, keď bolo potrebné prestať dojčiť.
Použite ako jedlo
Palina sa používa pri varení na obohatenie chuti a arómy jedál - chudých, s mäsom a rybami. Listy sa používajú čerstvé a suché.
Najobľúbenejšie použitie paliny je na ochutenie liehovín - piva a vína. Obohacuje chuť a arómu nápoja, ktorý produkuje kvalitatívne nový produkt. Svetovo preslávený alkoholický nápoj vermút je víno zaliate aromatickými bylinami, z ktorých hlavným je palina. „Vermouth“ jej ochranná známka a pochádza z nemeckého slova pre palinu - Wermut.
Letný nápoj s palinou
5 g (1 polievková lyžica) suchej paliny pravej sa varí 1 - 2 minúty v 250 ml vody. Ochlaďte, preceďte a v zmesi rozpustite 50 g medu. Pridajte 1 liter studenej vody a nechajte 2 hodiny v chladničke. Podáva sa chladený a v horúcich letných dňoch je nápoj osviežujúci.