Kyselina kójová - použitie a benefity v kozmetike
Saké nemusí byť prvá vec, ktorá vám napadne, keď premýšľate o starostlivosti o pleť, no toto japonské ryžové víno je zodpovedné za jednu z najobľúbenejších ingrediencií ázijských kozmetických produktov: kyselinu kójovú!
Kyselina kojová je vedľajším produktom fermentácie sladovej ryže používanej na výrobu saké a pôvodne sa nachádzala v niekoľkých druhoch húb. Názov Kojic je japonský a pochádza z „koji“, čo znamená „kultúra aspergillus oryzae (ryža)“. Vzhľad kyseliny kojovej produkovanej fermentačným procesom sa pohybuje od čírych, sivobielych až po svetložlté kryštály.
Táto kyselina sa všeobecne používa ako posilňovač konzervačných látok a chelátor. Chelatačné činidlá viažu stopové kovové kontaminanty vo vašej kozmetike obsahujúcej vodu, čím udržujú produkt dlhšie bez mikróbov. Samy o sebe nie sú konzervačné látky, len pomáhajú zabíjať mikróby tým, že ich vyhladujú.
Kyselina kojová je tiež veľmi účinná v tom, že pomáha pokožke vyzerať rovnomerne, čo z nej robí veľmi žiadanú zložku. Je tiež obľúbenou súčasťou mnohých produktov zameraných na starnúcu pleť so škvrnami.
Skúšali ste sa zbaviť hyperpigmentácie? Ak áno, mali by ste vedieť o kyseline kojovej, ktorá sa používa ako prostriedok na zosvetlenie pokožky vo väčšine kozmetických prípravkov.
Pýtate sa, čím je táto ingrediencia taká výnimočná? No, od jaziev po akné po tmavé škvrny, melazmu až po poškodenie slnkom, kyselina kojová dokáže liečiť množstvo vašich kožných problémov.
Kyselina kojová je prírodný metabolit produkovaný rôznymi druhmi húb. Zosvetľuje pokožku tým, že zabraňuje produkcii tyrozínu, aminokyseliny zodpovednej za produkciu melanínu (kožného pigmentu). Funguje tiež ako antioxidant vo vašich produktoch starostlivosti o pleť.
Pri skúmaní v akútnych, chronických a reprodukčných štúdiách sa kyselina kojová nezistila ako toxická látka. Do ľudskej pokožky sa vstrebáva pomaly, ale nedosahuje prah zdravotného rizika.
Zdroje a formy kyseliny kojovej
Aspergillus oryzae je jednou z húb, z ktorých pochádza kyselina kojová. Vzniká tiež počas fermentácie japonských potravinárskych produktov, ako je sójová omáčka a ryžové víno.
Používa sa najmä v sérach a depigmentačných krémoch. Môžete tiež nájsť kyselinu kojovú v rôznych formách vrátane práškov, čistiacich prostriedkov a mydiel.
Výhody kyseliny kojovej
Liečba melasmy: Melasma je bežné ochorenie kože, ktoré sa vyskytuje v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Na pokožke vytvára tmavé škvrny. Kyselina kojová pomáha liečiť melazmu zosvetľovaním pigmentovaných oblastí.
Proti starnutiu: Kyselina kojová má ochranu proti UV žiareniu, ktorá je známa tým, že lieči poškodenie spôsobené slnečným žiarením. To zase redukuje vaše starecké škvrny, jemné linky a vrásky, vďaka čomu budete vyzerať mladistvo.
Zosvetlenie jaziev: Kyselina kojová môže pôsobiť na jazvy na koži spôsobených akné alebo zraneniami. Nezlepší to však hrúbku tkaniva jazvy.
Antibakteriálne výhody: Kyselina kojová je tiež obohatená o antibakteriálne vlastnosti. Môže vám pomôcť v boji proti širokému spektru bežných bakteriálnych kožných infekcií. Kyselina kojová teda môže vyblednúť akné spôsobené baktériami.
Protiplesňové účinky: Kyselina kojová sa považuje za protiplesňový prvok. Používa sa v mnohých antifungálnych prípravkoch na zdvojnásobenie ich účinnosti. Kyselina kojová vám môže pomôcť predchádzať niektorým plesňovým infekciám, ako je lišaj, kvasinkové infekcie, kandidóza. Na liečbu týchto druhov plesňových infekcií môžete použiť mydlo z kyseliny kojovej.
Ako používať kyselinu kojovú v starostlivosti o pleť
Pri formulovaní kyseliny kojovej je potrebné vedieť niekoľko dôležitých vecí.
Kyselina kojová je rozpustná vo vode, ketónoch a alkoholoch
Úroveň použitia: 1-4%
Kyselina kojová môže mať potenciálne problémy s farebnou nestabilitou, ak sa s ňou nesprávne zaobchádza. Je veľmi dôležité používať demineralizovanú vodu. Potenciálny problém s farbou kyseliny kojovej možno zmierniť udržiavaním obsahu kovových iónov na čo najnižšej úrovni, najmä železa, a preto je používanie demineralizovanej vody také dôležité. Kyselina kojová je chelatačné činidlo pre mnohé kovové ióny, najmä pre železo. V skutočnosti sa reakcia kyseliny kojovej so železom používa ako kvantitatívna analytická metóda na stanovenie hladiny železa vo vode. Akákoľvek kozmetická formulácia okamžite zmení farbu, ak sa kyselina kojová pridá do vody, ktorá obsahuje železo. Preto by mal byť obsah železa minimálny.
Odporúčané dávkovanie kyseliny kojovej
Bolo vykonaných mnoho štúdií na určenie bezpečného množstva koncentrácie kyseliny kojovej. Podľa vedeckého výskumu je bezpečné použitie kyseliny kojovej v kozmetike v koncentrácii 1-4%.
Dve nedávne štúdie dospeli k záveru, že kombinácia 2 % kyseliny kojovej s 2 % hydrochinónu a 4 % kyseliny kojovej s 5 % kyseliny glykolovej účinne pôsobí na pigmentáciu.
Kombinácie ukázali viditeľné výsledky v 52% prípadov pigmentácie. Mali by ste sa však striktne vyhýbať predávkovaniu kyselinou kojovou (viac ako 4%), pretože môže viesť k vážnemu podráždeniu a citlivosti pokožky.
Tipy na používanie kyseliny kojovej v starostlivosti o pleť
Keďže kyselina kojová prichádza v mnohých formách, ako je prášok, pleťové vody, sérum atď., musíte mať na pamäti nasledovné:
Do prípravku pridajte 0,05-0,1% kyselinu askorbovú na stabilizáciu
Pri používaní kyseliny kójovej používajte iba nádoby z nehrdzavejúcej ocele alebo sklo.
Tiež by ste sa mali čo najviac vyhnúť kontaktu s teplom a vzduchom, pretože urýchľuje oxidáciu kyseliny kojovej a tým aj akékoľvek farebné zmeny.
1. Napríklad pri používaní práškov vždy zmiešajte kyselinu kojovú s vodou/mliekom a riaďte sa pokynmi k produktu.
2. Kyselina kojová zvyčajne začína vykazovať výsledky do dvoch týždňov. Ak chcete vidieť rýchlejšie výsledky, môžete pridať kyselinu glykolovú.
3. Keď si aplikujete krémy alebo séra s kyselinou kojovou, doprajte pokožke čas, aby ju úplne vstrebal.
4. V prípade produktov, ako je mydlo s kyselinou kojovou a čistiace prostriedky, odporúčame opláchnuť ich krátko po aplikácii.
5. Hoci sa produkty kyseliny kojovej používajú hlavne na tvár a ruky, môžete ju použiť takmer na akúkoľvek oblasť tela okrem očí, nosa, úst a intímnych partií.
Ak používate kyselinu kojovú dlhší čas, vaša pokožka môže byť citlivá na slnko. Vždy sa odporúča nosiť opaľovací krém a ochranný odev, aby ste predišli poškodeniu slnkom.
Aby ste sa vyhli akýmkoľvek závažným vedľajším účinkom, mali by ste pri používaní produktov kyseliny kojovej prijať nasledujúce opatrenia:
1. Neaplikujte kyselinu kojovú na poškodenú pokožku.
2. Ak máte alergie alebo iné kožné ochorenia, pred použitím akéhokoľvek produktu obsahujúceho kyselinu kojovú sa poraďte so svojím lekárom.
Kojic Acid Dipalmitate
Kyselina kojová prospieva pokožke tým, že pomáha odstraňovať a redukovať výskyt tmavých škvŕn a nerovnomerného tónu pleti v dôsledku poškodenia slnkom, pieh a starnutia, pričom pokožku jemne odlupuje. Kojic Acid Dipalmitate je vysoko kvalitný, čistý prášok kyseliny kojovej a kyseliny palmitovej.
Tmavé škvrny majú mnoho rôznych príčin a kojic acid dipalmitát je jedna aktívna zložka, ktorá je schopná efektívne vyriešiť tieto problémy.
Ako sa používa?
Táto zložka sa odporúča používať vo formuláciách do 5 %. Nepoužívajte pri silnejšej koncentrácii. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa prášok rozpustí v bielom oleji (parafín) alebo v nosnom oleji pred pridaním do krémovej alebo olejovej formulácie. Odporúčame používať túto zložku vo formuláciách s rozsahom pH 4-7.
Rýchle tipy
Dipalmitát kyseliny kójovej je stabilnejšia verzia kyseliny kojovej a nebudete mať zafarbené produkty ako pri Kojic acid. Stále však môže časom rekryštalizovať. Chráňte pred svetlom a skladujte na chladnom a suchom mieste.
Vyskúšajte si vyrobiť tento recept:
Odfarbovacie sérum s obsahom vitamínu B3 6% a kyseliny kojovej 4%