Kakaové maslo - použitie, výhody, benefity
Kakaové maslo je bohatý prírodný tuk pochádzajúci z kakaových bôbov obsiahnutých vo vnútri strukov kakaa. Kakao je názov pre surové nespracované fazule nachádzajúce sa v ich plodových tobolkách, zatiaľ čo kakao je názov pre fazuľu po zbere a spracovaní. Kakaové maslo, ktoré sa používa lokálne, sa topí pri telesnej teplote a pôsobí tak, že prirodzene upokojuje suchú a citlivú pokožku, a zároveň redukuje a zabraňuje vzniku jaziev a nežiaducich stôp. Kakaové maslo používané vo vlasoch zvlhčuje pramene, aby boli lepšie zvládnuteľné. Počas opravy poškodzuje kakaové maslo prirodzene sa vyskytujúce oleje, dodáva im objem a lesk, zvyšuje pevnosť a odolnosť, zväčšuje hrúbku a redukuje krepatenie. Ak sa kakaové maslo používa ako liečivo, funguje ako protizápalový zvlhčovač, ktorý poskytuje úľavu pokožke postihnutej opuchmi, podráždením a začervenaním. Má sa za to, že zvyšuje imunitu tela podporou relaxácie, a je dostatočne jemné na použitie pri popáleninách a infekciách bez toho, aby spôsobovalo ďalšiu citlivosť.
HISTÓRIA KAKAOVÉHO MASLA
Kakaové maslo, ktoré sa najčastejšie identifikuje ako prísada, ktorá dodáva čokoláde jej látku, konzistenciu a schopnosť topenia, je bohatý prírodný tuk pochádzajúci z kakaových bôbov obsiahnutých vo vnútri strukov kakaovníka. Táto botanická rastlina je tiež známa ako kakaovník a čokoládový strom, druhý názov je odvodený od mayského výrazu „Xocolatl“ - slovo pre čokoládu, ktoré odvodili od kakaovníka.
Samotné kakao dostalo niekoľko prezývok, najbežnejšia je Theobroma, čo znamená Jedlo bohov. Slovo „čokoláda“ je odvodené od aztéckeho slova Cacahuatl, čo znamená „čierny oriešok“, „ovocie kakaa“ alebo „božské jedlo“. Rovnaké meno je Cacahuatl, ktoré sa dostalo do ľudských sŕdc, ktoré boli obetované bohom alebo slnku, aby ich upokojili. Čokoláda sa tiež používala na posvätenie začiatku týchto obetí. U Mayov sa podobne verilo, že kakaovník má božský pôvod.
V západnej Afrike, kde sa vyrába viac ako polovica svetového komerčného kakaa, a v častiach Strednej a Južnej Ameriky, ako aj v Karibiku - krajinách, z ktorých pochádza - sa kakaové bôby zbierajú už celé storočia, aby sa z nich získalo kakaové maslo. Toto hladké zmäkčovadlo s jemnou arómou sa už po stáročia používa ako zvlhčovač, ktorý lieči a chráni pokožku a vlasy vystavené nepriaznivým účinkom slnka a vetra. Tento bledožltý jedlý rastlinný tuk sa roky používa pri výrobe toaletných potrieb a farmaceutických výrobkov. Kakaové maslo sa tradične používa aj na kulinárske účely, napríklad pri výrobe čokolády. Okrem kulinárskych a liečivých aplikácií sa kakaové bôby používali ako platidlo a naďalej sa ako také používajú v niektorých častiach Južnej Ameriky.
Už v rokoch 1500 - 400 pred naším letopočtom komunita Olmékov zistila, že plody kakaovníka sú nielen jedlé, ale že ovocie je možné spracovávať na rôzne účely, ktoré v priebehu vývoja viedli k vytvoreniu rôznych príchutí. Jedným z prvých objavov plodu kakaovníka bolo, že rozdrvením fazule a jej zmiešaním s vodou, korením, čili a bylinami sa vytvoril nápoj, ktorý sa označoval ako čokoláda, horký nápoj často vyhradený pre kňazov, kráľovské rodiny a ďalšie. V roku 600 pred naším letopočtom a v roku 400 po Kr. Zaviedli Mayovia a Aztékovia účinné techniky pestovania kakaa, ktoré symbolizovali hojnosť. Kakaové bôby sa nakoniec začali používať ako peňažná jednotka aj ako merná jednotka. Aztécke náboženské rituály často zahŕňali obete kakaových bôbov bohovi Quetzalcoatlovi, o ktorom sa verilo, že obdaroval ľudstvo kakaovským stromom, ktorý bol predtým vyhradený iba pre bohov. Fazuľa sa ponúkala aj v rituáloch venovaných mayskému patrónovi Kakaa, ako aj na pohreboch šľachticov.
Ovocie kakaa sa časom stalo známe vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Používa sa na liečenie črevných infekcií a hnačiek, na reguláciu štítnej žľazy, na zníženie sekrécie a ako mierny stimulant. Zistilo sa, že mladé listy stromu sú výhodné na dezinfekciu rán, zatiaľ čo šupky z fazule sa aplikovali ako liečivá na cukrovku a na ochorenia postihujúce pečeň, močový mechúr a obličky. Kakaové bôby a listy sa varili do zmesí na tíšenie kašľa, astmy, koliky, nechutenstva, slabosti, malárie, zlomenín, parazitov, zápalu pľúc a otravy. Nakoniec maslo vyrobené z fazule bolo použité na upokojenie a zmiernenie únavy, rozštiepenia pier, nepríjemných kožných stavov a popálenín.
Podľa historických zdrojov bol Kolumbus a jeho posádka v roku 1502 prvými Európanmi, ktorí prišli do styku s kakaovými bôbmi. Hovorí sa, že v Honduraskej zátoke počas štvrtej plavby ako prvé spozorovali na dne kanoe, ktoré nakoniec získalo meno „hnedé zlato“, ktoré patrilo domorodcom z Nového Španielska, ktorí používali fazuľu ako menu - peniaze, ktoré doslova rástli na stromoch.
Napriek tomu, že Kolumbus a jeho posádka našli fazuľu ako prví, bol to španielsky conquistador Hernando Cortez, ktorý zaviezol kakaovník do Európy. Predpokladá sa, že pri návšteve aztéckej komunity sa podelil o čokoládový nápoj s ich cisárom. Pestovanie kakaovníkov v Európe čoskoro migrovalo na východ, čo mu nakoniec umožnilo stať sa medzinárodnou komoditou. V roku 1828 vynašiel vedec Conrad Von Houten kakaový lis na extrakciu čistejšej čokolády. Kakaové maslo bolo objavené počas procesu lisovania kakaových bôbov.
VÝHODY KAKAOVÉHO MASLA
Hlavné chemické zložky kakaového masla sú: kyseliny olejové, kyselina stearová, kyselina palmitová, kyselina linolová, kyselina arachidová, kyselina palmitolejová, vitamín E, vitamín K, kyselina alfa-linolénová a fytosteroly (menovite stigmasterol).
OLEJOVÉ KYSELINY (OMEGA 9) sú známe tým, že:
Zachovajú jemnosť, vláčnosť a žiarivosť pokožky a vlasov
Stimulujtú rast hrubších, dlhších a silnejších vlasov
Znížujú výskyt starnutia, ako sú predčasné vrásky a jemné vrásky
Odstránia lupiny a tým podporia rast vlasov
Posilnia imunitu
Vykazujú antioxidačné vlastnosti
Zabránia zápalu, stuhnutiu a bolesti kĺbov
Ovplyvnia tvrdosť alebo mäkkosť masla
Je známe, že kyselina stearová:
Má čistiace vlastnosti, ktoré odstraňujú nečistoty, pot a prebytočný maz z vlasov a pokožky
Je ideálnym emulgátorom, ktorý viaže vodu a olej
Pomôže produktom zostať účinnými, ak sú skladované dlhší čas
Kondicionuje a chráni vlasy pred poškodením bez toho, aby znižovala lesk alebo pôsobili ťažko
Má výnimočné čistiace vlastnosti
Zjemní pokožku
Poskytuje maslo tuhej konzistencie
Kyselina palmitová je známa tým, že:
Má zvláčňujúce vlastnosti
Zjemní vlasy bez zanechania mastných alebo lepkavých zvyškov
Je najbežnejšou nasýtenou mastnou kyselinou
Kyselina linolová (OMEGA 6 / vitamín F) je známa tým, že:
Zvlhčí vlasy a podporí ich rast
Uľahčí hojenie rán
Bude účinným emulgátorom pri príprave mydiel a rýchloschnúcich olejov
Vykazuje protizápalové vlastnosti
Upokojí akné a zníži pravdepodobnosť budúcich ohnísk
Podporuje zadržiavanie vlhkosti v pokožke a vlasoch
Dáva olejom pocit, že budú mať konzistenciu redšiu, keď sa použijú v zmesi olejov, čo je výhodné pre použitie na pleť so sklonom k akné
Upokojuje a podporuje hojenie kožných ochorení, ako sú ekzémy a dermatitídy
Spomalí vzhľad predčasného starnutia
Je známe, že kyselina arachidová:
Zvýši a podporuje prírastok / hmotu svalov zvýšením zápalových reakcií tela
Posilní imunitu
Zmierni príznaky depresie
Upokojuje bolesť a nepohodlie spojené s artritídou
Je známe, že kyselina palmitolejová:
Odloží výskyt predčasného starnutia
Pokožku zvlhčí a napne
Podporujte rast lesklých vlasov
Zvýši jas pleti
Zvýši rast zdravo vyzerajúcich nechtov
Zvýši pružnosť pokožky, aby ste predišli príznakom predčasného starnutia, ako sú vrásky
O VITAMÍNE E je známe, že:
Má antioxidačné vlastnosti, ktoré spomaľujú vzhľad starnutia a zvyšuje cirkuláciu
Opravuje zjazvenú a poškodenú pokožku
Zabráni strate vlhkosti z pokožky a vlasov
Poskytnite upokojenú úľavu pokožke, ktorá bola spálená
Hĺbkovo vyčistí póry a vyváži produkciu oleja
O VITAMÍNE K je známe, že:
Posilní schopnosť tela zrážať krv, čím uľahčí hojenie rán a modrín
Zmierni opuch a tvorbu modrín
Pomáha predchádzať akné a znižovať výskyt jaziev po akné
Spomalí vzhľad starnutia prevenciou vrások
Regenerujte vlasové pramene a podporuje ich opätovný rast
Je známe, že kyselina ALPHA-LINOLENOVÁ (OMEGA-3):
Zmierni zápal
Upokojte bolesť kĺbov a zmierňuje stuhnutosť
Je známe, že FYTOSTEROLY (STIGMASTEROL):
Majú vlastnosti zosvetlenia pokožky
Účinne zjemnia suché, lámavé vlasy
Majú protizápalové vlastnosti
Vykazujú účinky proti starnutiu
Zlepšia krvný obeh
Kakaové maslo, ktoré sa používa lokálne, sa topí pri telesnej teplote a pôsobí tak, že prirodzene upokojuje suchú a citlivú pokožku, a zároveň redukuje a zabraňuje vzniku jaziev a nežiaducich stôp. Vďaka bohatstvu na vitamíny a antioxidanty je ideálne na použitie ako zvlhčovač, ktorý podporuje zdravie pokožky a zmierňuje svrbenie, popraskanie, olupovanie alebo pálenie spojené so stavmi, ako sú ekzémy a dermatitídy. Vytvorením ochrannej bariéry medzi pokožkou a drsnými poveternostnými vplyvmi prostredia nasýtené tuky kakaového masla umožňujú pokožke zadržať požadovanú vlhkosť, čím obnovujú zdravie pokožky tak, že na nej zostane niekoľko hodín, aj keď sa ľahko vstrebáva. Je známe, že polyfenoly v kakaovom masle znižujú výskyt starnutia tým, že zvyšujú obsah vlhkosti v pleti, jej tón, pružnosť a produkciu kolagénu. Na základe týchto polyfenolov je kakaové maslo známe tým, že odvracia citlivosť pokožky, poškodenie a degeneráciu. Hlbokým prenikaním do pokožky, ktorá poskytuje intenzívnu hydratáciu, kakaové maslo podporuje dermálnu cirkuláciu a podporuje obnovu poškodenej pokožky, ako aj rast novšej a zdravšej pokožky, ktorá vyzerá a pôsobí mladšie, jemnejšie a hladšie. Predpokladá sa, že kakaové maslo má fotoochranné vlastnosti, ktoré slúžia na ochranu pokožky pred škodlivým UV žiarením. Môže sa tiež použiť na ochranu pred mrazom alebo dokonca pred vnútorným teplom.
Kakaové maslo, ktoré sa používa vo vlasoch, zvlhčuje, aby spevnilo pramene a urobilo ich lepšie zvládnuteľnými, čo zase zabráni lámaniu a následnému vypadávaniu vlasov. Pri opravách poškodených prameňov kakaové maslo zabraňuje ďalšiemu poškodeniu a zároveň doplňuje prirodzene sa vyskytujúce oleje nachádzajúce sa vo vlasoch a pokožke hlavy. Tým, že kakaové maslo ponúka pokožke hlavy intenzívnu vlhkosť, upokojuje svrbivé, šupinaté a zapálené podmienky charakteristické pre lupiny. Pre väčšinu typov vlasov je kakaové maslo účinným kondicionačným olejom a pri tvarovaní vlasov ho možno použiť ako výživnú pomádu, ktorá redukuje krepatenie, dodáva lesk, zvyšuje pružnosť, zvyšuje hrúbku a dodáva objem a pevnosť.
Keď sa kakaové maslo používa ako liečivo, funguje ako protizápalový zvlhčovač, ktorý poskytuje úľavu pokožke postihnutej opuchom, podráždením a začervenaním charakteristickým pre stavy, ako je psoriáza, ekzémy a vyrážky. O kakaovom masle sa hovorí, že prirodzene zvyšuje imunitu tela podporou relaxácie. To zase uľahčuje úľavu od stresu znížením pocitu únavy, ktorý môže často oslabiť imunitu. Kakaové maslo je dostatočne jemné na použitie na upokojenie popálenín a infekcií bez toho, aby spôsobovalo ďalšiu citlivosť.
Výhody kakaového masla v skratke:
KOZMETIKA: Antioxidant, Protizápalový, Stimulant, Výživný, Detoxikačný, Oživujúci, Hydratačný, Anti-Aging, Omladzujúci.
LIEČIVO: Antioxidant, Protizápalové, Stimulačné, Výživné, Detoxikačné, Oživujúce, Zvlhčovacie, Antiseptické, Afrodiziakum, Baktericídne, Emmenagógové, Antispazmodické, Nervové, Povznášajúce.
AKO SA SPRACOVÁVA KAKAOVÉ MASLO?
Kakaové maslo sa môže zo semien / fazule začať spracovávať v dvoch fázach: pred klíčením a po klíčení. Kakaové semená, ktoré sa spracúvajú pred tým, ako začnú klíčiť, budú produkovať obyčajné kakaové maslo, ktoré má rôznu farbu od sivobielej alebo svetlo béžovej až po svetlo žltú. Môže si zachovať lákavú vôňu čokolády. Na druhej strane, kakaové bôby, ktoré sa spracúvajú po tom, čo sa nechajú klíčiť, budú produkovať čierne kakaové maslo, ktoré má hnedú farbu čokolády a arómu praženého kakaa.
Potom, čo sú kakaové bôby zozbierané, fermentované, vyčistené, sušené a vylúpané, sú pražené. Ďalej sa melú na malé kúsky zvané „hroty“ alebo na jemný prášok, ktorý sa pridáva do vriacej vody a mieša sa, aby sa zaistilo dôkladné premiešanie. Počas procesu varenia stúpa rastlinný tuk z kakaových bôbov na povrch vody a zhromažďuje sa v nádobách. Keď sa tento olej ochladí, stuhne.
Alternatívne je možné fazuľu lisovať za studena. Jedná sa o pomletú hmotu kakaových bôbov umiestnenú do hydraulického lisu, ktorý extrahuje kvapalinu známu ako kakaový olej, z ktorej sa vyrába kakaové maslo. Pevné látky, ktoré zostávajú vo vnútri lisovacieho stroja, sa označujú ako kakaový koláč, ktorý sa spracováva na výrobu kakaového prášku. Kakaové maslo, ktoré je podrobené odmasťovaniu, bieleniu a dezodorácii, je známe ako rafinované kakaové maslo.
Kvalita masla | Vlastnosti |
Nerafinované (Raw/Pure/Organic) | + Je kakaové maslo v surovej forme + Počas výrobných procesov sa nezahrieva na vysoké teploty, takže si zvyčajne zachováva viac ochranných mastných kyselín, antioxidantov a cenných živín, ktoré sa nachádzajú v kakaových bôboch. + Je ideálne pre zvlášť citlivú a suchú pokožku a pokožku postihnutú stavmi ako je ekzém + Pomáha obnoviť vlhkosť a zdravie pokožky + Neobsahuje alkohol, vonné látky / parfumy alebo iné prísady, čím zabraňuje ďalšiemu zápalu na podráždenú pokožku + Je dostatočne jemné na použitie ako prírodný liek na dermatitídu alebo vyrážky + Ponúka najväčší počet prínosov pre pokožku a zdravie + Je svetlejšej farby (krémovo žltá) v porovnaní s hlbšou žltou farbou komerčných kakaových masiel + Má výraznú výraznú arómu čokolády + Vzhľadom pripomína margarín |
Rafinované | + Je bezfarebné a bez zápachu, čo uľahčuje jeho integráciu do prírodných kozmetických receptov + Je žiarivo bielej farby - Nemá vôňu čokolády + Stále si zachováva prospešné vlastnosti nerafinovaného kakaového masla + Je stabilné a zvláčňujúce + Môže sa pridávať do vzorcov, ktoré majú byť bez zápachu + Dobre sa mieša s kozmetikou, ktorá má kvetinové / „dizajnérske“ vône + Môže sa nanášať rovnakým spôsobom ako nerafinované kakaové maslo |
POUŽITIE KAKAOVÉHO MASLA
Kakaové maslo sa používa hojne, od liečivých po kozmetické. Jeho veľa foriem zahŕňa masážne oleje a balzamy, opaľovacie oleje, pleťové vody, krémy, mydlá, balzamy na pery, rúže, šampóny a iné výrobky na starostlivosť o vlasy alebo masti.
Pri lokálnom použití je možné kakaové maslo nanášať priamo na pokožku, aby sa hydratovala a zabránilo sa jej vysušeniu a olupovaniu. Tvrdosť a krehkosť kakaového masla sa dá zjemniť zahriatím nádoby v miske s horúcou vodou, aby sa maslo lepšie roztieralo. Alternatívne môže byť pre tekutejšiu textúru kombinované s nosnými olejmi ako kokos, ricín alebo jojoba. Tieto zmesi - konkrétne kakaové maslo v kombinácii s jojobovým olejom - sú považované za prospešné pri odstraňovaní odumretých buniek pokožky a pri riešení strií, jaziev, spálení od slnka a známok dozrievania pokožky.
Kakaové maslo je možné nanášať priamo na pokožku ako balzam na pery, ktorý lieči popraskanie a chráni pred škodlivým UV žiarením a tiež pred drsnými nízkymi teplotami. Ak chcete vytvoriť prírodný balzam na pery, ktorý má ďalšie výhody olejov, jednoducho ich zmiešajte a roztopte 1 lyžičku strúhané kakaové maslo, ½ lyžičky strúhaný včelí vosk a ½ lyžičky mandľový olej pri nízkej teplote v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku. Akonáhle sa zmes rozpustí, nalejte ju do formičiek na balzam na pery a nechajte ich stuhnúť, kým nestuhnú. Tento balzam na pery je možné nanášať podľa potreby.
Malé množstvo kakaového masla sa môže aplikovať na pokožku postihnutú popáleninami, vyrážkami alebo infekciami, aby sa pokožka upokojila a doplnila. Kakaové maslo je možné nanášať na pokožku ako náhradu mydla na hodvábne hladké oholenie, ktoré zabráni škrabancom, alebo ho môžete naniesť dodatočne na zjemnenie pokožky a zníženie výskytu škvŕn. Aplikuje sa ako pleťová voda po sprche, kakaové maslo podporuje zdravie a pružnosť pokožky a vyhladzuje drsné miesta na pokožke, najmä na lakťoch a kolenách. Používa sa pri procedúre prírodnej manikúry a môže zvlhčovať a zmäkčovať suché kutikuly. Pre kúpeľ, ktorý zanecháva pokožku hebkú, sa dá malý kúsok kakaového masla rozpustiť v horúcej vode do kúpeľa.
Ak chcete začleniť kakaové maslo do prírodného pílingu, zmiešajte 1/8 šálky rozpusteného kakaového masla s ½ šálky hnedého cukru, 3 lyžice kakaový prášok a ¼ šálku nosného oleja zo sladkých mandlí. Jemne trite po pokožke. Takto odstránite odumreté bunky pokožky a zanecháte pleť žiarivú.
Pre krémové šľahané telové maslo, ktoré zjemňuje a upokojuje suchú svrbiacu pokožku, zmiešajte a roztopte ½ šálky kakaového masla, ½ šálky bambuckého masla, ½ šálky RAF kokosového oleja a ½ šálky mandľového oleja za stáleho miešania. Zmes odstavte z ohňa a nechajte ju vychladnúť pred pridaním 20 kvapiek levanduľového éterického oleja. Zmes nechajte stuhnúť v chladničke 1 hodinu, potom ju ručným mixérom šľahajte, kým nebude textúra nadýchaná. Toto šľahané maslo vráťte na 15 minút do chladničky a potom preložte do sklenenej nádoby, aby ste ho ľahšie topicky aplikovali.
Kakaové maslo, ktoré sa používa vo vlasoch, môže obmedziť krepovatenie vlasov, ak ich pred úpravou účesu uhladíte priamo na pramene. Je to ideálne ošetrenie pred sprchou, ak sa pred nanesením na vlasy roztopí; toto ošetrenie horúcim olejom by však nemalo zostať na vlasoch dlhšie ako 20 minút, pretože pri izbovej teplote tuhne. To znamená, že môže potenciálne stuhnúť vo vlasoch a ťažko sa vymyje. Ak chcete použiť kakaové maslo ako kondicionér na vlasy pri sprchovaní, je možné ho rozpustiť a pridať do bežného kondicionéra alebo priamo na končeky vlasov naniesť množstvo vo veľkosti kvapky a pred umytím nechať pôsobiť až 4 minúty. Aby ste zabránili tomu, aby vlasy vyzerali a cítili sa mastné a ťažké, nepoužívajte obyčajné kakaové maslo priamo na pokožku hlavy.
Pre tekutejší bezoplachový kondicionér na vlasy 2 lyžice. kakaového masla je možné kombinovať s 1 polievkovou lyžicou kokosového oleja a dôkladne spolu rozpustite v dvojitom kotli. Pridajte 1 polievkovú lyžicu jojobového oleja do tejto zmesi a zmes nechajte vychladnúť, kým nezačne tvrdnúť. Predtým, ako zmes úplne stuhne, rozšľahajte ju tyčovým mixérom až 5 minút a potom ju naneste na vlasy. Pramene sa budú cítiť jemnejšie a lepšie zvládnuteľné a vlnité alebo kučeravé vlasy sa zdajú byť viac definované. Na nočný kondicionér na vlasy z kakaového masla kombinujte a roztopte ½ šálky kakaového masla, 2 lyžice kokosový olej a 2 lyžičky vitamínu E za stáleho miešania. Zmes odstavte z ohňa a pred prenesením do vzduchotesnej nádoby nechajte 10 minút vychladnúť. Ďalej do nádoby pridajte 6 kvapiek éterického oleja alebo vône a zmes zamrazte 15 minút. Po vybratí nádoby je možno naniesť na čisté a suché vlasy pred spaním a ráno opláchnuť. Ako ošetrenie cez noc táto zmes zmierni a zníži výskyt lupín, dodá lesk a posilní vlasové folikuly, aby sa zabránilo lámaniu a strate. Prípadne sa môže aplikovať na vlasy ako stylingový výrobok.
Pri použití na lekárske účely kakaové maslo upokojuje rany, popáleniny a kožné ochorenia, ako sú ekzémy, dermatitídy, vyrážky, ak sa aplikuje priamo na postihnuté miesta. Aplikuje sa na terapeutickú masáž a môže dokonca zbaviť telo pocitu únavy. Na zvýšenie prirodzenej imunity tela zmiešajte pred masážou 60 g kakaového masla s 5 kvapkami éterického oleja z geránia, 5 kvapkami éterického oleja Ylang Ylang, 5 kvapkami éterického oleja z citrónu a 5 kvapkami jojobového nosného oleja do preferovanej oblasti pokožky. Pre zmes kakaového masla s liečivými a ochrannými vlastnosťami, ktoré tiež zvyšuje retenciu kolagénu pre zdravšiu pokožku, zmiešajte ½ šálky kakaového masla s ½ šálky bambuckého masla, ½ šálky kokosového oleja a ½ šálky olivového nosného oleja. Pre vôňu je možné pridať niekoľko kvapiek éterického oleja, ale tento krok je voliteľný. Túto zmes je možné jemne vmasírovať do pokožky a potom po 15 minútach zmyť.