Matcha prášok: výhody, použitie a kontraindikácie
Jedným z najobľúbenejších nápojov súčasnosti je čaj matcha a jeho zdravotné prínosy sú ohromujúce. Matcha, propagovaná poprednými odborníkmi na výživu a výskumníkmi, je koncentrovaný, vysokokvalitný, jemne mletý zelený čaj, ktorý sa už stovky rokov používa pri japonských čajových obradoch.
Matcha čaj spaľuje tuky a dokáže bojovať proti zhubným ochoreniam, neutralizovať škodlivé voľné radikály a zlepšiť prirodzené detoxikačné systémy tela.
Matcha je koncentrovaná forma zeleného čaju vo forme prášku, ktorý sa po stáročia používa v Číne a Japonsku. V skutočnosti je výraz „matcha“ odvodený z japonských slov pre „zem“ a „čaj“.
Matcha sa vyrába z listov čajovníka Camellia sinensis, vždyzeleného kríka z čeľade Theaceae.
Rastliny, ktoré sa použijú na výrobu práškového čaju matcha, sa pestujú v tieni tak, že sa 20-30 dní pred zberom zakryjú. Zamedzí sa tak priamemu kontaktu so slnečnými lúčmi, aby sa zvýšila produkcia chlorofylu, silného antioxidantu, ale aj aminokyselín, bielkovinových zložiek. Po zbere sa lístky zeleného čaju sparia, sušia a menia na jemný prášok.
Na rozdiel od iných druhov čaju sa matcha získava z celých čajových lístkov, čím ponúka koncentrovanejší zdroj živín. Má tiež výraznú arómu.
Tajomstvo super sily čaju matcha sa nachádza v jeho polyfenolových zlúčeninách nazývaných katechíny, typ antioxidantu, ktorý sa nachádza v superpotravinách, ako je zelený čaj, kakao a jablká.
Nutričné výhody čaju matcha
Nutričné zloženie 100 g matcha prášku:
- 324 kcal
- 30 g bielkovín
- 38 g sacharidov
- 38 g vlákniny
- 1200 mcg folátu
- 5000 IU vitamínu A
- 17 mg železa
- 420 mg vápnika
- 2700 mg draslíka
- 2900 mcg vitamínu K
- 60 mg vitamínu C
- 350 mg fosforu
- 230 mg horčíka
Samozrejme, aj keď sú nutričné hodnoty vysoké, množstvo matcha prášku potrebného na prípravu porcie čaju je malé. To znamená, že kalorický príjem bude zanedbateľný.
Na druhej strane, pokiaľ ide o vlastnosti prášku matcha, obsahuje aj ďalšie biologicky aktívne zlúčeniny s mnohými výhodami pre telo. Nachádzajú sa vo veľkých množstvách, dokonca aj vo veľmi malom množstve produktu. Ide o zlúčeniny s antioxidačným účinkom, konkrétne o polyfenoly. Typ polyfenolov prítomných v čaji matcha sú flavonoidy. Taktiež čaj matcha obsahuje vysoké množstvo kofeínu a theanínu. V skutočnosti polovica čajovej lyžičky matcha prášku, čo je asi jeden gram, obsahuje 35 mg kofeínu. Obsah je podobný ako v mletej káve – jedna čajová lyžička obsahuje okolo 60 mg kofeínu.
Matcha čaj - výhody
Podporuje proces chudnutia
Podľa štúdie konzumácia čaju matcha bohatého na katechín počas 12 týždňov výrazne znížila index telesnej hmotnosti (BMI), telesnú hmotnosť a obvod pása v porovnaní s kontrolnou skupinou.
Podobne, podľa jednej štúdie, katechíny nachádzajúce sa v zelenom čaji a čaji matcha by mohli pomôcť znížiť telesnú hmotnosť.
Iný výskum zistil, že ľudia, ktorí pili čaj matcha, zlepšili svoj metabolizmus a z dlhodobého hľadiska schudli.
Matcha čaj – výhody pre mozog
Existuje výskum, ktorý ukazuje, že viaceré zo zložiek čaju matcha by mohli pomôcť zlepšiť funkciu mozgu.
Štúdia zahŕňajúca 23 ľudí analyzovala, ako ľudia vykonávali sériu úloh určených na meranie výkonnosti mozgu.
Niektorí účastníci konzumovali buď čaj matcha alebo tyčinku obsahujúcu 4 gramy matcha, zatiaľ čo kontrolná skupina konzumovala buď čaj alebo tyčinku s placebom. Vedci zistili, že matcha viedla k zlepšeniu pozornosti, reakčného času a pamäti v porovnaní s placebom.
Okrem toho obsahuje matcha koncentrovanejšie množstvo kofeínu ako zelený čaj, presnejšie 35 mg kofeínu v polovici čajovej lyžičky (približne 1 gram) prášku matcha.
Niekoľko štúdií spája konzumáciu kofeínu so zlepšenou funkciou mozgu, čo preukázalo rýchlejšie reakčné časy, zvýšenú pozornosť a lepšiu pamäť.
Matcha tiež obsahuje L-theanín, zlúčeninu, ktorá upravuje účinky kofeínu, podporuje bdelosť a pomáha vyhnúť sa nízkej hladine energie.
Ukázalo sa tiež, že L-theanín zvyšuje aktivitu alfa vĺn v mozgu, čo môže pomôcť navodiť relaxáciu a znížiť hladinu stresu.
Môže podporovať zdravie srdca
Ochorenia srdca sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí a spôsobujú približne jednu tretinu všetkých úmrtí u ľudí starších ako 35 rokov.
Podľa štúdií pitie zeleného čaju, ktorý má podobný nutričný profil ako čaj matcha, môže pomôcť chrániť pred srdcovými chorobami. Ukázalo sa, že zelený čaj znižuje hladinu LDL cholesterolu, teda zlého cholesterolu, ako aj hladinu triglyceridov.
Pozorovacie štúdie tiež ukázali, že zelený čaj je spojený so zníženým rizikom srdcových chorôb a mŕtvice.
V kombinácii so zdravým životným štýlom môže pitie čaju matcha udržať vaše srdce zdravé.
Matcha čaj - výhody pre pokožku
Možno ste už počuli o pleťových maskách so zeleným čajom, ktoré zaistia žiarivú pleť. Zdá sa, že pitie čaju matcha môže mať priaznivý vplyv aj na pokožku. Matcha pôsobí protizápalovo, upokojuje podráždenú pokožku a výskumy ukazujú, že triesloviny v matche pomáhajú znižovať tvorbu kožného mazu. Štúdia tiež preukázala účinnosť zeleného čaju pri liečbe akné.
Znižuje riziko cukrovky 2. typu
Zmena stravy a životného štýlu je jedným z najlepších spôsobov, ako predchádzať cukrovke 2. typu Nedávno niektoré výskumy naznačujú, že pridanie čaju matcha do vašej každodennej rutiny môže byť obzvlášť prospešné. Napríklad po štúdii sa zistilo, že zelený čaj je spojený s nižším rizikom vzniku cukrovky.
Môže zlepšiť športový výkon
Podľa niektorých klinických testov môže zelený čaj matcha pomôcť urýchliť regeneráciu svalov u športovcov, ktorí trénujú s vysokou intenzitou. Okrem toho sa ukázalo, že dokáže zvrátiť poškodenie buniek spôsobené oxidačným stresom, čo môže pomôcť zabrániť poškodeniu svalov a tkanív.
Matcha čaj – výhody pre pečeň
Matcha môže zohrávať úlohu pri udržiavaní zdravia pečene, základného orgánu zodpovedného za odstraňovanie toxínov, metabolizáciu liekov a spracovanie živín. Zvýšené pečeňové enzýmy zvyčajne naznačujú problém s pečeňou.
V jednej štúdii dostávalo 80 ľudí s nealkoholickým stukovatením pečene buď placebo alebo 500 mg extraktu zo zeleného čaju počas 90 dní. Výsledky ukázali, že po 12 týždňoch mali ľudia, ktorí užívali extrakt zo zeleného čaju, výrazne zníženú hladinu pečeňových enzýmov.
Detoxikuje organizmus
Zelená farba matcha je spôsobená vysokým obsahom chlorofylu. Chlorofyl je druh rastlinného pigmentu zodpovedného za absorpciu svetla v procese fotosyntézy, ktorý vytvára energiu. Okrem toho, že mu dodáva žiarivý odtieň, chlorofyl pomáha aj pri detoxikácii a môže podporovať odstraňovanie toxínov, chemikálií a nežiaducich ťažkých kovov z tela.
Matcha čaj – odporúčania na spotrebu
Najjednoduchší spôsob, ako využiť množstvo zdravotných výhod a lahodnú chuť, je pripraviť si čaj matcha.
Na prípravu tradičného čaju matcha si môžete dať 1-2 čajové lyžičky (2-4 gramy) prášku matcha do šálky, pridať 60 ml horúcej vody a premiešať. Môžete tiež upraviť pomer medzi práškom matcha a vodou v závislosti od toho, ako konzistentný chcete, aby bol.
Pre viac zriedený čaj znížte množstvo prášku na polovicu čajovej lyžičky (1 gram) a zalejte 89-118 ml horúcej vody. Ak dávate prednosť koncentrovanejšiemu čaju, skombinujte 2 čajové lyžičky (4 gramy) prášku matcha iba s 30 ml vody.
Ľudia, ktorí sa cítia kreatívnejší, môžu vyskúšať matcha latté, puding alebo matcha smoothie na zvýšenie obsahu živín.
Matcha čaj - kontraindikácie
Keďže obsahuje kofeín, čaj matcha sa neodporúča deťom ani tehotným či dojčiacim ženám.
Okrem toho pitie čaju matcha alebo zeleného čaju nalačno môže spôsobiť bolesti žalúdka a nevoľnosť. Najlepšie je piť ho po jedle, najmä ak máte peptický vred alebo gastroezofageálny reflux.
Ak máte anémiu z nedostatku železa, je dôležité si uvedomiť, že zelený čaj môže spôsobiť zníženie vstrebávania železa z potravy.
Nakoniec, zelený čaj môže interagovať s niektorými liekmi na predpis. Preto, ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy, pred pitím čaju matcha sa poraďte so svojím lekárom.