Kardamón
Kardamón (lat. Elettaria cardamomum) je trváca rastlina z čeľade zázvorovitých. Zrelé plody so semenami sa používajú pri varení, mleté alebo celé, ale aj v kozmetike, aromaterapii a na liečebné účely. Kardamón pochádza z južnej Indie.
Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2018 má kardamónový esenciálny olej veľmi silné antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti. Pár kvapiek tohto oleja pridaných do ústnej vody dezinfikuje ústnu dutinu a odstraňuje zápach z úst. Esenciálny olej možno pridať aj do tekutého mydla, čím sa stane antiseptickým.
Olej v zložení kardamónu zlepšuje trávenie. Esenciálny olej stimuluje činnosť celého tráviaceho systému. Udržuje žalúdok zdravý a správne funguje. Stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, kyselín a žlče v žalúdku. Kardamónový olej posilňuje imunitu a prirodzenú odolnosť organizmu, zmierňuje kašeľ a iné ochorenia vyplývajúce z vírusových infekcií. Je ideálny na rozptýlenie v miestnosti na čistenie vzduchu od baktérií a vírusov.
Štúdie uskutočnené na Univerzite kráľa Suada v Saudskej Arábii ukazujú, že používanie kardamónu pri kardiovaskulárnych ochoreniach výrazne zlepšuje kardiovaskulárny systém aktivity znížením a /alebo regulácia srdcovej frekvencie a vykonávanie účinnej kontroly nad hypertenziou. Pravidelné užívanie kardamónu preukázateľne znižuje hladiny lipidov a cholesterolu v tele. Semená sa používajú hlavne pre liečivé vlastnosti.