Amarant / láskavec
Amarant je kozmopolitný typ jednoročnej alebo krátkodobej trvalky s husto zabalenými kvetmi rastú v lete alebo na jeseň. Rozoznáva sa asi 60 druhov, s kvetenstvami a listami od fialovej a červenej po zelenú alebo zlatú. Členovia tohto rodu zdieľajú mnoho znakov a použití s členmi príbuzného rodu Celosia. Aj keď sa niekoľko druhov často považuje za burinu, ľudia na celom svete si cenia amaranty ako listovú zeleninu, obilie a okrasné rastliny. Amarant obsahuje vysoký podiel vlákniny, železa, vápnika, horčíka, zinku, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B, C a E. Má vysoký glykemický index. Neobsahuje lepok a jednoduché cukry. Je ideálny pre deti, vegetariánov, pri diabetickej diéte či alergii.
Po celom svete však existuje veľa druhov a odrôd amarantu, ktoré sa používajú na kulinárske účely - ako obilie (pseudograin) alebo ako listová zelenina. Ako listová zelenina je amarant obľúbený najmä v Grécku, kde sa pestuje v záhradách. Jeho názov pochádza zo starovekého Grécka a znamená „neutíchajúci“. V gréckej mytológii amarant pomáha proti milostným mukám a duševným bolestiam, proti fyzickým bolestiam a iným ľudským zlyhaniam.
Semená amarantu majú vysokú nutričnú hodnotu.
Z hľadiska obsahu bielkovín - 12 - 15% sú lepšie ako cereálie a sú vyvážené z hľadiska podstatných aminokyselín. Bielkoviny neobsahujú lepok, vďaka čomu je vhodný pre stravu ľudí s intoleranciou lepku. Amarantová múka je základom mnohých bezlepkových múk.
Tuky obsahujú 6-10% nenasýtených mastných kyselín. Na rozdiel od obilnín obsahujú semená amarantu aj pektín, ktorý zvyšuje jeho zdravotnú hodnotu.
Amarantové semená stále nie sú také populárne ako jedlo, ale v ázijskej kuchyni sa z nich pripravujú rôzne kulinárske výrobky - prísady do polievok, zeleninových náplní, mäsových ozdôb a ďalšie. Z amarantovej múky sa vyrábajú cestoviny - sušienky, koláče, palacinky a ďalšie.