Grapefruit
Grapefruit je súčasťou rodiny citrusov a rastie v zhlukoch na strome, podobne ako hrozno - to je údajné miesto, z ktorého meno vychádza. Grapefruity sa dodávajú v rôznych farbách vrátane žltej, ružovej a červenej farby a majú rôzne chute od sladkej a kyslej. Výživové výhody grapefruitu: Aj keď má nízky obsah kalórií, grapefruit obsahuje celý rad živín. Predovšetkým je dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý na podporu imunitného systému a udržiavanie zdravých očí a pokožky, folátu, ktorý je kľúčom k vývoju dieťaťa počas tehotenstva, a vitamínu C, ktorý pomáha udržiavať zdravú pokožku. Grapefruit obsahuje aj horčík, draslík a vápnik. Jesť grapefruity nemôžu priniesť dramatické chudnutie ponúkané v niektorých diétach, existujú však dôkazy, že konzumácia grapefruitu môže pomôcť pri chudnutí. V 12-týždňovej japonskej štúdii sa skúmali účinky grapefruitu v porovnaní s placebom a došlo k významnému zníženiu hmotnosti, ako aj hladiny glukózy v krvi u účastníkov, ktorí pred jedlom konzumovali polovicu grapefruitu. V roku 2012 vydala American Heart Association správu, ktorá navrhuje, že strava s vysokým obsahom určitých flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v citrusových plodoch vrátane grapefruitu, môže znížiť riziko mozgovej príhody u žien. Uskutočnilo sa niekoľko pozitívnych štúdií o prospešnej úlohe grapefruitu, najmä červeného grapefruitu, ktoré môžu hrať pri zlepšovaní hladiny cholesterolu v krvi, najmä u pacientov s aterosklerózou - nahromadenie tukov vo vnútri tepien.