Čakanka ako prírodná náhrada kávy
Napriek tomu, že existuje už viac ako 2000 rokov, čakankový nápoj sa začal presadzovať až v posledných rokoch. Tento nápoj sa vyrába z koreňa čakanky, ktorá sa praží a potom varí, pričom chuť je mimoriadne podobná tradičnej káve.
Často je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí sa snažia znížiť príjem kofeínu, pričom je v skutočnosti najobľúbenejšou náhradou kávy. Okrem toho má mnoho zdravotných výhod, ako je zníženie zápalu, zníženie hladiny cukru v krvi a zlepšenie zdravia tráviaceho traktu.
Všetko, čo jete, priamo ovplyvňuje vaše zdravie, energetickú hladinu počas dňa, kvalitu spánku a ďalšie dôležité aspekty života. Káva je jedným z tých produktov, ktoré výrazne ovplyvňujú to, ako sa po jej konzumácii cítite. Považuje sa za najobľúbenejší nápoj, má množstvo škodlivých účinkov, ktoré sa stávajú zdrojom mnohých zdravotných problémov, ako sú gastrointestinálne poruchy, akné, úzkosť, nespavosť, arytmie, zvýšená sekrécia žalúdka atď.
Na zníženie množstva kofeínu vo vašom živote je dokonalým riešením čakanková káva, ktorá chutí podobne ako káva z klasických kávových zŕn. Čakanka je však bohatá na živiny a minerály, ktoré vám dodajú skutočnú energiu a dodajú vášmu telu dôležité látky na čistenie krvi.
O čakanke
Tonizujúca, antianemická, remineralizujúca čakanka je rastlina, ktorá patrí do čeľade Asteraceae, rovnako ako sedmokráska, slnečnica či púpava.
Pestované formy čakanky sa pestujú pre jej korene, z ktorých sa získava náhrada kávy. Čakanka listová (kultivar. sativum) a čakanka záhradná (Cichorium endivia) sa pestujú pre listy používané do šalátov.
História používania čakanky
Čakanka sa ako liečivá rastlina spomína už v známom egyptskom papyruse Ebers. Dioscorides ju odporúčal ako žalúdočné tonikum. Plínius považoval túto rastlinu za povzbudzujúcu, mníška Hildegarda ju indikovala pri pomalom trávení. Starovekí lekári a vedci sa zhodli na tom, že čakanka upravuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, pôsobí močopudne a prečisťujúco, a práve z tohto dôvodu ju používame dodnes.
Už v 18. storočí Fridrich Veľký zaviedol pestovanie čakanky pre jej liečivé vlastnosti a pre korene, z ktorých sa pripravuje náhradka kávy. Rastlina posilňuje imunitný systém a pomáha pri liečbe ochorení pečene.
Čakankový čaj má priaznivé účinky proti stresu, žalúdočným a črevným chorobám. Môže sa použiť ako liek na reumatizmus, dnu a artritídu. Znižuje tiež hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi, pomáha pri chudnutí a udržiavaní optimálnej hmotnosti. Zároveň sa čakanka odporúča pri nechutenstve, asténii, anémii, cukrovke, biliárnej insuficiencii, hepatálnej kolike, močových infekciách, obličkových kameňoch, zápche a dermatózach.
V súčasnosti bola objavená nová užitočnosť čakanky, jej koreň sa stáva náhradou kávy. S horkou a sladkou chuťou patrí čakanková káva do kategórie organickej kávy, ktorá je náhradou klasickej kávy, pretože neobsahuje kofeín a je bohatá na rôzne pre telo nevyhnutné minerály (zinok, mangán, kyselina listová, draslík, vápnik a iné vzácne minerály).
Čakanka si začala získavať čoraz väčšiu obľubu medzi milovníkmi kávy, ktorí chcú znížiť príjem kofeínu alebo sa ho úplne vzdať. Okrem chuti podobnej klasickej káve je čakanka rastlina s mnohými benefitmi pre organizmus.
Čo je to čakankový nápoj?
Čakanka a káva pochádzajú z dvoch rôznych rastlín. Čakankový nápoj sa vyrába z rastliny Cichorium intybus, rastliny, ktorá rastie v zemi. Kým listy tejto rastliny môžu ľudia použiť do šalátov, koreň môžu použiť aj na prípravu nápoja podobného káve nazývaného čakankový nápoj.
Tradičná káva pochádza z plodov rastliny Coffea arabica. Keďže plody kávovníkov sú malé, ľudia ich nazývajú „kávové zrná“.
Výrobcovia melú a pražia koreň čakanky a predávajú ho na trhu ako náhradu kávy. Pre tých, ktorí chcú obmedziť príjem kofeínu, je určite najlepšou alternatívou čakankový nápoj. Okrem toho má tento úžasný nápoj množstvo zdravotných výhod.
Aké nutričné hodnoty má koreň čakanky?
45 g surového koreňa čakanky poskytuje 32 kalórií, 0,6 g bielkovín, 7,9 g sacharidov a 0,1 g tuku. Okrem toho je koreň čakanky dobrým zdrojom vápnika, fosforu a kyseliny listovej. Je tiež bohatým zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny nazývanej inulín. Inulín z čakanky nie je stráviteľný a môže sa použiť ako náhrada tuku alebo cukru v niektorých spracovaných potravinách. Používanie inulínu namiesto cukru alebo tuku má za následok nižší príjem kalórií.
Hlavné zdravotné prínosy čakanky
Pomáha schudnúť.
Potraviny s inulínom majú často nižší obsah kalórií a tuku ako porovnateľné potraviny bez inulínu. Ľudia tak môžu jesť svoje obľúbené jedlá a zároveň znížiť celkový príjem kalórií, čím schudnú. Konzumácia čakanky navyše prispieva k zníženiu hladiny ghrelínu, hormónu stimulujúceho pocit hladu.
Zlepšuje zdravie tráviaceho traktu.
Inulín z koreňa čakanky môže zvýšiť obsah vlákniny a pomôcť pri podpore zdravého trávenia. Štúdie spájajú čakankový inulín so zvýšenou frekvenciou stolice u ľudí trpiacich zápchou.
Koreň čakanky má tiež prebiotické vlastnosti, čo znamená, že vyživuje dobré baktérie v čreve.
Pomáha predchádzať a zvládať cukrovku.
V štúdii uskutočnenej v roku 2015 boli testované účinky extraktu z koreňa čakanky na krvný cukor a metabolizmus tukov. Autori štúdie dospeli k záveru, že hoci čakanka nemala žiadny vplyv na metabolizmus tukov, mohla oddialiť alebo zabrániť skorému nástupu cukrovky.
V štúdii uskutočnenej v roku 2016 výskumníci zároveň dospeli k záveru, že čakanka môže byť prínosom pre ľudí s cukrovkou 2. typu, zdá sa napríklad, že zlepšuje stabilitu hladín glukózy a vápnika, znižuje krvný tlak a pomáha zdravému fungovaniu pečene. Všetky subjekty tejto štúdie boli ženy, takže je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či ponúka rovnaké účinky pre mužov.
Inhibuje rast rakovinových buniek.
Niektoré štúdie naznačujú, že existuje spojenie medzi koreňom čakanky a inhibíciou rôznych typov rakoviny. Konkrétne sa zistilo, že čakanka pomáha zabíjať bunky rakoviny prsníka. Ďalšia štúdia spájala inulín s prevenciou rakoviny hrubého čreva.
Zlepšuje zdravie mozgu.
Koreň čakanky obsahuje aj mangán a vitamín B6, obe živiny zohrávajú zásadnú úlohu v zdraví mozgu. A zdravie mozgu sa s vekom stáva ešte dôležitejším, pretože starší ľudia môžu mať problémy so sústredením alebo zapamätaním si určitých informácií.
Aké ďalšie výhody ponúka čakanka?
· Posilňuje imunitný systém;
· Stimuluje produkciu žlče;
· Má protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti;
· Zabíja parazity v črevách;
· Znižuje búšenie srdca a bojuje proti tachykardii.
Možné nepriaznivé účinky
Čakanka ako potravina je schválená FDA (Food and Drug Administration), takže je vo všeobecnosti bezpečná, ak sa konzumuje v množstvách zvyčajne prítomných v potravinách. Pri perorálnom požití je spravidla dobre znášaná.
Doporučujeme zakúpiť:
7.99 €Inulín, rozpustná čakanková vláknina, 200 g6.49 €Čakanka s plodom šípky, náhrada kávy, 100 g6.90 €Čakanka s topinamburom, náhrada kávy, 100 g6.49 €Čakanka sladká, prášok, náhrada kávy, 100 g6.90 €Čakanka so cejlónskou škoricou, náhrada kávy, 100 g6.49 €Čakanka zlatá, prášok, náhrada kávy, 100 g7.49 €Čakankové cappuccino, bez kofeínu, 100 g6.49 €Čakankový prášok, prírodný, náhrada kávy, 100 g